Arama

İspanya hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 13 Aralık 2016 Gösterim: 39.507 Cevap: 4
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
21 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
İspanyanın insan özellikleri ve yerleşme özellikleri giyim özellikler bilgilerini istiyorum
EN İYİ CEVABI OneNight verdi

İspanya resmi adı İSPANYA KRALLİĞİ İspanyolca ESPANA ya da REİNO DE ESPANA



Sponsorlu Bağlantılar
Alıntıdaki Ek 60131
Avrupa’nın güneybatı ucunda, İber Yarımadasında ülke. Kıtanın en büyük ülkelerinden biridir.
Yüzölçümü 504.783 km2’dir. 47° ve 36° kuzey enlemleriyle 3° doğu ve 10° batı boylamları arasında yer alır. Kuzeyden güneye 870 km, doğudan batıya 1.050 km uzanır. Kuzeydoğuda Fransa ve Andorra, doğu ve güneydoğuda Akdeniz ve Cebelitarık, güneybatıda Câdiz Körfezi, batıda Portekiz, kuzeybatı ve kuzeyde Biskay Körfeziyle çevrilidir. Doğu kıyılarının açığındaki Balear Adaları, Batı Afrika açığındaki Kanarya Adaları ve Fas’ın kuzeyindeki Septe (Ceuta) ve Melilla kentleri de İspanya toprakları arasındadır. Geçmişte sınırları geniş bir alana yayılmış bir imparatorluk oluşturduğundan, dil ve kültür bakımından Latin Amerika ve Afrika üzerinde derin bir iz bırakmıştır. Avrupa ve Afrika arasındaki konumundan dolayı, Batı Avrupa içinde kendine özgü bir kimlik taşır. Başkenti Madrid, 1991 tahmini nüfusu 39.952.000’ dir.


Devamı > İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi


Son düzenleyen Baturalp; 10 Kasım 2016 01:10
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Aralık 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

İSPANYA BİLGİLERİ


Ülkenin tam ismi : İspanya Krallığı Önemli şehirleri : Madrid , Barcelona Uçuş süresi: 3.5 saat ( İyi yolculuklar.) Para birimi: Euro Yüzölçümü: 504,782 kilometrekareSaat farkı: Saatlerinizi 1 saat geriye almayı unutmayın! Resmi dil: İspanyolca (Fransızca ve İngilizce genellikle bilinir Başkenti : Madrid Sıcaklık : Ilıman bir iklimi olan ülkede yazlar iç kesimlerde sıcak, sahil kesiminde ılıman ve bulutlu geçer. Kışlar ise iç kesimlerde soğuk, sahil kesiminde serin ve parçalı bulutludur.Nüfus: Yaklaşık 40,077,100 Vize: Türk vatandaşlarına İspanya vize uygulamaktadır
Sponsorlu Bağlantılar

ÖNEMLİ TELEFONLAR


Nasıl telefon edilir: İspanya’dan Türkiye, 00 90 + şehir kodu + tel numarası olarak aranır. ( Cep telefonları çalışmaktadır ) Türk konsolosluğu: Cal1e Rafael Calvo 18-2 A1B Madrid Tel: (1) 319 8064 Telefon kodu : 34 Ambulans: 91/522-2222 Polis: 091 NEREYİ GEZSEK?

BAŞKENT: MADRİD


Başkent Madrid size tam anlamıyla görsel bir şölen yaşatacak olan bir şehirdir. Yapıları, müzeleri, katedralleri ile her zaman ilgi odağı olan bir şehridir.

Almudena Katedrali: Neogotik tarzda inşa edilen bu kilise, şehrin kurucusuna adanmış dinsel bir yapıdır.
Prado Museum: 18. yüzyılda yapılmış olan bu müzede, 7000 adet eser sergilenmektedir.
Palacio Real: 1734'de inşa edilen bu yapı, İspanyol krallarının konutu olarak kullanıldı. En önemli özelliği ise el yazması ve antika kitaplardan oluşan bir kütüphaneye sahip olmasıdır.
Plaza de Cibeles: Tanrıça Kibele'ye adanmış olan bu meydanın ortasında çok güzel bir çeşme yer alıyor.
Plaza de la Indipendencia: 0rijinal duvarları ile bugüne kadar kalan iki kapıdan biridir. Savaşçı meleklerle süslü kemeri, Madrid'in simgelerinden biri olmuştur.
Puerta del Sol: Madridlilerin buluşma merkezi sayılan bu yerde ayrıca, Osoy el Madrono'nun heykeli bulunuyor.
Askeri Müze, Boğa Güreşi Müzesi, Cason del Buen Retiro, Belediye Müzesi gibi müzeleri görülmeye değer diğer yapılar arasında yer alıyor.
Prado Ulusal Müzesi: Dünyanın en zengin sanat yapıtları koleksiyonuna sahip bu müze, 3.000'i aşkın yapıtı içinde barındırıyor.
Picasso Müzesi: 1881 yılında Malaga'da doğan Picasso 1985-1900 yıllarında Barselona'da yaşamıştır. 2.500 den fazla eseri ulusal müzede, sergilenmektedir.

ŞEHİR: BARCELONA


Tarihi binaları, geometrik şekillere sahip olan yapıları ve heykelleri ile Barselona, Avrupa kentlerinden ayıran bir çok özelliğe sahiptir. Picasso, Miro, Dali ve Gaudi gibi sanatçıların yıllarca burada yaşamış olması ve yaratıcılıklarını burada ortaya koymaları sonucunda, ortaya böyle bir sanat merkezi çıkmıştır.
Ama Barselona'yı bu ihtişama kavuşturan Dali ya da Picasso değildir. Kent tüm güzelliğini ünlü mimar Antoni Gaudi'ye borçludur. Passeig de Gracia Caddesinin aşağısında bulunan La Pedrera apartmanı ve Avrupa'nın en güzel parklarından olan "Güell Parkı" ve "Casa Battlo" binası Barselona’da ki güzelliklerden sadece birkaçıdır.
Katedraller arasında en ünlü olanı ise; şarkılara konu olan La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Katedralidir.
Las Ramblas sokağı: Limandan sadece bir kilometre uzakta bu sokak için Barselona’nın kalbi denebilir. Bir çok müze, alışveriş mekanı, kafeler, restoranlar yani kısaca hem yeni yerler keşfedebileceğiniz, hem alışveriş yapabileceğiniz, hem de bir kahve molası verebileceğiniz çok güzel bir yer.
Barselona Limanı: Bu limana binlerce geminin uğraması nedeni ile dünyaya açılan bir köprü gibi düşünülür. Dünyaya açılan bu köprünün hemen yanında bulunan, Christopher Columbus Heykeli'de tüm ihtişamı ile sizi beklemektedir.

ŞEHİR: SEVİLLA


Sevilla şehrinin en önemli özelliklerinde bir tanesi bu şehrin tam anlamıyla bir eğlence şehri olmasıdır. Gualdaquiviri nehri üzerinde kurulan köprüyü geçince Çingene mahallesine ulaşılıyor. Bu mahallede eğlence sokaklarda yaşanıyor. Gece hava kararmaya başladığında insanlar sokaklara çıkıp dans etmeye başlıyor. Burada gece hayatı oldukça hızlı, eğlenceli ve doğal olması nedeni ile İspanya’ya gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken şehirlerden bir tanesidir.

Flamenko: İspanya’nın yöresel dansı; popüler halk müziği ile çingene ezgilerinin birleşmesinden ortaya çıkan bir müzik, güzel çingene kızlarının hoş kostümleri içinde ayaklarını hafifçe yere vurarak ve el hareketleriyle ortamı ısıtarak yaptıkları bir dans...

Boğa güreşi: M.S 16. yüzyılda Roma İmparatorluğunda başlamıştır. İnanışlara göre matador, öldürdüğü boğanın kanı ile güçlenip, yeniden doğacağına inanılırdı. Şu anda böyle bir inanıştan ziyade, daha çok turistlerin eğlencesi ve kültürel bir faaliyet gibi gözükse de bir eğlence uğruna hayvanların öldürülüyor olması da ayrı bir konu tabii ki! Kırmızı pelerini ile matadorların şovlarını görmek ve çiçek atmak isterseniz. Madrid’de boğa güreşleri "Las Ventas" arenasında yapılıyor. Bir kaç hafta önceden bilet almanız da yarar var!

NE YESEK?


İspanya'nın yemek kültürü Türk mutfağına çok benzemektedir. Tek fark, İspanyol’ların fazla yemek yemeye düşkün olmalarıdır. Günde iki defa kahvaltı yapan İspanyollar, akşam yemeklerini ise saat 23:00 civarında yemeği tercih ediyorlar. Uykusuz gecelerin kenti, yakıştırmasını sonuna kadar savunmak için olsa gerek.
İspanyol yemekleri arasında en meşhurları;
Paella; safranlı pilav ve/veya deniz mahsulleri, tavuk, sebze ve etle yapılan bir yemektir.
Tortilla; bir tür omlet. Genellikle patates ve yumurta ile yapılır.
Tapas; sıcak veya soğuk mezelerden oluşan aperatif yiyeceklere verilen addır.
Flan; muhallebiye benzeyen fakat daha koyu bir kıvamında olan bir tür tatlı.
Rioja; İspanya’nın en meşhur kırmızı şarabı.
Zarzuela; balık, midye ve karideslerden oluşan bir yemektir.

NE ALSAK?
İspanyada alışveriş için söylenmesi gereken ilk şey, hiçte yabancı olmadığımız ünlü markaların İspanya kökenli olmasıdır. Zara ve Burberry gibi markalarının ürünleri İspanya’da üretildiği için Avrupa’nın birçok yerine göre daha uygun fiyata bulabilirsiniz. Avrupa’nın en büyük alışveriş zinciri olan "El Corte Ingles" mağazalarından alışveriş yapabilirsiniz. Madrid'de 500 yıllık bir geçmişi olan en ünlü alışveriş merkezi "El Rastro" ise antik eşyalardan giyeceğe, kitaptan cd'ye aklınıza gelen her şeyi bulabileceğiniz bir yerdir. Mayorkad’da ise dünyaca ünlü "majorika incilerinin" imal edildiği fabrika bulunmaktadır. Ayrıca geleneksel matador giysileri ve flemenko dansçılarının kostümleri size İspanya’yı hatırlatacak ve sevdikleriniz hoşuna gidecek çok güzel birer armağan olacaktır.

EĞLENCE ZAMANI


İspanya’da gece hayatı çok eğlenceli geçer. Sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebileceğiniz gece kulüplerinde her tarzdan müziği duyabilirsiniz. Ama İspanyol müzikleri daha yoğunluktadır. Flemenko gibi bir dans kültürleri olunca bu kültüre çok iyi sahip çıkmaya çalışan İspanyollar bar ve gece kulüplerinde de müziklerini yaşatıyorlar. Bazı gece kulüpleri özel gecelerde Flemenko danslarından oluşan şovlar düzenleyerek hem kulağa hem de göze hitap etmeyi başarıyorlar.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM


Madrid ve Barselona gibi gelişmiş şehirlerde metro ve yoğun bir otobüs sistemi ile ulaşımınızı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Taksi seçeneği için Türkiye’de olduğu gibi her yerde taksileri durdurabilirsiniz.
Adalarda ise Mayorka, Ibiza, Tenerife gibi metro olmadığı için belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Ayrıca adalarda da taksi seçeneğinizde mevcuttur.
Gör: Madrid de bulunan müzeleri gör.
Gez: Barselona Las Ramblas Sokağı’nı gez.
Eğlen: Boğa güreşlerini seyrederken eğlen.
Satın al: Matador kostümü satın al.
Hayran kal: Flemenko yapan genç kızlara hayran kal.
İspanya hakkında "minik" bilgiler
İspanyollar her yılın son 12 saniyesinin her birinde iyi şans getirmesi için bir tek tane üzüm yiyorlar.
İspanyolca günümüzde en çok kullanılan ikinci dildir.
Telefon açmak için otel yerine köşe başlarında bulabileceğiniz telefon kulübeleri tercih ederseniz, çok daha uygun fiyat ödersiniz.
İspanyollar sabah kahvaltısında genellikle çikolatalı churrus ya da patates ve yumurtayla yapılan bir tür poğaça yiyor.
Ayrıca tüm restoranlarda fiyatlar kapıda belirtilmiştir.
Solo (sade ekspresso) ve Cortado (sütlü ekspresso) en çok tüketilen kahvelerdir.
Antonio Banderas, Enrique Iglesias, Penelope Cruz gibi ünlü sanatçıların İspanyol olduğunu biliyor muydunuz?
Son düzenleyen Baturalp; 10 Kasım 2016 01:20
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
4 Aralık 2008       Mesaj #3
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi

İspanyol mutfağı


Prof.Dr.Bike Kocaoğlu
Yeditepe Üniversitesi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı


Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır.

Tarihte İspanya zengin madenleri ve verimli toprakları nedeniyle çeşitli istilalara uğramıştır. Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir. Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır.

Orta çağdan sonra Osmanlı etkisine giren Akdeniz’de tutunamayan İspanyollar, denizcilikteki üstünlükleri sayesinde Cebelitarık’ı geçerek okyanusa açılmışlar, Amerika kıtasının özellikle orta ve güneyini istila etmişlerdir. Bu süreçte, o tarihe kadar Avrupa’da bilinmeyen domates, mısır, patates, kırmızı biber, kabak, çeşitli fasulye türleri, vanilya ve çikolata gibi ürünleri getirerek Avrupa’ya tanıtmışlardır. Böylece İspanyolların yeni dünya arayışları hem Avrupa ürün yelpazesini geliştirmiş, hem de İspanyol yemek kültürünün Orta Amerika ülkelerine taşınmasına neden olmuştur.

Yemek yeme adetleri:


İspanyol yaşam tarzı içinde oluşan İspanyol yemek kültürü, Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi yansıtacak şekilde, sık aralıklarla ancak azar azar yemeğe dayanmaktadır.

İspanyollar sabahın erken saatlerinde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlarlar. Daha sonra saat 11 de ikinci bir kahvaltı, saat 13 de tapas denen küçük meze ve kanepeler, saat 2-3 arasında öğle yemeği, akşamüstü çay ve bisküvi. daha sonra tekrar tapas ve de geç saatlerde bol sohbetli uzun akşam yemekleri...

İspanya’nın Akdeniz iklimi olan yörelerinde narenciye, incir, üzüm ve zeytin bol miktarda yetiştirilir. Daha iç kısımlarda buğday, sulak arazilerde pirinç ve de kıyılarda çeşitli deniz ürünleri ve balık vardır. Bu ürünler toplumun yemek adetlerini biçimlendirir.

İspanya alan olarak büyük bir ülkedir. Bu sebeple hazırlanan yemekler o bölgenin ürünlerine göre farklılaşır. Ama yemek adetleri genellikle ülkenin her yerinde aynıdır.

Kuzey Batıda yer alan Galiçya bölgesinde et ve balıkla yapılan küçük börekler; Asturias bölgesinde fabada adı verilen meşhur fasulye yemekleri,; Basque bölgesinde balık çorbası ve çeşitli balık yemekleri; Katalan yöresinde meyvelerle birlikte hazırlanan balık ve et yemekleri İspanyol mutfağını zenginleştiren farklı lezzet ve renkleri yansıtmaktadır.

İspanyol mutfağı dendiğinde aklımıza önce Paella gelmektedir. Valensiya yöresinin bu çok meşhur yemeği neredeyse İspanyol mutfağına damgasını vurmuştur. Paella; tavuk eti, balıklar ve deniz ürünleri ile pişirilen son derece lezzetli bir pilav yemeğidir. Paella, tarih içinde İspanya’yı işgal etmiş olan Romalılar ve Arapların yemek kültürünü birleştiren bir yemek olarak tanımlanır.

Gazpacho, geleneksel çorba


İspanyol mutfağında sık sık tüketilen ve bir tür soğuk çorba olan gazpacho, özellikle Andaluciada yaygındır.

"Islatılmış ekmek" anlamındaki Arapça bir sözcükten türetilen adı, aynı zamanda da tarih boyunca Araplarla olan etkileşimin bir göstergesidir.

En sık yapılan gazpacho yemeği domates, sirke, sarmısak, zeytinyağı, ekmek içi, soğan, salatalık ile yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek kırıntılarıyla koyulaştırılmış karışımından oluşur. Yağda kızartılmış ekmek parçaları, doğranmış sebze ve katı yumurta ile birlikte servis edilir.

Andalucia'daki Malaga ilinde yapılan ve oldukça özgün bir tadı olan gazpachonun temel malzemesi ise bademdir, ayrıca içine üzüm de konur

Andalucia (Endülüs) spesiyaliteleri


İspanya'nın en kalabalık yöresi olan Andalucia'nın değişik kesimlerinin kendine özgü spesiyaliteleri vardır. Örneğin kıyılar boyunca deniz ürünleri çeşitleri, Sevillada paella, Cordobada nefis aromalı gaspacho bunların en bilinenleridir. Andalucianın hemen her bölgesinde ise klasik İspanyol içkisi sherrynin yanında öğlenleri sandöviç olarak, akşamları ise ördövr olarak sıcaklı soğuklu, irili ufaklı "tapas"lar sunulur. Andalucia'nın güneyinde yer alan Jerez de la Frontcra bölgesi sherrynin anavatanıdır.Tüm dünyada severek tüketilen sherrynin dört çeşidi vardır. Açık renkli ve sek olanı Fino, koyu ve daha ağdalı olanı Amontilado, hafif tatlı koyu sarı olanı Oloroso, koyu ve tatlı olanı ise Cream..

Andalucia mutfağının özellikleri


İspanyanın güney bölgesini oluşturan Andalucia (Endülüs), uzun yıllar Arap işgalinde kalmasından dolayı, İspanyol mutfağına özgün lezzetler kazandırmış.

Kuzey Afrika ülkelerinin mutfaklarından da çok etkilenen Andalucia mutfağı, bu etkiden dolayı karbonhidrat ağırlıklı besinlerden oluşurken, aynı zamanda da hem Atlas Okyanusuna hem de Akdenize olan kıyıları sayesinde, deniz ürünleri mutfaklarında büyük yer tutar. Buğday, üzüm ve zeytin geleneksel tarım ürünlerini oluşturur. Zeytinyağında yapılan kızartmalar; Andalucia mutfağının tüm dünyada Cocina de los fritos "Kızartma yemekler mutfağı" olarak tanınmasını sağlar. Akdeniz tipi beslenmenin ana malzemelerini oluşturan yumurta, domates, sarmısak, soğan, zeytin ve biber bu mutfakta da bol bol yer alır.

Özgün lezzet: Tapas


İspanyol yemek adetlerini zenginleştiren, günün belirli saatlerinde atıştırılan Tapa adlı mezeler ve kanepelerdir. Bunlar ‘tasca’ adı verilen küçük bar/restoranlarda sunulur. Bir bardak şarap veya bira eşliğinde küçük tabaklar içinde küçük porsiyonlarla sunulan tapalar çoğunlukla peynirli, etli, yumurtalı sebzeli yemeklerden yapılır. İspanyollar mahalledeki tascalarda dostlarıyla buluşur ve bu lezzetli ürünlerin yiyip sohbet ederler. Tapas, Andalucianın çerez ve antre olarak servis edilen özgün lezzetidir.

Aperitif saatlerinde, özellikle akşamları barlarda ve lüks lokantalarda içkiyle birlikte yenmesi adettir. Adı "tepa", yani "kapak"tan gelir. Çünkü eskiden İspanyollar sherrye sinek kaçmaması için bardakların üzerlerini "tapas" adını verdikleri ekmek dilimleriyle kapatırlar, alkolü boş mideye içmemek için de bu tapasları yerlermiş. Bu adet zaman içinde bir kültüre dönüşmüş ve tapasların yüzlerce çeşidi oluşmuş.

Günümüzde mini öğün olarak turistlere sunulan tapaslar, çeşitlerine bağlı olarak kimi zaman akşam yemeği yerine de geçer. Ve kırmızı biberle tatlandırılmış jambon kübleri, fasulye piyazı, omlet, sosta pişmiş deniz ürünleri, böbrek sote, kızarmış karides, siyah zeytin, ton balığı, karnabahar salatası, kalamar, biber dolması, acılı salyangoz, mantarlı tavuk gibi yiyeceklerle servis edilir. Bu yiyecekler küçük toprak kaplarda sunulur ve elden ele geçirilerek elle veya kürdanla alınıp tapas eşliğinde yenir. Bu mönüye çoğu zaman da şarap eşlik eder.

Akdeniz mutfağının simgesi olan Zetinyağı İspanya’da da hemen hemen her yemekte ve salatada kullanılır.
Bal, badem, yumurta sarısı gibi ürünlerle hazırlanan İspanyol tatlıları uzun yıllar bu yörelerde yaşamış olan Arap yemek kültürünün etkilerini yansıtır.
Son düzenleyen Baturalp; 10 Kasım 2016 01:22 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
30 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi

İspanya (İsp.: Espana, Fr.: Espagne, İng.: Spain)


Güneybatı Avrupa'da İber Yarımadası'nın en geniş bölümünü işgal eden devlet.

Kuzeyde Fransa, batıda Portekiz ile sınırlanır. Cebelitarık Boğazı ile Afrika'dan ayrılır. Doğusunda Akdeniz, batısında Atlas Okyanusu vardır. Yüzölçümü 504.782 km2, nüfusu 39.330.000 (1997'de, Balear ve Kanarya adaları dahil), başkenti ve en önemli kentleri Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca'dır. İspanya, yer şekilleri ve morfolojik yapı bakımından, bütün iç kesimini yani büyük bölümünü kaplayan, ortalama 1.000-2.000 m. yükseklikte bir platodan meydana gelir. "Meseta" adı verilen bu platonun yüzeyi tekdüze görünüşte değildir. Çünkü hem kenarlarından (örneğin güneyde Sierra Morena, kuzeyde Kantabriya ve Pireneler), hem de iç kesimlerinde (örneğin Sierra Guadarrama ve Sierra de Gredos gibi) dağ sıralarıyla kesilir ve Ebro, Guadalquivir, Duero, Tajo, Guadiana, Mino gibi ırmaklar ve kollarıyla yarılmıştır. İklim bakımından üç ana bölge vardır:

1) Kuzeybatıda okyanus iklimi.
2) Güney ve doğu kıyılarda Akdeniz iklimi.
3) İç kısımlarda karasal iklim.

İspanya ekonomik gelişme derecesi ve halkının yaşama düzeyi bakımından Batı ve Orta Avrupa ülkelerine göre geri kalmıştır. Fakat son otuz yıldan beri hissedilir bir gelişme içindedir. İspanya bugün ekonomi bakımından oldukça gelişmiş bir ülkedir. Son derece çeşitli olan tarımsal üretimlerine karşın, ekonomide maden ve imalat endüstrileri ve turizm gelirleri ağır basar.

Tarımın başlıca özelliği (iç kesimler hariç) çeşitliliğidir. Başlıca ürünler, buğday, arpa, mısır, patetes, pirinç, portakal, pamuk, pancar, şekerkamışı, zeytinyağı, şarap, muz, hurma, incir, tütün ve çok çeşitli sebzelerdir. Balıkçılık da gelişmiştir. Endüstri özellikle iki bölgede toplanmıştır.

1) Kuzey ve kuzeybatıda madenkömürü, demir cevheri üretimi ve demir çelik endüstrileri vardır (başlıca merkezler Bilbao, la Felguera, Mieres, Gijon ve Avilés).
2) Kuzeydoğuda, Katalonya'da pamuklu, yünlü ve sentetik dokuma endüstrisi vardır (başlıca merkezler Barcelona, Miranda de Ebro, Torrelavega).

Bu iki bölge dışında endüstri kuruluşları dağınıktır (Zaragoza'da tarım ilâçları, ketenli dokuma; Pallodolid'de kimya endüstrisi, otomobil vb.). Son yıllarda ekonomi üzerinde büyük rol oynayan etkenlerden biri de turizmdir. İspanya'yı ziyaret eden turist sayısı son yıllarda otuz milyonu aşmıştır.

İspanya, 1986 yılında AET içinde tam üye statüsünü kazanmıştır. İber Yarımadası'nda ilk uygarlık izlerine İ.Ö. 3000 yılda rastlanır. İ.Ö. binyılda Fenikeliler, Kartacalılar ve Yunanlılar ticaret yapmak amacıyla yarımadaya gelerek koloniler kurdular. Yarımadanın iç kısımları da Galyalıların akınlarına uğradı. Gelenlerle yerli halkın karışması karmaşık bir uygarlık yarattı. İ.Ö. 3. yüzyıldan İ.S. 1. yüzyıla kadar yarımada yavaş yavaş Roma egemenliği altına girdi. Roma yönetimi döneminde, özellikle madenlerin işletilmesiyle İspanya çok zenginleşti.

Nüfusu 100.000'i aşan kentler vardı (Sevilla, Cordoba vb.). İ.S. 2. yüzyıldan başlayarak yarımadada Hristiyanlık yayıldı. İ.Ö. 4. yüzyılda köklü bir şekilde yerleşti. İ.S. 5. yüzyılın başlarında İspanya barbar kavimlerin istilâsına uğradı. Vizigotlar, Vandallar, Alanlar vb. kavimler İspanya'da 6. yüzyıla kadar büyük karışılık ve yıkımlara yol açtılar. Bunların bir kısmı zamanla yerli halkla karıştı, bir kısmı yarımada dışına sürüldü. 711'de Emevîler İspanya'ya çıktılar.

Bu tarihten, İspanya'dan ayrıldıkları 15. yüzyıl sonlarına kadar İspanya'da önce genişleyen, sonra da yavaş yavaş daralan topraklarda egemen oldular. 16. yüzyılın başlarında Aragon Kralı Carlos, Aragon ve Castilla'yı birleştirerek İspanya Krallığı'nı kurdu. Daha sonra topraklarını genişletti ve V. Karl adıyla imparator seçildi. 16. yüzyılın ilk yarısında başlayan Amerika'daki fetihler imparatorluğun zenginliğini çok artırdı.

Bu dönem, İspanya'nın en parlak devri oldu. Yüzyılın sonunda ise gerileme başladı. Orta ve Yeni çağlarda dünyanın en büyük denizci ve sömürgeci devletlerinden biri olan İspanya bu gücünü giderek yitirdi, özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında gerek ekonomi ve gerekse iç siyasetiyle güçlükler içinde çalkalanan bir ülke durumuna düştü. 20. yüzyılın ilk yarısında daha da artan bu huzursuzluklar 1936'da ülkeyi çok kanlı bir iç savaşa sürükledi. İki buçuk yıl süren iç savaş, Nisan 1939'da Cumhuriyetçilerin yenilgisiyle son buldu.

Bu tarihten, ölüm yılı olan 1975'e kadar İspanya'yı yönetmiş olan Franco, zaman zaman bazı değişiklikler yapmakla birlikte, kendine özgü yönleri olan otoriter bir rejim kurdu. Franco 1975'te ölünce, anayasanın öngördüğü üzere yeniden krallık yönetimine dönüldü ve Juan Carlos kral seçildi. 1977'de genel seçimler yapıldı. 1978'de yeni bir anayasa hazırlandı ve halkoyuna sunularak onaylandı. İşçi sendikalarına ve Komünist Partisi'ne örgütlenme hakkı verildi. Bask bölgesi, Katalonya vb. bölgeler, kısmi özerkliğe kavuştu.

Başlıca siyasî partiler arasında, ülkeyi Avrupa içi rekabete daha iyi hazırlamak için ekonominin bir "kalkınma hamlesi" içine girmesini amaçlayan bir görüş birliği oluşmaya başladı. 1982'de İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) seçimleri kazandı ve lideri Felipe Gonzalez başbakan oldu.İspanya'nın AET'ye girdiği yıl olan 1986 Aralık ayında yapılan meclis seçimlerinde PSOE Cortes'lerde yeniden çoğunluğu elde etti. 1993 erken seçimleri ise PSOE'nin mutlak çoğunluğu elde etmesine imkân vermedi. Bu anayasaya göre İspanya parlamenter sisteme dayalı meşruti bir monarşidir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Baturalp; 10 Kasım 2016 01:13 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
13 Aralık 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

İspanya resmi adı İSPANYA KRALLİĞİ İspanyolca ESPANA ya da REİNO DE ESPANA



Ad:  ispanya1.png.jpg
Gösterim: 1063
Boyut:  21.1 KB
Avrupa’nın güneybatı ucunda, İber Yarımadasında ülke. Kıtanın en büyük ülkelerinden biridir.
Yüzölçümü 504.783 km2’dir. 47° ve 36° kuzey enlemleriyle 3° doğu ve 10° batı boylamları arasında yer alır. Kuzeyden güneye 870 km, doğudan batıya 1.050 km uzanır. Kuzeydoğuda Fransa ve Andorra, doğu ve güneydoğuda Akdeniz ve Cebelitarık, güneybatıda Câdiz Körfezi, batıda Portekiz, kuzeybatı ve kuzeyde Biskay Körfeziyle çevrilidir. Doğu kıyılarının açığındaki Balear Adaları, Batı Afrika açığındaki Kanarya Adaları ve Fas’ın kuzeyindeki Septe (Ceuta) ve Melilla kentleri de İspanya toprakları arasındadır. Geçmişte sınırları geniş bir alana yayılmış bir imparatorluk oluşturduğundan, dil ve kültür bakımından Latin Amerika ve Afrika üzerinde derin bir iz bırakmıştır. Avrupa ve Afrika arasındaki konumundan dolayı, Batı Avrupa içinde kendine özgü bir kimlik taşır. Başkenti Madrid, 1991 tahmini nüfusu 39.952.000’ dir.


Devamı > İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Mayıs 2013 / Misafir Cevaplanmış
13 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
10 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
23 Eylül 2013 / Misafir Cevaplanmış
31 Mart 2017 / Misofir Cevaplanmış