Arama

Okka, arşın ve kulaç ölçü birimlerini tanımlar mısınız? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 7 Nisan 2015 Gösterim: 118.758 Cevap: 40
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ocak 2012       Mesaj #31
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
-----------eski ve yeni ölçme araçları-----------------

Sponsorlu Bağlantılar

HELP ME!!!!

yardım ederseniz sevinirim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ocak 2012       Mesaj #32
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
osmanlı döneminde kullanılan ölçü aletlerinin bir kaçını yazmışsınız peki endaze,
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Şubat 2012       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen acele edin eskiden kullanılan ölçü birimlerinin kullanıldığı yerleri istiyorum ne bilim işte sıvı ölçme birimleri falan ama günümüzdeki olmasın lütfen eskiden kullanılan lütfen size yaşvarıyorum acele edin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Kasım 2012       Mesaj #34
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

okka nedir ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum

okka nedir daha fazla bilgi istiyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Kasım 2012       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bende istiyorum performans var
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2012       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arşın yerine metre,okka yerine gram veya kg,kulaç ise santimetre veya metre;dir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Aralık 2013       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cumhuriyet öncesindeki ölçü birimleri nerelerde kullanılır?
S0N ŞoVaLye - avatarı
S0N ŞoVaLye
Ziyaretçi
18 Mayıs 2014       Mesaj #38
S0N ŞoVaLye - avatarı
Ziyaretçi
Osmanlı döneminde ölçü birimleri, Osmanlı İmparatorluğu'nda kullanılagelen ve ölçü ve tartıda devrime kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde de kullanılan ölçü birimleridir. Bunların temelinde İslâm Devleti'nin kullandığı dinar ve dirhem bulunmaktadır. Taşımanın zor olduğu ve seyahatlerin uzun sürdüğü eski zamanlarda şehirlerde kullanılan dinar ve dirhemler, birbirlerinden farklı olabiliyorken Muhammed bin Abdullah zamanında kullanılan dinar, 4,5479 g kütlesi olan altın bir sikke, dirhem de 2,97 g gümüş paraydı.

Hacim Ölçüleri
Kile; O dönemde sıvıların hacminin ölçüldüğü birimdir. Şimdinin 37 litresine denk gelmektedir. Yani bugünün litresi konumundaydı. Kile, eski bir tahıl ve ağırlık ölçü birimi. Arapça “keyl” sözcüğünden Türkçeleşmiştir. Bir kilelik tahıl ölçek kabı da aynı adla anılır. Ağırlık olarak 20 İstanbul okkasına denk olan İstanbul kilesi 4 şinik, 1 şinik ise 4 kutu sayılıyordu. 1908′den sonra Evzan ye Ekyal-i Cedide Kararnamesi’yle litre sistemine geçilince 1 hektolitreye “kile” dendi.


Şinik; Az miktarda sıvıların hacmini ölçmek için faydalanılan birimdir. Şimdinin 9,25 litresine denk gelmektedir. Bu ölçü birimleri her şehre göre değişmekteydi. Bu anlamda ortak bir ölçü birimi sağlanamadığı için Atatürk yeni ölçü birimlerine geçmiştir. kilenin dörtte birine denk düşen yaklaşık 8 kg'lık
tahil ölçüsüdür.

Uzunluk Ölçüleri
Arşın; Kısa uzunlukta olan cisimler bu ölçü birimiyle ölçülmekteydi. Bugünün santimetre cinsi konumundaydı. Bir arşın 68 cm’dir. Eski bir uzunluk ölçüsü. Türkiye'de metre sisteminin 26 Mart 1931'de resmen kabul edilmesinden önce kullanıldı. Yapı işlerinde ve arazi uzunluklarını ölçmekte kullanılan mimarî arşın yaklaşık 75 cm., kumaş ölçmekte kullanılan ticarî arşın ise yaklaşık 68 cm. uzunluğundaydı.


Kulaç; Uzunluğu fazla olan cisimleri ölçmek için kullanılan ölçü birimidir. Şimdinin metre ölçü birimi konumundadır. Bir kulaç; 1.89 metredir. Eskiden zamanlarda metrenin kabul edilmesinden önce balıkçılıkta, su derinliği ölçmede, kuyu derinliği ölçmede kullanılan uzunluk birimine kulaç ölçüsü denilmekteydi .Bir uzunluk birimidir.

Fersah ; Eskiden kullanılan, yaklaşık olarak beş km. tutan bir uzunluk ölçeği. Uzun mesafeleri ölçmek amaçlı kullanılan eski bir ölçü birimidir.Fersah, 12000 adıma veya 4 saatlik yola denk geldiği kabul edilir. Denizcilikte kullanılan eski Türk gemicilerinin kullandığı fakat günümüzde pek kullanılmayan 3 deniz miline eşittir. Yaklaşık olarak 5685 metreye eşittir. Bir Arap fersahı 5.76 km'dir ve bir Fars fersahı ise 6.23 km'dir.

Endaze ; Osmanlı devrinde kullanılan 65 cm uzunluğunda bir ölçü birimi. Atatürk Devrimleri ile 1 Nisan 1931'de kaldırılmıştır. Şimdi ise endaze yerine metre kullanılmaktadır Endaze metrenin uzunluk ölçüsü olarak kullanılmasına kadar arşınla beraber kullanılan bir ölçü. Metre hesabıyla bu 65 cm'dir. Farsça endahten mastarından türetilen "endaz" kelimesinin sonuna bir ha ilâvesiyle küçük arşın mânâsına gelir.

Bunlar haricinde o dönemde faydalanılan ölçü birimleri, fersah, endaze, merhale, berid, rubu ve hattır.

Ağırlık Ölçüleri

Okka; Çok ağır cisimlerin ağırlıklarının ölçülmesi amacıyla kullanılan birimdir. Bir okka şimdinin 1,282 kilogramına denk gelmektedir. Bu ölçü birimi de şehirden şehre değişiyordu. Şimdinin kilogram cinsi konumundaydı.

Dirhem; Hafif cisimlerin ölçülmesi amacıyla ise dirhem kullanılmaktaydı. Bir dirhem şimdinin 3,207 grama denk gelmekteydi. Bu ölçü birimi de şehirden şehre farklılık gösteriyordu. Bunlar haricinde kullanılan ağırlık ölçü birimleri çeki, batman, kantar ve kırattır

halen araştırmaktadır bilgiler kesinilkle doğrudur ve toplanmış karma bilgilerdir Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2014       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mustafa Kemal Atatürk ölçülerde pek çok değişiklik yapmıştır. Gündelik hayatın yeniden düzenlenmesi anlamına gelen bu değişiklikler şunlardır:

Eskiden kullanılan arşın, endaze, okka gibi ölçü birimleri kaldırıldı. Bunların yerine uzunluk ölçüsü olarak metre, ağırlık ölçüsü olarak kilo kabul edildi. Uzunluk ve ağırlık ölçülerinde yapılan bu değişikliklerle ülkede ölçü birliği sağlandı.

Önce 26 Aralık 1925'te çıkarılan bir kanunla, o zamana kadar kullanılmakta olan, Hicrî ve Rumî takvimlerin yerine Milâdî takvim kabul edildi, 1 Ocak 1926'dan itibaren de kullanılmaya başlandı.

1928 yılında yapılan bir değişiklikle milletlerarası rakamlar kabul edildi.

1931'de kabul edilen bir kanunla eski ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirildi.
Takvimdeki bu değişikliğin yanında, alaturka denilen, güneşin batışına göre ayarlanan saat yerine, çağdaş dünyanın kullandığı saat sistemi kabul edildi. Batıdan alınan zaman ölçüsü ile bir gün 24 saate bölünüp, günlük hayat düzene sokuldu.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Mart 2015       Mesaj #40
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
metrenin ölçme birimi olarak kabulledişinden bu yana kaç sene geçmiştir

Benzer Konular

11 Kasım 2016 / ALPEREN Cevaplanmış
27 Aralık 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
18 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış