Arama

Benjamin Franklin

Güncelleme: 19 Aralık 2015 Gösterim: 104.168 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
9 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Benjamin Franklin
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Benjamin Franklin, (1706-1790) Amerikalı yayımcı, yazar,kaşif, bilim adamı ve diplomat. 17 Ocak 1706'da Boston'da doğdu. 17 Nisan 1790'da Philadelphia'da öldü. On yedi çocuklu bir sabun ve mum imalatçısının onuncu oğluydu.


On yaşında okulu bıraktı. 12 yaşındayken ba­sımevi yöneten ve liberal bir gazete yayınlayan ağabeyi William'ın yanına çırak olarak girdi. Ba­sımcılık mesleğini öğrendi ve edebiyat çalışmalarına başladı. 1730'da Philadelphia'da bir basım evi ve gazete kurdu. Poor Richard’s Almanac'ı (Fakir Richard'ın Almanak'ı) yayınlamaya başladı:1732­-1757 yılları arasında yönetmenliğini yaptığı Amanac'da Richard Sounders imzasıyla yazılar yazdı. Siyaset, felsefe, bilim, iş ilişkileri gibi konuların tartışıldığı Junto adlı bir kulüp, kütüphane,hastane ve yangına karşı sigorta şirketi kurdu. Basımevlerini çoğalttı.

Franklin 1736'da Philadelphia meclis sekreteri oldu ve siyasete atıldı. 1750'de Pennsylvania meclisine seçildi, arazi vergisine karşı olan büyük ailelerle mücadele etti. İngiliz Amerikası postalarının genel müdürlüğüne getirildi. Posta servisinde çeşitli düzenlemeler yaptı.Özellikle elektrik olaylarıyla ilgili araştırmalar yapan Franklin, elektrik yüklerindeki artı ve eksi uçlarını keşfetti ve elektriğin korunumu ilkesini ortaya attı. Fırtınalı bir havada uçurtma uçurarak gerçekleştirdiği deneyi sonunda şimşeğin elektriksel! Olay olduğunu keşfetti. Elektrikten etkilenmeleri sebebiyle kendisinin kurtulmasına rağmen iki yardımcısının öldüğü bu deneyden yola çıkarak paratoner'i keşfetti, gunes isiginden daha fazla yararlanmak icin saat uygulamasini baslattı.

1757'de Kuzey Amerika Sömürgeler isyanının başlangıcında sömürgelerde yaşayanlar Franklin’i, şikayetlerini Londra'ya iletmekle; 1765'te de damga resmi kanununa karşı itirazları Lord Grenville'e bildirmekle görevlendirdi. 1772'de Massachusetts Valisi Hutchinson'un sömürge halkına karşı hakaretlerle dolu mektuplarını ele geçirerek yayınladı. Sömürge halkı karşısındaki itibarı arttı. Amerikan Kongresine milletvekili seçildi. 1776'da Thomas Jefferson ve John Adams ile birlikte bağımsızlık bildirgesini hazırladı. Eylül 1776'da kongre, ekonomik ve askeri yardım istemek üzere aralarında Franklin'in de bulunduğu üç kişilik bir komisyonu Fransa'ya gönderdi. Franklin, Fransız dışişleri bakanı Charles Gravier ile görüşmelerinde çok başarılı oldu. 1775-1783 Amerikan Bağımsızlık Savaşı sonunda İngiltere ile barış görüşmelerini sürdürmek üzere seçilen diplomatlardan birisi olarak İngiltere'ye gitti. İngiltere ile barış antlaşmasının imzalanmasından sonra 1785'te Amerika'ya döndü. 1787'de Philadelphia Anayasa Kurultayının çalışmalarına katıldı. Bir müddet sonra da öldü.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2015 00:40
Biyografi Konusu: Benjamin Franklin nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
12 Mayıs 2010       Mesaj #2
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
Benjamin Franklin (1706-1790)

Sponsorlu Bağlantılar
benjamin franklin

Amerikalı yayımcı, yazar, kaşif, bilim adamı, diplomat ve siyasetçi. Thomas Jefferson ve John Adams ile birlikte bağımsızlık bildirgesini hazırlamıştır, bu sebepten Amerika Birleşik Devletleri’nin kurucularından biridir. Ülkesinin temellerinin oluşmasında büyük bir payı olmasının yanı sıra, paratonerin mucididir. Güneş ışığından daha fazla yararlanmak için, saat uygulamasını da ilk olarak başlatan Franklin için bir antolojide, buluşları ve başarılarından bahsedildikten sonra “Benjamin Franklin şair hariç her şeydir” denilmiştir.
17 Ocak 1706'da, onyedi çocuklu bir ailenin oğlu olarak Amerika’da doğdu. Kalabalık ailesinde, anne babasının önceki evliliklerinden olan üvey kardeşleri de vardı. Sabun ve mum imalatçısı olan babası Josiah Franklin’in onbeşinci, annesi Abiah Franklin’inse sekizinci çocuğuydu. Küçüklüğünde yüzmeyi çok seviyordu ve iyi bir yüzücü olarak bilinmekteydi. 10 yaşında okulunu bırakarak bıçakçılık yapmak üzere çıraklığa başladı. Bu konuda başarılı olamayacağını anlayıp, 12 yaşında, basımevi yöneten ve liberal bir gazete yayınlayan ağabeyi William Franklin’in yanında çalışmaya başladı. 1722’de henüz 16 yaşındayken, orta yaşlı bir kadının kişisel mektuplarından oluşan ilk yazı dizisi “Silence Dogood”u yazdı. Ben’in hızlı düşünme becerisi ve güçlü vücudu, yayıncılık için oldukça uygundu ve çok geçmeden, ülkenin en başarılı yayıncılarından biri oldu. Ancak ağabeyiyle çalışması oldukça zorlaşmaya başladığında, şirketiyle olan tüm bağlarını kopardı ve 1723’te Boston’dan ayrılmaya karar verdi.

New York’a yerleşmeyi düşünmesine rağmen, kentte yayıncıya ihtiyaç duyulmaması nedeniyle, Philadelphia'ya gitti. Kente vardığı ilk gün, onu çok etkileyen Deborah Read’le tanıştı ve ona aşık oldu. 1729’da ortağıyla birlikte “Pennsylvania Gazete”i satın aldı ve gazete Benjamin Franklin’in yönetiminde ülkenin en çok okunan yayınlarından biri haline geldi. 1730’da Deborah Read’le evlenmesinin ardından, nükteli sözleri ve bilgece tavsiyelerine yer verdiği ve adını, Franklin’in yakın arkadaşı kaptan John Paul Jones’un vaftiz edildiği savaş gemisi Poor Richard’dan alan, Poor Richard: An Almanack , (Fakir Richard: Almanak) gazetesini kurdu. Oldukça popüler olan gazetede Franklin’in yayınladığı deyişlerinin ünü günümüze kadar gelmiştir.

1732-1757 yılları arasında yönetmenliğini yaptığı gazetede Richard Soundersimzasıyla yazılar yazdı. Siyaset, felsefe, bilim, iş ilişkileri gibi konuların tartışıldığı Junto adlı bir kulüp, dışında kütüphane, hastane ve yangına karşı sigorta şirketi de kurdu. Basımevlerini çoğalttı.
1731’de ilk oğlu William Franklin, 1732’de ise Francis Franklin dünyaya geldi.
1736’da oğlu Francis’in acı kaybından sonra, Philadelphia meclis sekreteri oldu ve siyasete atıldı.

1743’te kızı Sarah Franklin doğdu ve aynı yıl fırtına hareketlerinin gözlemlenebileceği sonucuna vardığı çalışmalar yaptı.
1744’te tasarımını kendisi yaptığı ve “Pennsylvania Şöminesi” adını verdiği sobayı halka tanıttı. Oldukça ilgi gören bu yeni soba, tasarımı geliştirilerek günümüzde “Franklin’in Sobası" olarak anılan modelin ilk versiyonuydu.
1748’de yayıncılıktan emekli olmasından 2 yıl sonra, Pennsylvania meclisine seçildi ve arazi vergisine karşı olan büyük ailelerle mücadele etti. İngiliz Amerikası postalarının genel müdürlüğüne getirildikten sonra posta servisinde çeşitli düzenlemeler yaptı. Bu dönemde, elektrik mekanizmasıyla ilgili araştırmalar yapan Franklin, elektrik yüklerindeki artı ve eksi uçlarını keşfetmesiyle “Elektriğin Korunumu” ilkesini ortaya attı. Fırtınalı bir havada uçurtma uçurarak gerçekleştirdiği deney sonunda, şimşeğin elektriksel olduğunu keşfetti., iki yardımcısını elektrik çarpması nedeniyle trajik biçimde kaybettiği bu deneyler sırasında Paratoner'i de keşfetti. Ayrıca, güneş ışığından daha fazla yararlanmak için, saat uygulamasını başlattı.
1757'de “Kuzey Amerika Sömürgeler İsyanı”nın başlangıcında, sömürgelerde yaşayanların şikayetlerini Londra'ya iletmekle görevlendirilen Franklin, 1765'teyse, koloninin damga resmi kanununa karşı itirazlarını Lord Grenville'le görüştü.

1772'de sömürge halkına karşı hakaretler içeren mektuplarını ele geçirdiği Massachusetts valisi Hutchinson'u ele vermesiyle kolonideki itibarının artmasından sonra, Amerikan Kongresi’ne milletvekili seçildi. 1776'da Thomas Jefferson ve John Adams ile birlikte bağımsızlık bildirgesini hazırladı.

Eylül 1776'da kongre, ekonomik ve askeri yardım istemek üzere aralarında Franklin'in de bulunduğu üç kişilik bir komisyonu Fransa'ya gönderdi. Franklin, Fransız dışişleri bakanı Charles Gravier ile görüşmelerinde çok başarılı oldu. 1775-1783 Amerikan Bağımsızlık Savaşı sonunda İngiltere ile barış görüşmelerini sürdürmek üzere seçilen diplomatlardan birisi olarak İngiltere'ye gitti. İngiltere ile barış antlaşmasının imzalanmasından sonra 1785'te Amerika'ya döndü.
1787'de Philadelphia Anayasa Kurultayı'nın çalışmalarına katılan Franklin, 17 Nisan 1790’da hayatını kaybetti.

"Delilik aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuç beklemektir."
"Bu dünyada kesin bir şey var ise o da ölüm ve vergidir."
"Kim seni kendinden daha fazla kandırdı?"
"Görmek kolay, önceden görmek zordur."
"Hırs ile mutluluk birbirlerini hiç görmezler."
"İnsanlar her zaman kahraman olamazlar ama her zaman insan olabilirler."
"İyi mazeretler bulmayı başaranların, başka şeyler başarabildiği çok nadiren görülür."
"İnsanın cahil olduğunu bilmesi, ilme atılmış ilk adımdır."
"Hayatta mutlu olmanın iki yolu var; ya isteklerinizi azaltacaksınız ya da imkanlarınızı zorlayacaksınız."
"Yirmi yaşında istek, otuz yaşında zeka, kırk yaşında akıl önemlidir."
"Boş bir çuvalın dik durması zordur."
"Kardeş, dost olmayabilir ama dost, her zaman kardeştir."
"İnsanın üç sadık arkadaşı vardır:Yaşlı karısı, Yaşlı köpeği ve Hazır parası. "
"Bilgiye yapılan yatırım en yüksek kârı getirir."
]
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 11 Mayıs 2017 00:13
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
5 Haziran 2010       Mesaj #3
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
AYDINLANMA ÇAĞ'ININ SİMGESİ:
BENJAMİN FRANKLİN 17 Ocak 1906 Boston doğumlu Franklin, onyedi çocuklu bir ailenin 10. çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve eğitimini yarıda bırakmış olmasına rağmen kendisini yetiştirebilmiştir.

Benjamin Franklin hakkında ilk başta bir tanımlama yapmak gerekirse, o “bir şairden başka her şey”dir. Bunu kendisi için yazılan antolojilerde de rahatlıkla görebiliriz. Kendisini tanımlayan cümlelerin çoğunluğu “…but not a poet” ile biter.
Benjamin Franklin, abisinin yanında matbaacılık yaparak büyümüş birisidir. Abisinin yanında çırak olarak matbaacılığı öğrenirken, aynı zamanda değişik eserleri okumak için de şansı olmuştur. Başta abisinin sahibi olduğu gazeteyi, sonra da ilgisini çeken diğer edebiyat eserlerini okuyan Franklin’in aydınlanmacı profilinde matbaacılığın bu açıdan çok önemli bir yeri olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra bir bilim adamı, mucit, devlet adamı ve diplomat kimliğiylede karşımıza çıkan Benjamin Franklin, Amerikan tarihinde Rönesans’ın aydınlanmacı profiline en fazla yakınlaşabilen adam olmayı başarmıştır. Dinin dogmalarından sıyrılarak deizmi seçmesi, akla, mantığa ve bilime gereken önemi vermesi, eğitimin zorunluluğunu savunması onun aydınlanmacı ve ilerici profilinin en belirgin özelliklerinden birisidir. Mucitliğine örneklemek gerekirse, kendi bozuk gözleri için icat ettiği bifocals denilen çift odaklı merceği icat edişi en yerinde örnek olabilir. Gözlerinin bozukluğu ise okuduğu kitap sayısının fazlalığıyla doğru orantılıdır.

Onun eğitime verdiği önemin ise sadece hemcinsleriyle sınırlı olduğunu söyleyemeyiz. Aksine, Franklin kadınların da eğitim hakkını savunmuş bir bilim adamı ve yazardır. Kadınların sosyal hayat içerisinde yer almasının gerekliliğinin ve haklılığının bilincinde olup, buna destek vermesi, ortaçağda kadını geri plana iten düşüncelere tamamıyla zıt bir harekettir. İki cinsin eşitliğini ve haklarını savunmak, tam bir Rönesans düşüncesidir.

Franklin’in Rönesans çağının aydınlanmacı ruhuna uyan özellikleri sadece bunlarla sınırlı değildir. Mucit ve edebiyatçı olmasında en büyük etmen olan meraklı oluşu yine bir Rönesans özelliğidir. Çünkü Rönesans dönemi, insanların dogmalarından sıyrılarak, düşünmeye ve merak etmeye başlamasıyla bilimin gelişme sürecine girdiği bir dönemdir.

Otobiyografisini okuduğumuz zaman zarfı içerisinde Benjamin Franklin’i kendisi yapan diğer özelliklerle de karşılaşmaktayız. Bunlardan bazıları; kararlı olması, emin adımlarla ilerlemesi, uyanık ve pragmatik olmasıdır. Rönesans dönemini incelediğimizde ise pragmatizmin önem kazanan bir düşünce biçimi olduğunu görmekteyiz.

Ayrıca, Benjamin Franklin’in iyimserliğinin otobiyografisi devam ettikçe azaldığını gözlemleyebiliriz. Bunun sebebi yaşadıklarının onda derin izler bırakması sonucu olabilir. Fakat, iyimserliğinin azalmasına rağmen, Franklin’in insan ilişkilerindeki ve kendi içindeki dengeyi çok iyi sağladığını söyleyebiliriz, ki bu dengenin hemen hemen hiç bozulmadığı da otobiyografisinde görülebilir.

Tüm bu iyi özelliklerinin yanı sıra, bazı otoritelerce Benjamin Franklin’in davranışlarının ve karakterinin Protestan etiğinin en kötü örneklerinden birisi olduğu da söylenir. Bu otoritelere göre Benjamin Franklin küçük hesapların adamı ya da iki yüzlü, biraz fazlaca uyanık olduğu gerçeği geçerlidir. Hatta tavırlarının hovarda, aşırı serbest olduğu yönünde görüşler de vardır.

Fakat, otobiyografisinde görebiliriz ki, onun uyanıklığı küçük hesapların adamı olmaktan çok, kendisini yüksek mevkilere taşımıştır. Ayrıca, geleceğine doğru kararlı ve emin adımlarla yürüdüğünü okuduğumuz Franklin’in tavırlarının aşırı serbest olduğu oldukça yanlış bir önerme olur.Sonuç olarak, Benjamin Franklin, hayatı boyunca dengeyi başarıyla kurabilmiş, azmetmiş ve hedefine sabırla ve dikkatle yürümüş bir yazar, diplomat, bilim adamı, devlet adamı ve mucittir. Sahip olduğu özellikleri ve savunduğu fikirleri Aydınlanma Çağı felsefesi içinde incelersek, kendisinin tipik bir Aydınlanma Çağı insanı olduğunu görebiliriz.

Benjamin Franklin tüm özlü sözleri
* Barış bile, büyük ücretlerle satın alınır.
* Bilgiye yapılan yatırım en yüksek kârı getirir.
* Para herşeyi yapar diyen adam, para için herşeyi yapan adamdır.
* Paranın değerini öğrenmek isterseniz, borç almaya çalışın.
* Para ve insan arasındaki karşılıklı ilişki şöyledir: İnsan paranın sahtesini yapar, para da insanın.
* Erken yatıp erken kalkmak, bireyi sağlıklı, varlıklı ve akıllı yapar.
* Vücutlar yaşlansa bile bütün hastalıklar kesinlikle önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Sonuçta da yaşam süremiz yüksek standartlarda uzatılabilir.
* Bir kızın kusurlarını öğrenmek için onu bir kız arkadaşına övünüz.
* Zamanı geldiğini düşündüğünde oğlunu evlendir, kızını ise ilk fırsatta.
* Kendi dişlerimin arasında olmasına rağmen kendi dilime hakim olamıyorsam , başkalarının diline nasıl hakim olabilirim
* Kim seni kendinden daha fazla kandırdı?
* Görmek kolay, önceden görmek zordur
* İnsanlar her zaman kahraman olamazlar ama her zaman insan olabilirler.
* Üç kişi, ancak aralarından ikisi ölürse bir sırrı muhafaza edebilir
* İyi mazeretler bulmayı başaranların, başka şeyler başarabildiği çok nadiren görülür.
* Düşmanlarınızı sevin çünkü kusurlarınızı yalnız onlar açıkça söyleyebilir.
* Herkesi kınamak ve herkesi övmek, akılsızların yapacağı bir şeylerdir.
* Boş bir çuvalın ayakta kalması zordur.
* Bir koyunum ve bir ineğim olduğundan beri herkes bana selam veriyor...
* Bırak bütün insanlar seni tanısın; ama hiç kimse seni tam olarak tanımasın..İnsanlar, sığ yerini gördükleri dereyi kolay geçerler.
* Deney, okulların en gelişmişidir, o okulda aptallar bile bir şeyler öğrenir.
* Hayatı seviyor musun? Öyleyse zamanı çarçur etme, çünkü hayat ondan ibarettir.
* Zaman büyük bir öğretmendir, ama ne yazık ki tüm öğrencilerini öldürür.
* Delilik aynı şeyi tekrar tekrar yapmak ve farklı sonuç beklemektir.
* Yasalar örümcek ağına benzer, ancak küçük sinekleri yakalar. büyük sinekler, gözünün önünde onu delip geçer
* Geçici güvenlik için özgürlüğünü feda edenler ne özgürlüğü hakeder ne de güvenliği
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 11 Mayıs 2017 00:11
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Ağustos 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Benjamin Franklin

Doğum: 1706, Boston
Ölüm: 1790, Philadelphia
Amerikalı yazar, bilim ve devlet adamı.

Kendi kendini yetiştirdi. Babasının mum imalathanesinde, kardeşinin matbaasında çalıştı. Daha sonra İngiltere'ye gitti ve matbaacılık bilgisini artırdı. Amerika'ya dönüşünde bir gazete çıkardı. Bu çalışmalarının yanı sıra özel olarak okumaya ve araştırmaya da vakit ayırıyordu. Bu özel çalışmaları sonucu şimşeğin elektrikle ilgisini anladı ve 1751'de paratoneri keşfetti. 1748 yılında siyasete atıldı. İngilizlerin Amerika sömürgelerine koymak istedikleri yeni vergilere itiraz etti. Jefferson ve John Adams ile birlikte Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda yardım sağlamak için Fransa'ya gitti ve bu işi başarıyla yerine getirdi. 1778 yılında Fransa ile Amerika arasında yapılan bir dostluk antlaşmasını ve 1783 yılında İngiltere ile Amerika arasında yapılan barış antlaşmasını Amerika adına imzaladı. Amerika'ya ancak 1785 yılında döndü. Pennsylvania valisi oldu, Amerikan Kongresi üyeliğine seçildi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

4 Nisan 2011 / misafir Soru-Cevap
24 Mayıs 2008 / KisukE UraharA Sinema ww
14 Mayıs 2008 / KisukE UraharA Siyaset ww
27 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww