Arama

Neden tavuk eti beyaz,dana eti kırmızı?

Güncelleme: 13 Nisan 2014 Gösterim: 4.315 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
7 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
tavuk eti beyazda nedne dana eti kırmızı
Sponsorlu Bağlantılar
sheitean - avatarı
sheitean
Ziyaretçi
7 Aralık 2008       Mesaj #2
sheitean - avatarı
Ziyaretçi
kanatlı hayvanların etleri beyaz diğerlerinin eti kırmızı dır (emin de3ğilim yalnız)
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
7 Aralık 2008       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
'Et' olarak yediğimiz, aslında hayvanların kas ve yağ dokusu. Etin rengi de, kas dokuda bulunan kas kirişlerinin yapısından ileri geliyor.
Kırmızı ya da koyu ette kas lifleri, yürüme ya da ayakta durma gibi uzun zamanlı etkinlikler için kullanılmaya uygun tipte. Bu lifler, sürekli bir enerji kaynağına gereksinim duyuyorlar. Bu enerji kaynağı da, kas hücrelerinde bulunan bir protein olan 'myoglobin'. Kas hücrelerine enerji sağlamakla görevli olan myoglobin proteini ne kadar çoksa, doku da o denli koyu renkli (ya da daha kırmızı) oluyor.
Beyaz ette bulunan kas lifleriyse, uçma ya da kaçma gibi ani hareketler için özelleşmiş. Bu nedenle, sürekli bir enerji kaynağına ihtiyaçları yok, kas dokuda depolanan glikojenden aldıkları enerji onlara yetiyor.
Tavuk etinde aslında hem kırmızı hem de beyaz et bulunurken, balık eti esas beyaz et olarak tanımlanıyor.

Deniz Candaş
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Nisan 2014       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
niye tavuk eti beyaz dana eti kırmızıdır

Benzer Konular

22 Ocak 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış