Arama

Dede Korkut hikayelerinin özeti var mı?

Güncelleme: 12 Şubat 2016 Gösterim: 8.093 Cevap: 4
agah - avatarı
agah
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #1
agah - avatarı
Ziyaretçi
DEDE KORKUT ÖZET
Dede Korkut hikayelerinin konusu nedir?
Son düzenleyen Safi; 12 Şubat 2016 02:07
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
27 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Kazan Bey Oğlu Uruz'un Tutsak Olması, Türk kültürü hakkında önemli bir kaynak teşkil eden ve 15. yüzyılda yazıya geçirildiği düşünülen Dede Korkut Hikayeleri içerisinde yer alan hikayelerden biridir.
Kazan Bey, oğlunun henüz bir kan akıtıp, baş kesip isim sahibi olamayışına üzüldüğünü bildirir.Oğlu da babasından nasıl savaş edildiğini, kan döküldüğünü kendisine öğretmesini ister.Kazan Han bunun üzerine oğlunu ava çıkarır, bu sırada düşman gelir ve Kazan Han savaşmaya başlar.Oğluna sadece izlemesini söylemesine rağmen oğlan babasına fark ettirmeden savaşır.Babası, oğlunu bulamaz;evde de göremeyince düşmanla savaşılan yere gelir.Oğlunun kılıcını görünce onun esir düştüğünü anlar.Düşmanla tek başına savaşa giden Kazan Bey, yenilir.Bunun üzerine Hatun kırk kızla ve diğer Oğuz beyleriyle kafirleri yener.Oğuzlar yurtlarına dönerler.Yedi gün yedi gece yemek yerler, oynarlar.Dede korkut dua eder ve hikaye biter.
Sponsorlu Bağlantılar


kyanak
Quo vadis?
yasemin-1999 - avatarı
yasemin-1999
Ziyaretçi
23 Mayıs 2009       Mesaj #3
yasemin-1999 - avatarı
Ziyaretçi
dede korkut 2 nin özti
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
1-DİRSE HAN OĞLU BOĞAÇ HAN:
Toy edilirken Karatağ'a oturtulan ve çocuğu olmayan Dirse Han'ın bir oğlu olur ve Bayındır Han'ın boğasını öldürdüğü için Dede Korkut tarafından "Boğaç Han" olarak adlandırılır,bey olur.Dirse Han'ın 40 yiğidi, oğlanı babasına kötüler.Babası avda oğlunu oklar.Annesinin sütü ve kırçiçeği oğlanın yarasına derman olur.Oğlan, kırk yiğit tarafından kaçırılan babasını kurtarır.Dirse Han oğluna taht verir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2013       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dede Korkut Kitabında İç Oğuz ve Dış Oğuz beylerinin hikâyeleri anlatılmaktadır. Boylar birliğinin başı Bayındır Han’dır. Bundan sonra gelen, asıl etkin ve hâkim olan ise Kazan Bey’dir. Kazan Bey İç Oğuz’un Salur boyundandır, ama o sıradan bir boy beyi değildir, beylerbeyidir. Birçok hikâye Salur Kazanla doğrudan ilgilidir.

Dede Korkut hikâyelerinde anlatılanlar, aristokrak denebilecek üst sınıfın, beylerin hikâyesidir. Sıradan halk bu hikâyelerde zaman zaman görünse de, hiçbir zaman asıl kahraman rolünde değildirler. Boylar birliğinin başkanı olan Bayındır Han da, bu hikâyelerde aktif bir rol oynamaz. Hikâyenin başlıca kahramanları, kimi akraba da olan beyler veya bey oğullarıdır. Kazan Bey, Bayındır Han’ın güveyidir ve pekçok hikâyenin ana kahramanıdır. Kazan Bey’in bu hikâyelerde anlatılanlardan başka maceralarının da olduğu, kimi hikâyelerden anlaşılmaktadır, ancak bunlar bu metinlerde anlatılmamıştır. Dirse Han ve oğlu Boğaç Han ilk hikâyenin kahramanlarıdır. İkinci hikâyenin kahramanı Kazan Bey ve oğlu Uruz’dur. Bu hikâyede halktan bir kahraman olarak Karacuk Çoban da görünür. Bu hikâyede Kazan Bey’e yardım için giden beylerin adı sayılır ki, bunların bir çoğu sonraki hikâyelerin ana kahramanlarıdır. Kara Göne, Kazan Bey’in kardeşidir. Kara Göne’nin oğlu Deli Budak’ın ismi de bu hikâyede anılır. Bayındır Han’ın da Budak isminde bir oğlu vardır, ancak o Kara Budak’tır. Yine bu hikâyede zikredilen Aruz Koca, Kazan Bey’in dayısıdır. Son hikâyede bu Aruz Bey, Kazan Bey’e isyan eder; iki büyük Oğuz boyu karşılaşır, Kazan Bey dayısını mağlup ederek öldürür ve yeniden birlik sağlanır. Beyrek’in babası Bay Büre Bey’dir. Bay Bican Bey ise Beyrek’in önce nişanlısı, sonra eşi olan Banı Çiçek’in babasıdır. Bay Bican’m bir de Deli Karçar isminde oğlu vardır. Bunların hikâyesi Bamsı Beyrek boyunda anlatılır.

İlk dört hikâye, Bayındır Han’ın veya Kazan Bey’in verdiği bir ziyafetle veya en azından bunlardan birinin “divan“ında başlar. Beşinci hikâye bunlardan yapıca farklıdır. Burada Bayındır Han’ın veya Kazan Bey’in adı zikredilmez; hatta başka hiçbir Oğuz beyinin adı geçmez.

Kafirle veya başka bir beyle mücadele söz konusu değildir. Burada bir tür derebeyi olduğu anlaşılan Deli Dumrul’un, Tanrı’yla ve Azrail’le mücadelesi anlatılır. İnsan’ın ölümle, dolayısıyla Tanrı’yla mücadelesi, kaçınılmaz yenilgisi… Bu mutlak güç karşısında sevginin ve sadakatin sorgulanması olarak değerlendirilebilir bu hikâye… Sonunda sevgi ve sadakat yüceltilir… Kanturalı ve Yeğenek de adına hikâye düzenlenmiş bey oğullarıdır.

Bunlardan sonra Tepegöz hikâyesi gelir. Tepegöz hikâyesi, bir ziyafetle veya bir divan toplantısı sonucunda başlamayan ikinci hikâyedir. Mitolojik bir tip olan ve Oğuz halkının başına bela kesilen Tepegöz’ü, Aruz Koca’nın oğlu Başat mağlup eder. Başat, çocukluğunda kaybolmuş ve aslanlar tarafından büyütülmüş, sonradan insan toplumuna -biraz güçlükle de olsa- uyum sağlamıştır. Aruz Koca’nın bir başka oğlu olan Kıyan Selçük, Tepegöz tarafından öldürülmüştür. Bu Kıyan Sel-çük’ün oğlu Deli Dündar, önceki hikâyelerde Kazan Bey’e yardıma koşan beyler arasında anılmıştır. Dokuzuncu hikâyenin kahramanı olan Beğil, Kazan’m uçta, yani sınır boyunda görevlendirdiği bir serhat be-yidir.Begil’in oğlu Emren’in kahramanlığı bu hikâyede anlatılmıştır. Onuncu hikâyede Uşun Koca’nın oğulları Eğrek ile Seğrek’in kahramanlıkları anlatılmıştır. On birinci hikâye, Kazan Bey’in esaretini ve oğlu Uruz tarafından kurtarılmasını anlatır. Bu hikâyenin içindeki ifadelerden, Kazan Bey’in Dede Korkut Kitabı’nda anlatılmayan başka olağanüstü maceralarının olduğu anlaşılmaktadır. Onun yedi başlı ejderhayı yenmesi bunlardandır. On ikinci ve son hikâyede ise, Dış Oğuz beylerinin Aruz Koca liderliğinde Kazan Bey’e ve İç Oğuz’a isyanları anlatılır. Kazan Bey’e düşmanlığını ilan eden Aruz Bey, aslında Kazan Bey’in dayısıdır. Dış Oğuz’dan Bay Bican’m kızı Banı Çiçek’le evlenmiş olan Beyrek’i kendi yanlarına çekmek isterler, ancak Beyrek kabul etmez ve Aruz tarafından öldürülür. İki Oğuz boyu karşılaşır. Yapılan teke tek savaşta, Kazan Bey, dayısı Aruz’u mağlup eder; Aruz öldürülür. Dış Oğuz beyleri yeniden Kazan Bey’e itaat ederler.

Hikâyelerde anlatılan kadınlardan Dirse Han’ın karısının ismi belli değildir, ancak bey kızıdır. KazanBey’in karısı Burla Hatun, Beyrek’in nişanlısı Banı Çiçek esas kadın kahramanlardır. Trabzon Tekfurunun kızı Selcen Hatun da ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Bunun dışında Deli Dumrul’un kansı, hikâyede ismi belli olmadan, önemli bir rol oynamıştır.

Dede Korkut, iki hikâye dışında hikâyelerde bir kahraman olarak görünmez. Onun hikâyelerin anlatıcısı olduğu hissedilir. Ama bu kitapta anlatıcı aslmda Dede Korkut da değildir. Dede Korkut, birçok hikâyenin sonunda çıkıp dua eden, ad veren, soy soylayan, boy boylayan bir ulu kişidir. Beyrek hikâyesiyle Tepegöz hikâyesinde ise hikâyenin kahramanlarından olur. Birincisinde dünürcülük eder, ikincisinde Oğuz halkı adına Tepegöz’le pazarlığa oturur.

Benzer Konular

4 Şubat 2012 / virtuecat Edebiyat tr
15 Kasım 2011 / Mystic@L Edebiyat
17 Mart 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
13 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap