Arama

Bağırsakta gaz sıkışması halinde neler yapılmalıdır?

Güncelleme: 13 Ekim 2016 Gösterim: 511.524 Cevap: 6
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
18 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Bağırsakta gaz sıkışması halinde neler yapılmalıdır?
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 01:56
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2008       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
İnsanın karnındaki gazı genelde kokusuz olan, karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın bağırsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur.
Bağırsaklardaki gazın %1'den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir. Yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bunlar: Kalın bağırsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.
Hava yutma (aerofaji) mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan (gevşek) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur.
Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince bağırsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın bağırsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince bağırsaklarda emilir ve kalın bağırsağa kadar ulaşmaz.

Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması
İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince bağırsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince bağırsaklardan kalın bağırsağa geçtiğinde, kalın bağırsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit, insanların üçte birinde de metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Araştırmalar neden bazı insanlarda metan gazı oluşup bazılarında oluşmadığını açıklayamamıştır.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın bağırsaktaki bazı bakteriler diğer bakterilerin oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.

Hangi Gıdalar Gaz Yapar ?
Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnabahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içecek ve meyve sularında tatlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvelerde doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tatlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın bağırsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve bağırsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvede bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın bağırsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise bağırsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.

Gaza Bağlı Semptomlar ve Problemler Nelerdir?
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği, bağırsakların ne kadar yağ asidi absorbe ettiği ve kişideki kalın bağırsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Geğirti yapan iki nadir görülen kronik gaz sendromu vardır. Bunlar meganblase sendromu ve gaz-bloat sendromudur.
Meganblase sendromu özellikle ağır yemek yeme sonrası, yemek esnasında aşırı hava yutmaya ve bunun midede aşırı şişkinlik yapmasına bağlıdır. Bunun sonucu aşırı şişkinlik, tıkanma hissi ve nefes darlığı oluşabilir ve bu durum kalp krizini taklit edebilir.
Gaz-bloat sendromu ise reflü hastalığı ameliyatları sonrası oluşabilir. Bu ameliyatta yemek borusu ile mide arasında oluşturulan yeni yapı gıda ve havanın mideye geçmesine izin verir ancak normal geğirme ve kusma eylemini engelleyebilir. Özellikle çok hava yutanlarda bu durum ciddi bir sorun haline gelebilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.

Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.

Karında Distansiyon (aşırı şişkinlik)
Çoğu insan karında şişkinlik hissinin çok fazla gaz oluşmasına bağlı olduğunu düşünür. Aslında çoğunlukla gaz miktarı normaldir ancak bazı rahatsızlıklara bağlı kişi çok gaz varmış gibi algılar çünkü gaza karşı hassasiyeti artmıştır.
Aşırı karın şişkinliği genellikle barsak çalışma bozukluklarına bağlıdır. En sık olarak irritabl barsak sendromu veya spastik kolon denilen durumlarda oluşur. Bu kişilerde barsak çalışması bozulmuş ve barsak adalelerinde kasılmalar oluşmuştur. Kalın bağırsağın splenik fleksura denilen dalak bölgesindeki kısmında gaz sıkışması olabilir. Bu duruma splenik fleksura sendromu denir ve karın üst kısımlarında, özellikle sol üst kısımda rahatsızlık, adale spazmı, şişkinlik, ağrı ile kendini gösterir.
Bağırsaklarda iltihaba, bunun sonucu da daralma ve tıkanıklıklara yol açan divertikülit, kron hastalığı gibi durumlarda ve barsak kanserlerinde de karında şişkinlik oluşur. Daha önce karın ameliyatı geçirmiş kişilerde oluşabilecek barsak yapışıklıkları da karında şişkinlik yapabilir.
Ayrıca çok yağlı gıda yendiğinde de mide boşalması gecikir ve kişiler fazla gaz oluşması olmadan da şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyabilirler.

Karın Ağrısı ve Huzursuzluğu
Bazı kişiler barsaklarda gaz olduğunda karın ağrısı duyabilirler. Gaz kalın barsağın sol tarafında toplandığında kalp sıkışması hissi ile kalp rahatsızlığı ile karışabilir. Kalın barsağın sağ tarafında aşırı gaz olduğunda ise safra kesesi ve apandisitte duyulan ağrılara benzer ağrılar oluşabilir.

