Arama


Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
20 Aralık 2006       Mesaj #3
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Mülakatta başarının yolları...

İş görüşmesi, iş arama sürecinin en stresli ve son noktası. Görüşmedeki davranışlarınız ve görüşmeciniz ile iletişiminiz, tecrübeniz ve yetkinliklerinizden bağımsız olarak işe alınmanızda kritik rol oynuyor. Bu süreci başarıyla geçmek için, görüşmede olacakları gözünüzde canlandırmak işe yarayacaktır. Görüşmeyi değil, görüşmede başarıyı hayal edin

Önemli bir olay öncesi, genellikle en kötü senaryoyu aklımızdan geçiririz. İş görüşmesinde de aynı şekilde olur ve hatta bir gece önce bunun kâbusunu dahi görürüz. Aslında, gelecekteki bir olayı gözümüzde canlandırabilme yeteneğimizi tam ters yönde kullanabiliriz. Atletler, sahne sanatçıları ve satışçılar bunu uzun yıllardır kullanıyorlar. Bugün, iş arayanlar da aynı yöntemle istedikleri işi alabiliyorlar.

Bir araştırmada (Journal of Consulting Psycholog), iki gruba ayrılan iş arayanlara kariyer danışmanlığı eğitimi verilmiş. Bu eğitimde iş görüşmesine yönelik eğitimler her iki gruba da verilmiş, ancak ikinci gruba ayrıca canlandırma teknikleri de anlatılmış. İki ay sonra, ilk gruptakilerin yüzde 21’i, ikinci gruptakilerin yüzde 66’sı işe yerleşmiş.

Düşüncenizi eğitin

İyi bir canlandırmayı hayal kurmaktan ayıran, olmasını istediğiniz pozitif şeyleri zihninizi programlayarak düşünmektir. Hayal gücünüzün sizi doğru yöne götürmesini sağlamak için şu adımları izleyebilirsiniz:
  • Sessiz bir oda bulun ve uzanın. Gözlerinizi kapatın ve tüm vücudunuzu derin derin nefes alarak rahatlatın.
  • Kendinizi görüşme günü, görüşme yerinde hayal edin. Odaya girerken içerideki ışığı, renkleri ve objeleri gözünüzün önüne getirin. Görüşmecinizin sizi selamlarken söyleyeceklerini, elinizi sıkarken ne kadar sakin ve güvenli olduğunuzu gözünüzde canlandırın.
  • Görüşmecinizle ilk karşılaşmanızda ona gülümsediğinizi, aynı şekilde onun da size gülümsediğini göz önüne getirin. Soru sorulmaya başlandığında, kolaylıkla cevap verdiğinizi hayal edin. Kendinize güvendiğinizi ve rahat olduğunuzu düşünün. Görüşmenin sonuna geldiğinizde “İşe alındınız.” veya “Aramıza hoş geldiniz.” dendiğini gözünüzde canlandırın.
Düşüncenizi bu şekilde ne kadar eğitirseniz, o kadar faydasını göreceksiniz.

Yararlanılan kaynak: Monster CareerNews