Arama

Halüsinasyon - Tek Mesaj #2

hilalee_ - avatarı
hilalee_
Ziyaretçi
7 Mart 2008       Mesaj #2
hilalee_ - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  halüsinasyon2.jpg
Gösterim: 2066
Boyut:  16.5 KB

HALÜSİNASYON GÖRMEK


Bazı demanslı kişiler hayaller veya halüsinasyonlar görebilir. Elbette demanslı her kişide bu olacak anlamına gelmez ya da bu problemler görülen her kişi demansa sahip demek değildir. Burada bu durumlarla baş etme yöntemleri ele alınmıştır.
Demanslı insanlar bazı zamanlar halüsinasyonlar görebilir. Gerçekte orada olmayan şeyleri görebilir, duyabilir, koklayabilir, tadabilir veya dokunabilirler. Görsel veya işitsel halüsinasyonlar en sık olanlarıdır.

Demanslı kişilerin halüsinasyonlara karşı tepkisi değişebilir.
  • Kendi hayal güçlerinin onlara bir oyun oynadığının farkına varabilirler ve halüsinasyona ilgi göstermeyebilirler.
  • Halüsinasyonun gerçek olup olmadığına karar vermede güçlük çekebilirler. Bu durumlarda onlarla birlikte hayali şeyi gördükleri yere gidip bakarsanız ya da seslerin veya gürültülerin duyduktan odayı kontrol ederseniz bundan güven duyabilirler. Sonrasında orada hiçbir şey olmadığını teyit edebilirsiniz.
  • Demans daha ciddi bir hale geldiği için bazı insanlar gördükleri ve duyduktan şeyin gerçek olduğundan emin olduklarını sanabilirler. Bu çok korkutucu olabilir. Onlara; onların yaşadıklarını paylaşmamanıza rağmen bunun onlar için ne kadar üzücü olduğunu anladığınızı söylemeye çalışmanız önemlidir. Gördükleri şeyin gerçek olup olmadığı ile ilgili tartışmaya girmenin hiçbir anlamı yoktur.
Kişinin meşgulken ya da çevresinde olup bitenlerle ilgilendiği zaman halüsinasyon görme olasılığı daha azdır.
Eğer demanslı kişi halüsinasyonlarından dolayı sıkıntı içerisindeyse ya da halüsinasyonları sürekli görüyorsa doktorunuza danışın. Bazen ilaç tedavisine başlanabilir.

Halüsinasyon çeşitleri


  • Optik ( Görsel) halüsinasyonlar : Genellikle gerçekte olmayan hareketli ve küçük nesnelerin görülmesi şeklinde gerçekleşir.
  • Akustik halüsinasyonlar : Çoğunlukla şizofreni hastalığı olan kişilerde yaşanır ve kendilerine emir veren yada hakaret eden sesler duyarlar.
  • Gustatorik halüsinasyonlar : Tat duyusu ile ilgili halüsinasyonlardır.
  • Olfaktorik halüsinasyonlar : Koku duyusu ile ilgili halüsinasyonlardır.

Görsel Halüsinasyonlar


Görsel halüsinasyonlar demansta en sık rastlanan halüsinasyon tipidir. Kişi insanlar, hayvanlar veya başka şeyler görebilir. Bazen halüsinasyonlar oldukça karmaşık görüntüler veya tuhaf durumları içerebilir.
Görsel halüsinasyonlar yanlış yorumlarla başlayabilir. Örneğin kişi yüzleri veya eşyaları döner şekilde kumaşların üzerinde ya da bir odadaki gölgelerin içinde gördüklerini düşünebilirler.
Görsel halüsinasyonlar gören demanslı kişilerin çoğu bunları sadece ara sıra görürler. Ayrıca bu halüsinasyonlar çoğunlukla sadece birkaç saniye sürer. Bununla beraber bazı zamanlarda bunlar kalıcı ve sıkıntılı olabilir.

Görsel halüsinasyonların olası sebepleri şunlar olabilir:


Hastalık: Halüsinasyonlar enfeksiyonlar gibi fiziksel hastalıklardan ya da bazı tip ilaçların yan etkilerinden de meydana gelebilir. Bu olasılıkları dışarıda bırakmak için genellikle bir doktordan yardım almanız gerekir.

Görme Yeteneği: Görsel halüsinasyonlar zayıf görme yeteneği yüzünden de olabilir. Zayıf görme gücü her zaman iyi olmayabilir ancak siz:
  • Kişiyi düzenli göz muayenesi yaptırmalısınız ve eğer ihtiyaç duyuyorlarsa gözlüklerim kullanmaya teşvik etmelisiniz.
  • Kullanılan gözlüklerin caminin temiz ve doğru numara olduğunu kontrol etmelisiniz.
  • Zayıf görme katarak yüzünden ise katarakt ameliyatı yapılmasının gerekliliğini doktorunuzla görüşmelisiniz.
  • İyi bir aydınlatmanın olduğundan emin olmalısınız.
Beyindeki Değişiklikler: Demans ilerledikçe beyinlerinde meydana gelen değişiklikler yüzündenkişiler bazen halüsinasyonlar görürler.

Görsel halüsinasyonlar sıklıkla Lewy cisimcikli demans sahibi kişilerde görülür. Bu tür demansta kişi genellikte Alzheimer ve Parkinson 'da görülen belirtilerin bir karışımına sahiptir.
Sürekli görsel halüsinasyonlarla birlikte kas sertleşmesi ve hareket yavaşlaması veya yeteneklerinde belirgin dalgalanmalar olan kişilerde Lewy cisimcikli demans olması olasıdır.
Eğer durum buysa bazen sıkıntılı halüsinasyonlara verilen antipsikotik ilaçlarda her kas sertleşmesini daha da kötü yapabilir. Bundan dolayı ilaçlar düşük dozlarda reçete edilmeli ve düzenli olarak takip edilmelidir.
Son düzenleyen Safi; 22 Temmuz 2016 17:38