Tanı Metotları
Gaz yakınması bazı ciddi hastalıklarda da oluşabileceği için kişiye tanı konup bu hastalıklar ekarte edilmelidir. Kişinin yeme alışkanlıkları ve yakınmalarının birbiri ile ilgisini belirlemek önemlidir. Hangi gıdaların daha çok gaz yaptığı araştırılır.
Eğer laktoz yetersizliğinden şüphelenilirse bir müddet için süt ve sütlü gıdalar yasaklanarak durum takip edilebilir. Laktoz intoleransını belirlemek için kan ve nefes testleri yapılabilir. Karında aşırı şişkinlik olanlarda karında su toplanıp toplanmadığı, bağırsaklarda iltihabi hastalık olup olmadığı incelenmelidir.
Karında şişkinlik ve gaz yakınmaları olan 50 yaşın üzerindeki kişilerde kalın barsak kanseri olasılığı dikkate alınmalıdır. Özellikle ailesinde barsak kanseri olan kişilerde bu durum daha önemlidir. Bu durumda bağırsakların ışıklı kamera ile incelenmesi anlamına gelen kolonoskopi yapılmalıdır. Özellikle açıklanamayan kilo kaybı, ishal veya gaitasında kan olan kişilerde bu olasılık çok dikkatle araştırılmalıdır.

Gaz Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Belirli bir hastalık sonucu oluşmadığı gösterilen gaza bağlı rahatsızlıkları geçirmek için diyet değişikliği, gerektiğinde ilaç kullanılır ve hava yutmayı azaltmak gereklidir. Doktorların azaltmalarını veya kesmelerini önereceği gıdalar maalesef genellikle meyve, sebze, hububat ve süt ürünleri gibi sağlıklı gıdalardır.
Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltmak için yağsız gıdalar yenmelidir. Böylelikle mide daha hızlı boşalır ve gaz bağırsaklara daha hızlı geçip ileriye doğru gider.
Her bir gıdanın gaz yapıp yapmayacağı ve eğer gaz yaparsa ne kadar gaz yapacağı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için her bir bireyle ayrı ayrı konuşup ona göre diyet düzenlemesi yapılmalıdır.
Gaz yakınmaları diyet düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preparatları, barsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir.
Yutulan havayı azaltmak için sakız çiğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek gereklidir. Eğer takma diş kullanılıyorsa bu mutlaka çeneye oturan bir protez olmalıdır.
Sonuç olarak, görüldüğü gibi gaz ve şişkinlik yakınmaları basit hazımsızlık şeklinde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik birçok rahatsızlıktan da meydana gelebilir. Bu nedenle bu tip yakınması olanlar, eğer yakınmaları süreklilik kazanıyorsa mutlaka bir doktora başvurmalı, tanı ve tedavilerinin doğru bir şekilde yapılası sağlanmalıdır

Şişkinliği azaltmanın yolları
Mayo Clinic Health Letter’ın Ocak sayısında yayımlanan bir çalışmada, şişkinliğe neden olan bazı yiyecekler şu şekilde sıralanıyor...

Süt ürünleri
Süt ürünlerinin içinde bulunan laktoz, gaz oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir. Laktoz içermeyen süt ürünleri bu konuda yardımcı olabilir. Ayrıca, yoğurt veya eski peynir, süt ürünlerinden rahatsız olan pek çok kişide problem oluşturmuyor.

Bazı sebzeler

Soğan, turp, lahana, kereviz, havuç, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, ve kuru fasulye gibi sebzelerin içinde bulunan bazı karbonhidratlar, gaz üretimine neden olabiliyor. Simetikon içeren ürünler bu konuda çözüm olabilir.

Aşırı meyve şekeri

Kuru erik, kuru üzüm, muz, elma, kayısı, veya kuru erik, üzüm ve elmadan yapılan meyve suları, gaza neden olabilir.

Aşırı lif

Öncelikle yüksek oranda lif içeren yiyeceklerin tüketimine son verip, daha sonra aşamalı olarak bu gıda maddelerini diyetinize ekleyerek, bedeninizin lifli yiyecekler konusunda tolerans gösterdiği en son miktarı bulabilirsiniz.

Bazı tatlandırıcılar

Şeker içermeyen çikolataların ve şekerlemelerin yapımında kullanılan, sorbitol, mannitol, ve ksilitol gibi tatlandırıcılar, bazı kişilerde ishale neden olabilir.

Yağlı yiyecekler

Yağda kızartılmış yiyecekler, yağlı etler ve bazı soslar şişkinliğe neden olabilir.
Asitli ve içkili içecekler
Bu tür içeceklerden uzak durmak, gaz üretiminin azalmasına yardımcı olabilir.



Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:15
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Bağırsakta gaz sıkışması halinde neler yapılmalıdır?


Gün içerisinde konuşurken, yemek yerken ve bir şeyler içerken vücudumuzun içerisine hava alırız. Hava yutulması normal bir durumdur fakat alınan bu havanın vücuttan dışarı atılması gerekir.

Gün içerisinde konuşurken, yemek yerken ve bir şeyler içerken vücudumuzun içerisine hava alırız. Hava yutulması normal bir durumdur fakat alınan bu havanın vücuttan dışarı atılması gerekir. Havanın büyük bir bölümü yellenmek ya da geğirme yoluyla dışarı atılmaktadır ancak havanın belirli bir kısmı mide içerisinde ve bağırsaklarda kalmaya devam etmektedir. Mide ve bağırsaklarda yer alan bu hava uzun süre boyunca atılmayacak olursa kramplar ve şiddetli ağrılar meydana gelmektedir. Ayrıca mide ve bağırsaklarda biriken hava göğüs sıkışmasına sebep olur hatta kalp krizi benzeri belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Burada önemli bir uyarıda bulunalım: Sürekli olarak gaz sancısı çekiyorsanız, bunu ihmal etmeyin. Çünkü bazen kalp krizi ile gaz sancıları aynı belirtileri gösterdiği için karıştırılır. Sırtınızda ve göğsünüzde ağrı varsa, terliyorsanız ve yüz üstü yattığınız halde gaz çıkaramıyorsanız bir hastaneye gitmenizde yarar vardır.

Gaz Sıkışması Halinde Neler Yapılabilir?


  • Gaz sıkışması nedeniyle rahatsız olmaya başladıysanız sindirim sisteminizi rahatlatmanız gerekmektedir. Bir bardak ılık suyu yavaş yavaş içerseniz sindirim sisteminiz büyük ölçüde rahatlayacaktır ve bu sayede bağırsaklarda biriken gaz daha kolay bir şekilde vücuttan atılır.
  • Bazı uzmanlar dar kıyafetler giymenin de gaz sıkışmasına sebep olduğunu belirtmekteler. Eğer gaz sıkışması meydana geldiğinde üzerinizde dar kıyafetler bu giysileri çıkarıp vücudu sıkmayan kıyafetler giyin.
  • Yüz üstü uzanın, vücudunuzu bu sayede rahatlar ve gazı vücudunuzdan atmanız daha da kolaylaşır.
  • Gaz genelde bağırsak ve mide bölgesinde meydana geldiğinden karın bölgesine masaj yapmak gazın atılmasına yardımcı olur.
  • Birisi sırtınıza ve bel çevrenize yukarı aşağı masaj yaparsa, vücudunuz rahatlar ve gazdan daha çabuk kurtulursunuz.
Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu‘nun bağırsak gazı ve şişkinlik sorunu yaşayanlar için tavsiye ettiği ettiği kür de rahatlamanıza yardım edecektir:

Genellikle sabahları gaz şikayetleriniz oluyorsa kalktığınız zaman aç karna yarım bardak kadar oda sıcaklığında ılıtılmış taze su içerisine 1 adet bütün limonu sıkıp yavaş yavaş için. İçerisine herhangi bir şey eklemeyin. Suyu içtikten sonra 5 dakika kadar yürüyün (evinizin içerisinde yürüyebilirsiniz).

Bu sayede bağırsak gazından ve şişkinlikten kurtulursunuz. Eğer durum devam ederse veya tekrar görülürse öğle vaktinde de bu uygulamayı tekrarlayın.

Uyarı: Mideniz çok hassassa limon tavsiye edilmez. Onun yerine melisa çayı içebilirsiniz. Hazırlanışı şöyledir:
1 bardak kadar kaynayan su içerisine 1 tutam kadar melisa ( oğul otu ) atın ve 5-6 dakika kadar demleyin ve süzüp için. Melisa çayı bağırsak gazını ve şişkinliği giderir aynı zamanda melisa çayının sakinleştirici özelliği de vardır.

Sürekli Gaz Rahatsızlığı Yaşıyorsanız !


Sürekli olarak gaz sancısı ve sıkışması çeken kişiler gaz oluşumuna sebep olan yiyecek tiplerini tüketmekten kaçınmalıdır. Kızartmalar, sarımsak, soğan ve çeşitli baklagillerin gaz yapıcı etkiye sahip oldukları bilinmektedir. Bu yüzden bu tarz besinleri menünüzden çıkarmanız faydalı olacaktır.

Ayrıca yemeğinizi hızlı yemeyin, küçük porsiyonlar ile yemek yiyin, sakız çiğnemeyin, pipetle içecek içmeyin, yapay tatlandırıcı kullanmayın ve hareketsiz yaşamdan kaçının egzersiz yapın.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:02
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ağustos 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Bağırsak Gazı


Bağırsak gazı, nitrojen, oksijen, hidrojen, karbondioksit ve metan gazlarından oluşan, genelde kokusuz olan gazlardır. Gazın sadece %1 oranı kokulu olarak çıkar. Bunun sebebi amonyak, uçucu zincir yağ asitleri ve amino asitler, hidrojen sülfürdür. Bağırsaklarda ve sindirim sisteminde oluşan gazlar iki şekilde meydana gelebilir.

Kalın bağırsakta bulunan zararsız bakterilerin sindirilmemiş gıdaları bozması nedeniyle oluşan gazlar: Bazı karbonhidratların ve liflerin bağırsaktaki enzimlerin yetersiz olması ya da hiç olmaması sebebiyle sindirilemediği durumlarda, kalın bağırsağa geçen sindirilememiş olan gıdalar, flora adı verilen zararsız bakteriler tarafından bozulur. Böylece azda olsa metan gazı, karbondioksit ve hidrojen açığa çıkar. Bunlar makattan dışarıya atılır. Metan gazı oluştuğunda, gaitalar suyun içinde yüzer. Bu gazın neden oluştuğu belirlenememiştir. Her gıda insanlarda farklı etkiler yaparak, gaz oluşumuna sebep olabilir. Bunun sebebi kalın bağırsakta bulunan bazı bakterilerin, meydana gelen hidrojeni yok etmesidir.

Yemek yeme sırasında fazla hava yutulması nedeniyle oluşan gazlar: Yemek yerken ya da içerken yutulan hava gazın oluşma nedenleri arasında yer alır. Sigara içen, hızlı yemek yiyen, takma dişi olan kişilerde daha fazla hava yutulur. Bu gazlar geğirme ile çıkarılabileceği gibi, bir kısmı bağırsaklardan geçerek makattan atılabilir. Mide asidinden oluşan gazlar ise, ince bağırsakta emilerek, kalın bağırsağa kadar gitmez.

Bağırsak gazlarına hangi gıdalar neden olur?


Gazlara en çok karbonhidratlar sebep olur. Yağlı gıdalar ve protein içeren gıdalar, daha az gaz oluşturur. Şekerli gıdalardan ise, laktoz, raffinoz, sarbital ve früktoz içeriğine sahip olan gıdalar gaz yapar. Bunlardan raffinoz içeren gıdalar fasulye, kuşkonmaz, brüksel lahanası, lahana gibi sebzeler ve hububatlardır. Laktoz ise süt ve süt mamullerinde doğal olarak bulunan şekerlerdir. Laktoz emilimi düşen kişilerde, özellikle yaşlılarda gaz şikayetine neden olurlar. Fruktoz enginar, soğan, buğday ve armutta bulunmaktadır. Bazı içeceklerde ise tatlandırıcı olarak bulunur. Sorbital meyvelerin doğal şekeridir. En çok elma, şeftali, armut ve erikte bulunur. Ayrıca sakızlarda ve diyet ürünlerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Bunun yanında nişasta içeren buğday, tatlılar, patates ve mısırda bol miktarda gaz oluşumuna neden olur. Pirinç ise gaza neden olmayan tek nişastadır. Gıdalarda bulunan erimeyen ve eriyen liflerde gaz oluşumunun nedenleri arasında yer alır. Erimeyen lifler daha fazla gaz oluşumuna sebep olur.
Eriyebilenler ise, sindirilmeden kalın bağırsağa gelerek, burada gaz oluştururlar.

Bağırsak gazlarına bağlı oluşan semptomlar ve rahatsızlıklar nelerdir?


Geğirme: Geğirme fazla hava yutmadan kaynaklanabileceği gibi, kronik gaz sendromu nedeniyle meydana gelebilir. Meganblase gaz sendromu, ağır yemeklerden sonra, midede aşırı oranda şişkinlik meydana gelmesiyle oluşur. Aşırı şişkinlik ve tıkanmayla gelişen durum, kalp krizi belirtilerini gösterebilir. Gaz-bloat sendromunda ise, reflü ameliyatları sonrasında oluşur. Domates, soğan ve acılı gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli olarak geğirmek, ülser, safra kesesi taşlarını ve reflü hastalığını düşündürmelidir.

Fazla gaz çıkarma: Bu sorunu olan kişiler günde normal sayılan 14 defa gazdan daha fazla gaz çıkarırlar. Bunun nedeni kalın bağırsaklarda fazla sayıda bakteri üretimi ve sindirim bozukluğu olabilir.

Karında şişkinlik: Karın şişkinliği aşırı gazdan ziyade, bağırsaklardaki bozukluktan oluşur. Bozuk olan bağırsaklarda kasılmalar meydana gelir. Kalın bağırsağın dalak kısmında görülen gaz sıkışması splenik fleksura sendromunu meydana getirir. Karnın üst bölümlerindeki rahatsızlıklar şişkinlik, spazm ve ağrı ile yaşanır.

Karın ağrısı: Bağırsaklarda gaz oluşumu sonunda karın bölgesinde ağrı oluşabilir. Gazların bağırsakların sol tarafında birikmesi, kalp sorunlarıyla karışabilir. Aşırı gaz apandisit ve safra kesesi ağrılarına benzer ağrılar oluşturabilir.

Bağırsak gazlarının teşhisi nasıl yapılır?


Gaz şikayetlerinin altında yatan hastalıkların teşhis edilerek, tedavi edilmesi gerekir. Yenilen gıdaların hangilerinin gaz oluşumuna neden olduğu belirlenir. Bu gıdaların kesilerek, hasta takip edilir. Laktoz emilimini belirlemek için, nefes ve kan testleri uygulanır. Karın şişliği olan hastalarda, karında su miktarına bakılarak, iltihabi hastalıklar incelenir. Yaşı ilerlemiş olan kişiler, bağırsak kanseri yönünden değerlendirilir. Bu durumda kolonoskopi yapılmalıdır.

Bağırsak gazlarının tedavisi nasıl yapılır?


Hastalıklara bağlı olmayan gazlar, diyetler ve ilaçlarla tedavi edilir. Hastanın fazladan hava yutmasını önlemek için, yemeklerini yavaş yemeleri ve yağsız beslenmesi tavsiye edilir. Gaz yapan gıdalar beslenme listesinden çıkarılır. Kullanılacak ilaçlar bağırsakları çalıştıran ilaçlardır. Hastalıklardan kaynaklanan gaz şikayetleri, altta yatan hastalığın tedavisi ile önlenecektir.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:07
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ağustos 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Gaz sancısı nasıl geçer


Konuşurken ve yemek yerken vücudumuza hava alırız. Bu hava, vücut içinde birikir ve sıkışma ile gaz oluşur, bazen geğirerek bazen de alt kısımdan çıkararak bu gazı atarız. Fakat bir miktar gaz içerde kalarak bağırsaklarda ve midede dolaşabilir. Bu bir süre sonra vücuttan atılmazsa, çok şiddetli kramp ve ağrılara, hatta göğüs sıkışması ile kalp krizi benzeri semptomlara neden olabilir.

Gaz sancınız olduğunda ilk yapılması gereken, ılık bir bardak su içmektir. Yavaş olarak içtiğiniz bu su, gazı dağıtacaktır. Beli sıkan giysiler çıkarılmalı ve yüz üstü uzanılmalıdır. Birisi sırtınıza ve bel çevrenize yukarı aşağı masaj yaparsa, gazı çıkarmanız kolaylaşır. Gaz sancılarını engellemenin en kolay yolu, sizde gaz yapan yiyecekleri tespit etmektir. Sarımsak, kızartmalar, soğan ve baklagiller gaz yapabilir. Sizde gaz yapan yiyecekleri tespit ederseniz, gaz konusunda rahatlarsınız. Süt, yoğurt, bira, şeftali, kayısı, erik de gaz yapabilir. Nane çayı, papatya çayı, rezene, zencefil gaz sancısını rahatlatır. Prebiyotik yoğurtlar, bağırsakta emilimi kolaylaştırır. Bu nedenle, günde bir adet yenilmelidir. Bütün bu yiyeceklere ve diyete rağmen gaz sorunu devam ediyorsa, bir hekime gözükmekte fayda vardır. Ailede bağırsak ve mide ile ilgili kanser vakası varsa, doktor kontrolünde bir tarama mutlaka yapılmalıdır. Gluten alerjiniz varsa, belirli diyetler yapmak zorunda kalırsınız. Yemek yerken acele yemeyin, küçük porsiyonlar ile yemek yiyin, sakız çiğnemeyin, pipetle içecek içmeyin, yapay tatlandırıcı kullanmayın ve düzenli egzersiz yapın.

Gaz sancısı çekiyorsanız, sakın hafife almayın. Bazen kalp krizi ile karıştırılan gaz sancılarını önemsemekte fayda vardır. Sırtınızda ve göğsünüzde ağrı varsa, terliyorsanız ve yüz üstü yattığınız halde gaz çıkaramıyorsanız bir hastaneye gitmekte fayda vardır. Bu iki hastalık, birbiri ile karıştırıldığından pek çok insan hayatını kaybetmektedir.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:08
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ağustos 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir? Gaz sıkışması nasıl geçer?


Gün içerisinde yemek yerken, konuşurken, su içerken vücudumuzun içerisine hava alırız. Normal şartlarda alınan bu havanın vücuttan dışarı atılması gerekir. Ancak bazı durumlarda içerideki hava dışarı çıkartılamaz ve sıkışarak gaza dönüşür. Vücut içerisinde sıkışan bu gaz, mide ve bağırsakta dolaşarak mide kramplarına, ağrılarına sebep olarak ciddi boyutlarda rahatsızlık verebilir. “ Gaz sıkışması neden olur? “ sorusuna verdiğimiz cevaptan sonra gelelim sık sık gaz bu sorunla karşılaşan kişilerin tercih edebileceği çözüm önerilerine. Gaz sıkışması sorunu için tercih edilebilecek birçok farklı doğal yöntem vardır. Bununla birlikte beslenmeye de özen göstermek gaz sıkışması yaşayan kişilerin mutlaka dikkat etmesi gereken detayların da başında gelmektedir. Bahsedeceğimiz doğal yöntemleri deneyerek, aralarından sizin için en uygun olanı belirleyebilir ve tamamen geçmese bile gaz sıkışması problemini hafifleterek, daha rahat bir şekilde atlamanızı sağlayabilirsiniz.

“ Gaz sıkışması nasıl geçer? “ sorusuna verilebilecek en faydalı doğal yöntemlerden birisi adaçayıdır. Mide ve bağırsakta dolaşan gaz miktarını azaltan, bu gazın yarattığı ağrı ve krampları da hafifleten adaçayının mutlaka dengeli bir şekilde tüketilmesi de önemlidir. Günde 1 bardaktan fazla içilmesinin yararı yerine daha çok zararı olacaktır. Adaçayı bağırsak faaliyetlerini hızlandırarak, gaz problemini ortadan kaldırır. Aynı zamanda da mikroplara karşı çok etkilidir. Kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar adaçayı koyarak 5 dakika kadar demleyebilir ve daha sonra karışımı süzerek, hazırladığınız çayı içebilirsiniz. Genellikle yemeklerden sonra içilmesi tavsiye edilmektedir. Sizlere tavsiye edebileceğimiz bir diğer yararlı bitki de rezene. “ Gaz sıkışmasına ne iyi gelir? “ diye soranların mutlaka denemesi gereken rezene, aktarlardan ya da marketlerden kolayca temin edilebilir. Yine adaçayı gibi kaynamış suyun içerisinde demlenerek, çayı içilir. Sindirim sistemini düzene sokan, bağırsak hareketlerini düzenleyen rezene gaz sıkışması için birebirdir. Yine günde 1 bardaktan fazla içilmemesi tavsiye edilmektedir.

Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?


Sıkışan gazın vücutta dolaşmasını engelleyen ve böylece ağrı ve kramp oluşumunu da hafifleten bir diğer şifalı bitki de reyhan. Aktarlarda rahatlıkla bulunabilen reyhan bitkisi, kaynar suyun içerisinde demlenerek hazırlanan reyhan çayı, sıkışan gazın vücutta atılmasını da sağladığı için son derece yararlıdır ve gaz sıkışması nasıl geçer diye düşünenlerin en çok tercih ettiği şifalı bitkilerden bir tanesidir. Gaz sıkışması hazırlayabileceğiniz bir diğer bitki çayı da papatya çayıdır. Sakinleştirici ve stres azaltıcı bir etkisi bulunan papatya çayı aynı zamanda vücutta biriken gazın dışarı atılmasını sağlayarak, kramp ve ağrıların oldukça hafifletilmesinde de etkilidir.

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir diye düşünen ancak bitki çayı tüketmek istemeyenler, papatya yağını da kullanabilirler. 1 çay bardağı suyun içerisine damlatılan 4 damla papatya yağı ile gargara yapılır. Aynı zamanda papatya yağı karın ve mesane bölgesine masaj yapılarak sürülebilir. Bu uygulama da gaz sıkışması için son derece yararlıdır. Kimi zaman aşırı lifli gıdalar, süt ürünleri, kuru meyveler, tatlandırıcılar, yağlı yiyecekler ve asitli içeceklerin sık ve aşırı bir şekilde tüketilmesi de gaz sıkışmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle gaz sıkışmasından şikayet ediyorsanız, beslenme sisteminizde değişiklik yapmayı tercih edebilirsiniz. Bunun için beslenme içeriğinizde yapacağınız değişikliklerle toleransınız olan besin gruplarını ve miktarlarını tespit edebilir ve daha sonraki beslenmelerinizde bu besin gruplarına ya hiç yer vermeyebilir ya da daha az tüketerek gaz sıkışması sorununuzu da ortadan kaldırabilirsiniz. Uzun süre geçmeyen ve devam eden şikayetleriniz için de mutlaka bir hekime başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

Eczacilar.net
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:10
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Eylül 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Gaz Sıkışması Nedenleri ve Tedavisi

Ad:  gaz bağırsakta.jpg
Gösterim: 61165
Boyut:  31.8 KB

Yuttuğumuz hava ile ve bağırsak bakterilerinin yediğimiz besinleri fermente etmesi sonucunda mide ve bağırsaklarda gaz oluşur. Oluşan gaz miktarı çok olursa veya dışarı atılamazsa gaz sıkışması görülür.

Gaz Sıkışmasının Nedenleri


Kabızlık
Bağırsak hareketliliğinin azalması gaz sıkışmasına neden olur. Kabızlık halinde gaz sıkışmasının sancısı alt karında, kalın bağırsakta hissedilir.

Hazımsızlık
Laktoz intoleransı gibi gıda hazımsızlıkları gaz sıkışmasına neden olur. Alt karında kramp şeklinde sancı hissedilir. Süt içtikten sonra ortaya çıkabilir.
Glüten proteininin sindirilememesine neden olan Çölyak hastalığını da bu başlıkta değerlendirebiliriz.

Hava Yutmak
Nefes alırken ve yemek yerken bir miktar hava yutmak son derece doğaldır. Ancak aşağıdaki nedenlerle yutulan hava miktarı çok artarsa gaz sıkışması kaçınılmaz olabilir:
  • Sakız çiğnemek
  • Sigara içmek
  • Kalem vb. nesneleri emmek
  • Yemek yerken çiğnemeden yutmak
Bazı Gıdalar
Yediğimiz gıdaların birçoğunda karbonhidrat bulunur. Bu karbonhidratların bir kısmını biz sindiremeyiz ancak bağırsaklarımızda bulunan 500 farklı tür bakteri sindirir. Bu sindirme işlemi esnasında çıkardıkları gaz miktarı çok artarsa gaz sıkışması yaşanabilir.

Sindirilemeyen karbonhidrat içeren bazı gıdalar:

  • Kuru fasulye, soğan
  • Lahana, karnabahar, brokoli, enginar
  • Kuru üzüm
  • Bakliyat, mercimek
  • Erik kurusu, elma
Ayrıca makarna, patates gibi nişastalı yiyecekler; gazlı içecekler, düzensiz öğünler, ikinci kez ısıtılan yiyecekler de gaz sıkışmasına neden olabilir.

Bağırsak İltihapları
E. Coli ve Salmonella gibi bakteri ve virüslerin neden olduğu bağırsak iltihapları gaz sıkışmasına ve mide ağrısına neden olabilir. Ağrı üst karında (midede) ve alt karında (kalın bağırsakta) hissedilir. Gaz sıkışması ile birlikte bulantı, halsizlik, ishal ve ateş görülebilir.
Spastik kolon olarak da bilinen iritabl bağırsak sendromu da gaz sıkışmasına neden olur.

Kadınsal Nedenler
Bazı kadınlar adet olmadan birkaç gün önce, rahim ve vajina civarında gaz sıkışması sancısı hissederler. Adet başladıktan sonra sancı azalır. Bazı kadınlar ise yumurtlamadan hemen sonra şişkinliği hissederler.

Gaz sıkışması bazen de erken hamilelik dönemi belirtisi olabilir. Progesteron hormonunun yükselmesi bağırsak düz kaslarını gevşettiği için gaz sıkışmasını netice verebilir.

Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?


Yardımcı Besinler
Aşağıda sıraladığımız yiyecek ve içecekler etken maddeleri ve içerikleri ile gaz sıkışmasını rahatlatacak, bağırsak hareketliliğini sağlayacak ve sindirim sistemi sağlığına yardımcı olacaktır:

Nane çayı
Mide gurultusunu yok eder ve gaz sancısını alır. İçerdiği mentol sayesinde sindirim sistemini ferahlatır.

Zencefil
İçerdiği gingerol ve shagol ile mide bulantısını giderir, mide nezlesine ve hazımsızlığa iyi gelir.

Kimyon
Kimyon tohumu çiğneyin, yemeklerde baharat olarak kullanın.

Papatya çayı
Rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kramp önleyici, iltihap gidericidir. Hazımsızlığa ve gaz sıkışmasına iyi gelir.

Balkabağı
İnsan vücudu bal kabağı ve türevi yiyecekleri rahat sindirir.

Limonlu Su
Bir bardak ılık suya üç dört tane limon sıkarak için

Anason Tohumu
Anason tohumu çiğneyin.

Hazmı Kolay Karbonhidratlar
Patates, pirinç, muz, marul, üzüm, turunçgiller ve yoğurt gibi besinler hazmı kolay karbonhidratlar içerir. Daha çok tüketin.

Aktivite ve Yaşam Tarzı Önerileri


Yürüyüş ve Egzersiz
Yürüyüş yapın. Gazı bekletmek durumun iyice kötüleşmesine neden olur, olabildiğince çabuk tuvalete çıkın.
Yiyecekleri güzelce çiğnedikten sonra yutun.
Düzenli egzersiz yapın.

Düzenli Yemek Saatleri
Yemek saatleriniz düzenli olsun. Tuvalete çıkma zamanları da düzenli olursa gaz sıkışması problemi yaşanmamasını sağlayacaktır.
Tek seferde büyük öğünler yerine sık sık ve azar azar yiyin.

Stresi Azaltın
Stresten uzak kalın.

Bazı İçeceklerden Uzak Durun
Gazlı içecek, kahve ve alkol tüketimini azaltın.

İlaç Tedavisi ve Gıda Takviyeleri


Probiyotikler
Bağırsaklarınızdaki bakteri dengesini sağlamak için probiyotik ilaçlar kullanabilirsiniz. Kabızlık halinde laksatifler önerilir.

Alfa-galaktosidaz
Alfa-galaktosidaz içeren gıda takviyeleri karbonhidrat sindirimini kolaylaştırır ve gaz sıkışmasını giderir. Uygun gıda takviyeleri için eczacınıza danışın.

Kömür Hapları
Kömür hapları (Eucarbon) da sindirim sistemindeki gazı emerek sönümleyip gaz sıkışmasını giderir. Ancak başka tür ilaçlar kullanıyorsanız veya kronik rahatsızlıklarınız varsa kömür hapı kullanmak zararlı olabilir, eczacınıza danışmalısınız.

Mantar Önleyiciler ve Antibiyotikler
İltihap tedavilerinde ise hastalık kaynağı mikroplara göre mantar önleyiciler veya antibiyotikler tavsiye edilir.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:18

Benzer Konular

28 Ağustos 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
19 Ekim 2014 / Misafir Soru-Cevap
12 Nisan 2010 / Misafir Soru-Cevap