Arama

James II (İngiltere Kralı)

Güncelleme: 4 Ocak 2016 Gösterim: 2.907 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
James II (1633 - 1701)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

II. James (14 Ekim 1633 - 16 Eylül 1701), I. James'in torunu ve II. Charles'ın kardeşi; İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralıdır. II. Charles'ın tahta geçmesinden sonra, York dü­kü sanını taşıyan James, cesareti ve çalışkanlı­ğıyla tanındı. 1665'te Hollandalılara yendi. James'in Katoliklik'i benimsemesi ve bir Ka­tolik prensesle evlenmesi bütün ülkede tepki yarattı. Parlamento, daha önce Katolikler'in resmi görev almasını yasaklayan bir yasa çı­karmıştı. James, bütün resmi görevlerini bıra­karak İngiltere'den ayrıldı.
1685'te İngiliz tahtına geri çağrıldı. Protes­tan Monmouth dükü ile İskoçya'da Argyll dü­kü kendisine karşı iki ayrı ayaklanma başlattı­lar. Ama, James bu ayaklanmaları bastırmayı başardı.
Parlamentonun muhalefetine karşın koyu bir Katolik yanlısı politika uygulamaya başla­yan James 1688'de İngiltere'den kaçmak zo­runda kaldı. Parlamento, James'in kızı Mary ile kocası William'ı James'in yerine tahta geçmeleri için İngiltere'ye çağırdı.




James II Msn Star, Birleşik krallığın son katolik hükümdarıdır. İktidarı döneminde, dinsel inancı ve uygulamaları nedeniyle halkın büyük bir kısmı tarafından tepki gördü. 11 Aralık 1688'de İngiltere Parlementosu, James II'yi halkın tepkisini ve düşüncelerini dikkate alması için uyardı. Fakat kral tavrını değiştirmeyince 11 Nisan 1689'da parlemento tarafından görevinden azledildi. Yerine kendisi gibi Katolik olan oğlu James Francis Edward değil de Protestan olan kızı Mary II ve kocası William III geçirildi. Mary ve William 1689'dan itibaren ülkeyi beraber yönetmeye başladılar. İrlanda'da sürgünde bulunan James tahtı geri almak için girişimde bulunduysa da kendisine bağlı güçlerin William kuvvetleri tarafından 1690'da Boyne Savaşı'nda yenilmesi üzerine Fransa'ya geri dönmek zorunda kaldı. Geri kalan ömrünü dostu ve aynı zamanda kuzeni olan Louis XIV'nin koruması altında sürdürdü. James II tahtta kaldığı süre boyunca mutlak iktidar sahibi olmak ve kendi Katolik inancına serbestlik tanınmasına çalıştı. Bu çabaları İngiltere Parlementosu ve halkın önemli bir kısmı tarafından tepki gördü. Parlamento diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, yükselen mutlakiyetçi akımın İngiliz Kilisesi yasal üstünlüğünün yitirilmesine ve geleneksel İngiliz özgürlükçülüğüne tehdit oluşturabileğini gördü. Bu gerilim İngiliz Parlamentosu ve taht arasında üç yıl sürecek bir mücadelenin yaşanmasına neden oldu. Sonuç olarak kral azledildi. İngiliz haklar beyannamesi kabul edildi. Tahta Hannover Hanedanı geçti.


Msn Star Tarihte, İngil­tere ve İskoçya'yı yöneten James adında iki kral vardır. İkisi de Stuart hanedanındandır. Kral ile parlamento arasındaki mücadele I. James döneminde başlamış, 1688'de parla­mentonun zaferiyle II. James tahttan indiril­miştir.
Son düzenleyen Safi; 4 Ocak 2016 23:21
Biyografi Konusu: James II (İngiltere Kralı) nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
James II (İngiltere Kralı)

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  James II (İngiltere Kralı).jpg
Gösterim: 368
Boyut:  39.1 KB


Benzer Konular

11 Nisan 2013 / kompetankedi Tarih
2 Ocak 2016 / ThinkerBeLL Siyaset ww
2 Ocak 2016 / ThinkerBeLL Siyaset ww
4 Ocak 2016 / ThinkerBeLL Siyaset ww
17 Ekim 2015 / Jumong Siyaset ww