Arama

Theodor Herzl

Güncelleme: 21 Haziran 2012 Gösterim: 12.957 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Theodor Herzl
Politik siyonizmin kurucusu, gazeteci Theodor Herzl (Mayıs 2, 1860 – Temmuz 3, 1904), ortasınıf bir ailenin ferdidir. Viyana Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. Avukat sıfatını taşısa da mesleğinin yerine yazarlık yaptı, çeşitli oyunlar yazdı. O zamanlar İsrail devleti olmadığından bir Yahudi devletinin kurulmasını tasarladı. Siyonizm üstüne kapsamlı çalışmalar yaptı.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  theodor1.jpg
Gösterim: 2076
Boyut:  34.1 KB

Theodor Herzl, 21 Mayıs 1860 yılında Budapeşte’de doğmuştur. Theodor Herzl, zengin ve yarı asimilasyona uğramış bir aileden gelmekte idi. Herzl, Viyana’da hukuk tahsili yapmıştır daha sonra ise “Neue Freie Press” gazetesinde muhabirlik ve yazarlık yapmıştır. Herzl, 1892 yılında Fransa’da “Anti-semitzm” adlı bir yazı yayınlamıştır. Bu yazı ile beraber Yahudi meselesi ile ilgili ilk defa aktivite göstermeye başlamıştır.
19. yüzyılda Siyonizm, Theodor Herzl tarafından dünya gündemine getirilmiştir. Theodor Herzl, Fransa’da yaşayan Yahudilere karşı başlayan gösterilerden çok etkilenmiştir. Bu durum, Fransa dahil olmak üzere diğer Avrupa Devletleri’nde de yaşayan Yahudiler’in ne kadar zor durumda kaldıklarının bir göstergesidir. Theodor Herzl, Fransa’da başlayan Yahudi düşmanlığının hızla yayılacağı kanısına varmıştır. Bunun üzerine “Der Judenstatt (Yahudi Devleti)” adlı kitabı yazdı ve 1896 yılında yayımladı. Theodor Herzl, bu kitabında “Yahudi Meselesi’ni” ele almıştır ve bu sorunun göç etmekle çözülemeyeceğini belirtmiş ve kalıcı bir çözüm bulunması için de Yahudi Devleti kurulması gerektiğini söylemiştir. Bu kitabın yayımlamasının ardından bu kitap, dünyada büyük yankı uyandırmıştır. Bununla beraber Theodor Herzl’e karşı olanlar ve onun taraftarları ortaya çıktı. 29 Ağustos 1897 yılında Herzl’in çağrısı üzerine, İsviçre’nin Basel şehrinde 1. Siyonist Dünya Kongresi toplandı. Toplantı sonucunda, Yahudi Devleti kurulması yönünde hem fikir oluştu. Theodor Herzl ve beraberindekiler çoğunlukla Yahudiliği bir inanç olarak değil, sadece bir ırk olarak görüyorlardı. Onlara göre Yahudiler, diğer Avrupa ırklarından farklı bir ırktılar, bu nedenle de onlardan ayrılmalı ve kendilerine ait topraklarda yaşamalıydılar.
Yahudiler için aradıkları toprakların neresi olacağını düşünürken de, Yahudilerin kutsal değerlerini göz önünde bulundurmamışlardı. Theodor Herzl’in projesine göre, Yahudi devletinin nerede kurulacağı önemli değildi. Yahudi devleti, dünyanın herhangi bir yerinde kurulabilirdi. Hatta Siyonizmin kurucusu olan Theodor Herzl'in "Uganda Planı" adıyla tanınan projesine göre, Herzl ilk önceleri Uganda'yı ideal vatan olarak düşünmüştü. Ancak kararını değiştirmiştir ve Filistin’de karar kılmıştır. Filistin'in seçilmesindeki temel neden ise o toprakların Yahudiler’e vaat edilen topraklar olmasıydı.
Theodor Herzl, dünyada Siyonizm’i getiren adam olarak hafızalara kazınmıştır. Herzl, 1904 yılında hayatını kaybetmiştir.

Biyografi Konusu: Theodor Herzl nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
21 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Theodor Herzl

Sponsorlu Bağlantılar
(1860 Budapeşte - 1904 Edlah), Macar uyruklu Yahudi yazar. Siyonizm'in öncüsü olarak bilinir. Hukuk ve edebiyat öğrenimi gördükten sonra Neue Freie Presse'in muhabirliğini yaptı. 1896'da çıkan "Der Judenstaat" (Yahudi Devleti) adlı kitabında Siyonizm'in ilkelerini ortaya koydu. 1897'de başkanlığını yaptığı ilk dünya Siyonist örgütünün kongresini topladı, ardından Millî Yahudi Bankası'nı kurdu. Filistin'de toprak satın alıp Yahudi Devleti kurmayı düşledi. Düşlerini gerçekleştiremeden öldü, ancak ardından güçlü bir uluslararası Siyonist örgütü bıraktı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

16 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Felsefe ww
3 Ağustos 2011 / Daisy-BT Edebiyat ww
21 Ocak 2012 / ThinkerBeLL Sanat ww
31 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Dünyadan
30 Ekim 2011 / ThinkerBeLL Bilim ww