Arama

Beyaz Ölüm - Tek Mesaj #8

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
15 Nisan 2006       Mesaj #8
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Çocugunuzun madde kullanip kullanmadigini anlamanin yollari






Çocugunuzun madde kullanip kullanmadigini anlamanin bir çok yolu olabilir. Bunlar arasinda en kesin sonucu idrar testi verir. Ama bu yönteme basvurmadan önce bazi isaretlere dikkat edebilirsiniz.

Madde kullanan çocuklar aile iliskilerini azaltir ve evde daha az vakit geçirirler.

1. Derslerdeki basari orani tamamen ve her derste birden düsmesi,

2. Hiç tanimadiginiz yeni arkadaslar edinmeye baslarlar.

3. Arkadaslarina tamamen sirt çevirme,

4. Çevreyle iliskilerden kaçinma,

5. Tamamen içine kapanma,

6. Hiçbir seye ilgi duymama ve her seyden uzak kalma,

7. Zaman zaman asiri nese ile öfke/saldirganlik arasinda gidip dalgalanmalar,

8. Evde odasina kapanma,

9. Kendi bakim ve temizligine dikkat etmez hale gelme,

10. Her zamankinden daha fazla para harcamaya baslarlar.

11. Okulu ya da is egitimini tamamen birakma,

12. Kendi gelecegi için hiçbir yol görmeme,

13. Gelecege dönük hiçbir adim atmak istememe,

14. Ellerde titreme,

15. Asiri derecede terlemek,

16. Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler

17. Yeme aliskanliklari bozulur, kilo kaybedebilirler.




ÇOCUGUNUZ UYUSTURUCU KULLANIYORSA






Onun farkli oldugunu kabullenmek: Onun farkli oldugunu kabullenmek gerekir. Evdeki diger çocuklardan davranislari farkli olabilir. Digerlerinin gösterdigi tepkilerden farkli tepkiler gösterebilir. Aile çevresinde böyle bir çocuk görmediklerinden yakinir. Onun zaten farkli bir çocuk oldugu için madde kullanmaya basladigi unutulmamalidir.

Duygulari kontrol etmek: Anne ve baba duygularini kontrol etmek zorundadir. Kimsede kabahatin olmadigini, sorunun çocukla aralarindaki iliskide oldugunu kabullenmelidir. Her sey yeni basladigini düsünmeli, ümitsizligi bir kenara birakmalidir.

Sinirlari koymak: Anne-baba çocuguna sinir koymayi ögrenmelidir. Bu çocuklarin sinir koymakta ve kurallara uymakta güçlük çektigini biliyoruz. Bu nedenle, aile yeni stratejiler gelistirerek, onun kurallara uymasini saglamalidir. Bu kurallar baski biçiminde olmamali, ortak bir yol gelistirilmeye çalisilmalidir. Bunun için gerekirse, profesyonellerden yardim almalidir.

Sorumlulugunu almasini saglamak: Çocugun kendi sorumluluklarini almayi ögrenmesi çok önemlidir. Madde bagimlisi olanlarda, sorumluluk alma ve kendi sorumluluklarini yüklenme orani çok düsüktür. Bu gençler ve çocuklar tüm sorumluluklarini baskalarina yüklemeye çalisirlar. Böylece yasamlarinin sorumlulugunu almaz ve madde kullanmaya devam ederler. Ayni sekilde kendi bedenlerinin sorumlulugunu da almadiklari için, madde kullanimi ne kadar zarar verirse versin madde kullanmaya devam ederler.

Beklentilerini düsürmek: Anne-babanin amaci, onun zarar görmesini azaltmak olmalidir. Bambaska bir çocuk haline getirmek gibi bir hedef olamaz. Bunun için de öncelikle onun farkli oldugunu kabullenmek gerekir.

Yeni beceriler kazanmak: Anne-baba çocuguyla basa çikabilmek için yeni beceriler kazanmak zorundadir. Örnegin, çok kolay öfkeleniyorsa, öfkesini kontrol etmeyi ögrenmelidir. Çatismalari çözme yöntemleri konusunda kendisini gelistirmeli ve yeni beceriler edinmelidir.

Yeni stratejiler gelistirmek: Anne-baba bugüne kadar uyguladigi yöntemlerin basarisiz oldugunu kabullenmelidir. Eger, anne babanin bugün kadar uyguladigi yöntemler basarili olsaydi, zaten çocuk uyusturucu madde kullanmayacakti. Bu nedenle, basarisiz yöntemler tekrar uygulanmamali ve bir kenara birakilmalidir. Aile farkli sorun alanlari için, yeni ve farkli yöntemler gelistirmek zorundadir.

Ilk adimi atan olmak: Ergenler, ergenligin verdigi dogal isyankarlik ortamlarinda anne-babalari ile uyusmayi genelde ret ederler. Sonuçlari ne olursa olsun, her seyi göze alip uyusmazligi tercih edebilirler. Bu nedenle öncelikle anne-babanin degismesi gereklidir. Anne-baba degisince o da degismeye baslar. Bir baska deyisle, anne-baba bir “büyüklük” yapmalidir.

Çocukla iletisimin kalitesini artirmak: Ebeveynlerin, çocuklarinin uçucu madde kullandiklarindan çok geç haberdar olduklari gözlenmistir. Bir arastirmada çocuklarin %18’i uçucu madde kullandigini belirtirken, ebeveynlerin sadece %1’i çocuklarinin uçucu madde kullandigini ifade etmistir. Bu da, anne-babanin iletisiminin aslinda çocukla ne kadar düsük oldugunun bir göstergesidir. Iyi iletisim için, iyi dinlemek gerekir. Dinlemek, konusmak degildir. Onu anlamaktir. Dinlemek, onu dinledigini ve anladigini göstermektir.

Hayati sürdürmek: Anne-baba hayatini o çocugu üstüne odaklamamalidir. Bir yandan onunla ugrasirken, hayatini da sürdürmeye özen göstermelidir. Bu sekilde evdeki diger çocuklari koruyabilir ve onlarin madde kullanan kardeslerinden etkilenmesini azaltabilir. Yine bu sekilde anne-baba kendini koruyabilir ve uzun süreli olarak madde kullanan çocugu ile ugrasabilir. Yoksa kisa sürede yorulur ve yari yolda kalir. Öte yandan, ailenin tüm üyelerinin ilgisinin tek kisiye odaklanmasi sonucu, madde kullanan genç bu ilgiyi kaybetmemek için madde kullanmayi da sürdürebilir.

Onu anlamak: Onu ve yaptiklarini anlamak zorundayiz. O kendi dogrularini yapiyor ve yasiyor. Onun dogrulari bizim dogrularimizdan farkli olabilir. Bazi davranislarini, bilerek yapmadigini da kabullenmemiz gerekiyor. Elestirilmesi gereken onun kendisi degil, davranislari olmalidir.

Çatismalari çözmek: O öfkeliyken tartismaktan kaçinmak gerekir. Çatisma ertelenmelidir. Örnegin, o sinirlendigi zaman tepki göstermek yerine, o sakinken ve her sey yolundayken onunla sorunlari konusmak daha yararli olacaktir. O maddeliyken tartisilmak yerine, ayildiktan sonra gerekli olanlar konusulmalidir. Çatismalar tartismayla ya da kavgayla çözülemez!

Onu desteklemek: Unutmayalim! Onun da yaptigi dogru seyler var. Hep onun kötülerinin ya da yanlislarinin üstüne odaklanmak, basariyi getirmez. Bu nedenle, olumlu davranislari da görülmeli ve bu davranislari yüzünden övülmelidir. Kimi zaman olumlu davranislari dolayisiyla ödüllendirilebilir. Kötü davranislar yerine iyi davranislar üstüne konsantre olunmalidir.