Arama

Evren Nedir?

Güncelleme: 4 Mayıs 2018 Gösterim: 16.930 Cevap: 6
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
15 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi

EVREN

Ad:  evren.JPG
Gösterim: 693
Boyut:  17.9 KB

1. Gök varlıklarının tümü, kâinat, kozmos: Evrenin gizlerini araştırmak.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Var olan her şeyin bütünü (sözcük gökfizikte büyük harfle başlar).
3. Bir kimsenin içinde yaşadığı ortam, her günkü çevresi: Bütün evreni, bu sıkıcı kasabayla sınırlıydı.
4. Yerkürede yaşayanların tümü: Bu büyük buluş, evrenin her köşesinde yankılar uyandırdı.
5. Bir kimsenin duygu ve düşünce alanı: Onun evreninde karamsarlığa, umutsuzluğa yer yoktu.
6. Esk. Ejderha, büyük yılan.

—Mant. Söylem evreni, akılyürütme tara modelleri, sıfır ölçek etkeni ve Evren'in enerji ilk saniyeler süresince, temel parçacıkların (özellikle proton, elektron ve karşıtparçacıkları) oluşması için yeterlidir. Sıcaklık azalarak 109 K düzeyine indiğinde, termonükleer kaynaşma tepkimeleri ortaya çıkabilir; bu tepkimeler, özellikle hidrojen, helyum ve az miktarda döteryum gibi hafif çekirdeklerin bireşimini sağlar. Evren'in hafif elementlerinin bu temel bireşimi, yaklaşık ilk çeyrek saatte oluşur. Evren'in bu ilk evrim aşamasına "ışınım evresi” adı verilir; çünkü bu evrede toplam enerji yoğunluğuna ışınım egemendir. Bu evrenin sûresi 100 000 yıldır ve günümüz Evrenine oranla en az 1 000 kez daha yoğundur. Bunu günümüz Evrenini de içeren, soğumuş, daha az yoğun, yansız bir evre izler. Buna "maddenin egemen olduğu evre” denir; çünkü toplam enerji yoğunluğuna temel katkıyı madde sağlar. Düzenli yapılar (gökadalar, vb.) bu evre boyunca gelişmiştir. Gökadaların oluşumu, günümüz Evrenine göre 10 ile 100 kez daha yoğun bir döneme rastlar.
Kaynak: Büyük Larousse


Son düzenleyen Safi; 4 Mayıs 2018 00:32
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
15 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Evren Nedir


Yer Yuvarlağı ve evren Yer Yuvarlağı ve Evren Yer Yuvarlağı ve evren, Bütün gök cisimlerinin içinde yer aldığı sınırsız boşluğa evren denir. Genişliği belli olmayan evrende değişik grupta ve özellikte gök cisimleri bulunmaktadır. Bunların özelliklerine göre çeşitli adlar verilmektedir
Sponsorlu Bağlantılar

Evren içinde milyarlarca gökcisminin bulunduğu sonsuzluk ve onun içindeki varlıklar bütünüdür. Evren içerisindeki cisimlerin başlıcaları şunlardır.
Yıldız ısı ve ışık yayan gök cisimlerine denir. güneş gezegen, Yıldızlardan aldığı ısı ve ışık yansıtan gök cisimleridir. ÖrnekDünya, Uydu Geze genlerden küçük, bağlı olduğu gezegenlerin etrafında dönen gök cisimleridir. ÖrnekAy Nebula evrendeki kızgın gaz ve toz bulutlarıdır. Örnek andromeda meteor atmosfere girince ateş külçesi durumuna dönüşen evrendeki, başıboş dolaşan kayaçlardır.

Galaksi evrenin sonsuz boşluğunda bulunan sayısız gök cisimlerinin oluşturduğu kümelere galaksi denir. Dünyamızın içinde bulunduğu yıldız sistemi yani güneş sistemi, samanyolu galaksinde yer alır.

Yıldız Sistemi Bir yıldız ve onun çekim gücünün etkisi altındaki gezegenler ve diğer gökcisimlerinden oluşan sistemlerdir. Örnek Güneş sistemi.
Güneş Kızgın gazlardan oluşmuştur. Çevresine ısı ve ışık yayan gök cismidir. Yapısının %99 hidrojen ve helyum gazlarından oluşur. Yarıçapı 700.000 km. dır. Yüzeyinde sıcaklık 6000 oC Yer yuvarlağından 333.000 kat büyüktür. Dünyamıza ortalama 149.000.000 km. uzaklıktadır.

güneş sistemi Güneş ve onun çekim etkisi altında bulunan gök cisimlerinin oluşturduğunu topluluğa denir. Güneş’in çekim gücü etki-sindeki 9 gezegen, uyduları ve diğer gökcisimlerinin oluşturduğu bir sistemdir. Güneş Sisteminde yer alan geze Genlerin uzaklık ve büyüklük sıralanışı şöyledir. Güneş Sistemi tümüyle aynı yönde dönen bir disk biçiminde Samanyolu Galaksi’si içinde hareket eder.

Güneş sisteminde bulunan gezegenlerin özellikleri şunlardır Bütün gezegenler Güneş etrafında, basıklığı az elipsler biçimindeki yörüngeleri izleyerek dolaşır. Yörüngedeki dönüş hızları birbirinden farklıdır. En yakın merkür dolaşımını 88 günde, en uzak Plüton ise 248 yılda tamamlar. En büyük gezegen Jüpiter’dir. merkür, venüs, mars ve Plüton Dünya’ dan küçük gezegenlerdir. En fazla uydu su olan gezegen Jüpiter dir.12 uydusu vardır. Merkür ve venüs gezegenlerinin uyduları yoktur.
Güneş Sistemindeki geze genlerden biri olan dünya güneşe olan uzaklık bakımından üçüncü sırada yer alır Dünyamız ekvatorda şişkin kutuplarda basıktır. dünyanın bu özel şekline GEOiD denir. Dünyanın bu şekli kazanmasında kendi ekseni etrafındaki dönüşü neden olmuştur.

Dünyanın Şeklinin Sonuçları Ekvatordan kutuplara doğru Sıcaklığın azalması, Güneş ışınlarının düşme açısının, ekvatordan kutuplara doğru küçülmesi, Paralel dairelerinin kutuplara doğru küçülmesi Ekvatordan kutuplara doğru yerçekiminin artması, Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin ağırlıklarının artması, ekvator çemberinin, meridyenlerden ve paralellerden daha uzun olması,Ekvatordan kutuplara doğru, dünyanın ekseni çevresindeki dönüş hızının çizgisel hızın azalması, Yerden yükseldikçe görüş açısının genişlemesi, Dünya üzerindeki bir noktadan hareket eden bir kişinin hep aynı yönde giderek, hareket noktasına ulaşması,
iki meridyen arasındaki uzaklığın ekvatordan kutuplara doğru azalması, Dünyanın bir yarısında Gündüz, diğer yarısında gece yaşanması, Termik basınç kuşaklarının oluşması, Dünya üzerinde kuzey kutbundan ekvatora doğru gittikçe kutup yıldızının görünüm açısının düzenli olarak küçülmesi ay tutulduğu zaman, yerin Ay üzerine düşen gölgesinin daire şeklinde olması.
Son düzenleyen Safi; 4 Mayıs 2018 00:33
Quo vadis?
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Aralık 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Evren
TDK, Türk Dil Kurumu
-I-
özel, isim (e'vren)
Ankara iline bağlı ilçelerden biri.
-II-
isim, gök bilimi
1 . Gök varlıklarının bütünü, kâinat, cihan, âlem, kozmos:
"Evrende milyonlarca galaksi, her galakside milyonlarca güneş var."- A. Boysan.
2 . Düzenli ve uyumlu bir bütün olarak düşünülen bütün varlıklar:
"Yemeyi, içmeyi, konuşmayı, düşmanlarımı, dostlarımı, orta malı hislerimi ve evreni unuttum."- R. H. Karay.
3 . (halk ağzında) Büyük yılan.
4 . (mecaz) Kişinin içinde yaşadığı, ilişkide bulunduğu ortam:
"Kendi evrenine dalmış olan Halim ürkerek sıçradı, bir adım geriye attı."- A. İlhan.
Birleşik Sözler
  • evren bilimi
    evren doğumu
    evren pulu
Son düzenleyen Safi; 4 Mayıs 2018 00:33
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Nisan 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
EVREN
Araştırma tasarımı her şeyden önce, araştırılan sorunun belirlenmesi ve bu sorunun bulunduğu ana kitlenin sınırlarının çizilmesiyle kurulabilir. Araştırma evreni araştırma probleminin etkisi altında bulunan ve bilgi sağlamak için gözlem yapılacak ana kütledir. (Bal, 2001, s.110)

İncelenmek istenen birimlerin meydana getirdiği, gözlenebilir ortak karakteristiklere sahip objelerin oluşturduğu belli bir kurala uyan öğelerden oluşmuş topluluğa evren denir. Evren araştırma kapsamına giren gruptur. Araştırma kapsamına giriş iki şekilde düşünülebilir. Biri verilerin elde edilişi; diğeri, bulguların genellenmesi yönünden. Verilerin elde edilişi yönünden düşünüldüğünde evren, mevcut olan ve örneklemin seçildiği gruptur. Bulguların genellenmesi yönünden düşünüldüğünde evren, mevcut ve örneklemin seçildiği grup olabileceği gibi; mevcut olmayan, kuramsal bir grup da olabilir.

Bir kimse araştırmasını ve elde ettiği bulguları Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bölümünün bugünkü öğrencilerine; gelecek on yıl içinde Eğitim Bölümü öğrencilerine genellenebilecek şekilde düzenleyebilir.

Görülüyor ki, ilgi duyulan alan oldukça geniş olabilir. O kadar geniş olabilir ki, araştırmacının ona dokunması, elemanlarını görebilmesi ve onu fiziki olarak inceleyebilmesi olanaksız olabilir. Bazı hallerde evren, henüz gerçekte mevcut değildir bile. Gelecek on yıl içinde Eğitim Bölümünü bitirecek kişileri şimdiden görme, inceleme olanağı yoktur. Böyle bir grup henüz oluşmamıştır. Bu tür evrene hedef evren, kuramsal evren denir. Bugün Eğitim Bölümü öğrencileri üzerinde yapılacak bir çalışmanın sonuçlarının on yıl sonraki öğrencilere nasıl genellenebileceği tartışılabilir. Bu, konunun cinsine bağlıdır. Eğer bugün Eğitim Bölümü öğrencilerinin kütüphanede harcadıkları zaman başarıları ile pozitif bir ilişki gösteriyor ise, bunun on yıl sonraki öğrenciler içinde doğru olacağına aykırı bir iddiayı haklı çıkaracak ne mantıki, ne de ampirik çalışma bir olsa gerek.

Evrenin büyüklüğü yada küçüklüğü amaca, genellemelerin kimleri yada nereleri kapsaması istendiğine bağlıdır. Belirli bir amaç için evren olarak seçilen bir grup, başka bir amaç için evren olmayabilir. Sosyoloji, psikoloji, eğitim vb. alanlardaki araştırmalarda evren, genellikle araştırmalarda kullanılacak verilerin kaynağını oluşturur. (Kaptan, 1998, s. 145-146)
Son düzenleyen Safi; 4 Mayıs 2018 00:34
ßy HBK - avatarı
ßy HBK
Ziyaretçi
24 Mayıs 2012       Mesaj #5
ßy HBK - avatarı
Ziyaretçi
Bilim adamları senelerce biriktirdiği uydu foroğraflarını birleştirip temsili bir evren modeli çıkarmışlar... Bana göre çok mantıklı bir foto olmuş. Ve bu fotoğraftan sonra yine bildiklerimizi unutmamız gerekiyor sanırım. Çünkü evreni çoğu insan gezegenleri içine alan, onları saran gaz bulutu vs bişe sandılar. Ama bu foto da verilen 2 mesaj var:

1. Evren aslında içine milyonları alabilecek kadar büyük, devasa bir başka gezegendir.
2. Evren 1 tane değildir, Neden? Çünkü fotoğraf temsili olduğu için çok değerli bilim adamları bazı mesajlar saklamışlar fotoğrafta. Evren o geoid çakması düzlem de, o siyahlar nedir? İşte konu da bu. Siyah yerler evrenin dışında kalan yerler. Evrenin boyutunu düşündüğümüzde o siyah yerlerin ne kadar devasa olduğunu görebiliriz. Yani başka evrenler de olabilir. Ya da başka şeyler...

Birgün insanoğlu herşeyi öğrenecek
Son düzenleyen Safi; 4 Mayıs 2018 00:34
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mart 2013       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Uzayda yer alan varlıkların tümü. Dünya ile birlikte güneş sistemi, Samanyolu, tüm yıldızlar, gökadalar. Hepsi evren kavramının içindedir. Yapılan gözlemler evren hakkında bazı bilgiler verir, kozmoloji de bunlara dayanarak genel bağlılık (rölativite) kuramının yardımı ile evren hakkında bazı sonuçlara varır. Bunların en akla yatkını genişlemeyi temel alan modellerdir. Bu genişleme sonsuza dek sürebilir ya da en yüksek değere vardıktan sonra karşı eyleme dönüşebilir. Böylesi bir evrim Evren’in yoğunluğuna bağlıdır. Bugünkü değerlendirme sonsuz bir genişleme yönündedir, ama bunun yanlış yanları bulunduğu da söylenebilir. Bunun nedeni ise yoğunluğun görünen maddeye göre hesaplanmasıdır. Oysa bir miktar görünmez kütlenin varlığı da saptanmış durumdadır. Eğer gelecekteki gözlemler bu olguyu doğrularsa, o zaman Evren’in evrimi değişik olacaktır. Bu modellere göre çok yoğun bir evre ile başlamış olan Evren bundan 12 milyar yıl kadar önce, sıcaklığı 15 milyar dereceyi bulan bir ateş topu halindeydi. Bu kuram Big Bang kuramı olarak bilinir. Günümüzde reddedilen bir kuram ise duraklama ya da durağan hal kuramıdır. Evren’e hiçbir başlangıç aramamanın çözüm olarak yararı olabilir, ancak o zaman fiziğin temel ilkelerinden biri, enerjinin sakınımı ilkesi zedelenmiş olur.

Buna karşın gözlemlenen bazı olgular genişlemekte olan bir Evren çerçevesinde açıklamasız kalmaktadır. Çok farklı hızdaki iki nesnenin fiziksel birliği klasik kuram çerçevesinde anlaşılamaz. Gözlemlere dayanılarak bu iki nesnenin aynı uzaklıkta olduğu söylenebilir, oysa hızlarının ölçülü ve genişleme kanununun uygulanması, başka yöntemlerle belirlenmiş olanlardan çok farklı uzaklıklar vermektedir. Bazı bilim adamları bunun kuraldışı bir durum olduğu görüşündedir. Buna karşılık bazı bilim adamları da genişleme kuramını bırakarak yerine başka modeller önermektedir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mayıs 2018       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
EVREN, iç Anadolu bölgesinde Ankara iline bağlı ilçe; 6 928 nüf. (1990); 9 köy. Merkezi, Ankara’nın 180 km G.- D.'sunda Evren, 3 810 nüf. (1990).
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
5 Ekim 2008 / Kral_Aslan Spor tr
22 Haziran 2010 / _Yağmur_ Basın/Magazin tr
25 Temmuz 2012 / [WoL]bL Sinema tr
15 Ağustos 2008 / nötrino Taslak Konular