Arama

Demosthenes (Demostenes)

Güncelleme: 11 Haziran 2011 Gösterim: 6.712 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Demosthenes (İÖ 334–322)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  Demosthenes.PNG
Gösterim: 1174
Boyut:  149.0 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Eski Yunan hatiplerinin en başarılısı olarak bilinen Demosthenes, aynı zamanda Atina'nın önemli devlet adamlarından ve politikacılarındandı. Atina'da doğmuştur. Yedi yaşındayken babası ölünce, Demosthenes'e yüklü bir miras kaldı. Ne var ki, onu korumaları altına alan kimseler türlü hilelerle mal varlığının büyük bir bölümüne el koydular. Demosthenes mi­rasına sahip olacak yaşa geldiğinde kendisine pek bir şey kalmamıştı. Söylentiye göre keke­me ve sağlıksız bir yapıya sahip olduğundan, Atinalı çocukların geleneksel beden eğitimi derslerine katılamadı, ama konuşma güçlüğü­nü yenmeye çalışarak iyi bir hatip olmak için büyük bir çaba gösterdi. Bunu başarmak için ağzını çakıl taşlarıyla doldurduğu, koşarken şiirler okuduğu ve irade gücüyle kekemeliğini yenmeye çalıştığı söylenir. Hukuk öğrenimi gören Demosthenes 21 yaşındayken kendisini aldatan vasilerinden birine karşı açtığı davayı kazanarak büyük bir başarı elde etti.
Demosthenes, Yunanistan'ın güçlü kent devletlerinden biri olan Atina'nın siyasal ya­şamında belirleyici bir rol oynadı. Yunanis­tan'daki kent devletlerini ele geçirmek iste­yen Makedonya Kralı II. Philippos'un güçlü ordusuna karşı çıkmaları için Atinalılar'ı yü­reklendirmeye çalıştı.
II. Philippos'un Atina'nın bağımsızlığı için büyük bir tehlike oluşturduğunu anlayan Demosthenes Atina halkını, özgürlüklerini sa­vunmak için öteki kent devletleriyle birleşme­ye çağırdı. Philippikos adıyla bilinen söylevle­rinde, Philippos'un Yunan kent devletlerini birbirine düşürmeyi amaçladığını söyleyerek onu suçladı.
Sonunda Atinalılar'ı, Philippos'a karşı Thebai kent devletiyle birleşmeleri gerektiğine inandırdı. Ne var ki, birleşik güçler İÖ 338'de Khaironeia'daki çarpışmada Makedonya ordusu­na yenildi. Demosthenes yaşamının sonuna kadar Phi­lippos'a ve ardılı Büyük İskender'e karşı direnmeyi sürdürdü. Büyük İskender güçlü bir orduyla Thebai'ye saldırarak kenti yerle bir etti. İskender'in ölümünden sonra De­mosthenes Atina'da baş gösteren ayaklanma­da önemli bir rol oynadı. Ama İskender'in yerine geçen Antipatros'un saldırısı üzerine, tutsak düşmemek için kaçmak zorunda kaldı ve kaleminin ucunda gizlediği zehri içerek intihar etti.
Biyografi Konusu: Demosthenes (Demostenes) nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Mart 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Demostenes
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


180px Demosthenes orator Louvre
Demosthenes'in Fransa, Louvre Müzesi'ndeki büstü

Demosthenes, (MÖ.384 - MÖ.322) Atina'lı ünlü politikacı. Atina'da doğmuştur. Babası zamanın silâh yapımcılarından, zengin bir kişiydi. Kekeme olan Demosthenes uzun zaman aksaklığını giderebilmek için ağzına çakıl taşları koyarak konuşma pratikleri yapmış ve nutuk yazarlığına merak salmıştır. Bu konudaki çalışmaları sırasında akıl hocası İsaios onu takip etmiştir. Dâvâları olanlara istenilen biçimde savunmalar hazırlamış ve böylelikle hem tanınmış hem de ünlü nutuklara sahip olmuştur. Atina'nın başına geçtiğinde de halkı Büyük İskender'in babası Philip'in hâkimiyetine karşı çıkmak ve ona karşı doldurmak için de nutuklar hazırlamış ve bizzat halka bunları kendi iletmiştir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Demosthenes

Doğum: İ.Ö. 384,
Atina
Ölüm: 322, Kalavria

Ünlü Atinalı hatip ve devlet adamı. Varlıklı bir silâh yapımcısının oğluydu. 7 yaşında yetim kaldı. İsaios'tan konuşma sanatını öğrendi. 364'te, mirasına el koyan vasilerini yargıçlar önünde suçladı ve davayı kazandı. Avukatlığa başladı, 355 yılında politikaya atıldı.

Yunanistan'da diktatörlük kurmayı tasarlayan Makedonya Kralı II. Philippos'un politikasına karşı çıktı. Bu karşı çıkış, ünlü söylevlerinin kökenini oluşturdu. Atinalıları Philippos'a karşı uyarmaya ve kışkırtmaya çalıştı, ama durumun kötüye gittiğini görünce, Philippos'a ödünler vermesine karşın Philokrates Barışı'nı (346) sağlayan elçiler heyetine katıldı. 340 yılında, o zamana dek muhalefetin sözcüsü olan Demosthenes yönetici partinin başına geçti. Amphissa Savaşı (339) sırasında, Philippos'a karşı Thebaililer ile birleşti. Ancak Demosthenes'in tüm çabalarına karşın Philippos, Yunanistan'ı ele geçirdi.

Yaşamının son 16 yılında Demosthenes çeşitli yüksek görevlerde bulundu. Büyük İskender döneminde her çeşit ayaklanma tasarısına karşı çıktı, ama İskender ölünce Atina'da İskender'in komutanı Antipatros'a karşı çıkan ayaklanmada (322) önemli bir rol oynadı. Makedonyalılar Atina'yı alınca Kalavria Adası'na sığındı, düşmanları tarafından yakalanmak üzereyken kendini zehirledi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi