Arama


volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
7 Şubat 2008       Mesaj #6
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
BİT
Yaşadığı yerler Kuş, memeli hayvan ve insanların derileri üzerinde parazit olarak
Özellikleri 2-3 mm boyunda, yassı vücutlu kanatsız böcekler. Ağız yapıları delici, emici yapıda. Kıllara tutunmak için ayak uçları çengel tırnaklı
Ömrü1 ay kadardır
Bit Çeşitleri

Baş, kıl, elbise, at, köpek biti en çok bilinenleridir. Eklembacaklılar (Arthropoda) şubesinin, böcekler (Insecta) sınıfının bir takımı. Bitlerde metamorfoz (biçim ve yapı değişmeleri) bulunmaz. Yumurtadan çıkan yavrular, ergine benzerler. Onlar gibi kan emerler. Kuşlarda yaşayanlara ısıran bitlermaymunlar, toynaklı memeliler (at, koyun, sığır vs.), kemiriciler (tavşanlar, fareler vs.), etçil memelilerden bazıları (köpek, kurt, morslar) üzerinde barınırlar.

İnsanlar üzerinde yaşayan bitler üç türlüdür: denir. Her kuş türüne musallat olan bir iki bit türü vardır. Memelilerde asalak olarak yaşayanlar; insanlar,

Baş biti (Pediculus humanus capitis)2-3 mm boyunda olup, insanların başında yaşar. Dişisi halk arasında sirke denilen yumurtalarını özellikle ense ve kulak arkası saç kıllarının diplerine kitin kılıfı ile tek tek yapıştırır. Yavrular 2-3 haftada ergin hale gelirler. Fazla yaygın bir türdür.

Kıl biti (Phthirius pubis)Baş hariç, vücudun sakal, göğüs gibi diğer kıllı yerlerinde barınır. Kıl diplerine gömülü olarak görülür. Fazla kaşınmaya sebeb olur. 1-1,5 mm uzunluktadır.

Elbise biti (Pediculus vestimenti)Vücudun tüysüz veya az tüylü yerlerinde yaşadığından vücut biti de denir. 3-4 mm boyundadır. Yumurtalarını çamaşırların kıvrımlı yerlerine yapıştırır. Tifüs hastalığını yaydığından çok tehlikeli bir asalaktır. Tifüs mikrobu bitin barsağında çoğalıp dışkısı ile insana bulaşır.
Ad:  bit2.jpg
Gösterim: 27619
Boyut:  72.3 KB
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 20:33 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi