Arama

Kaşıntı için ne yapabilirim?

Güncelleme: 11 Kasım 2016 Gösterim: 6.638 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kaşıntı için ne yapabilirim?
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 02:30
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Kasım 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kaşıntıya Ne İyi Gelir
Kaşıntıya ne iyi gelir, kaşıntı kişiyi oldukça rahatsız eden bir rahatsızlıktır. Kaşıntı sedef hastalığı, egzama, alerji, gebelik, bazı ilaçların yan etkisi, böcek sokması, bağırsak parazitleri, sistemik hastalıklar, hormonal bozukluklar, bağışıklık sisteminde yaşanan anormallikler, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Vücudun tek bir bölümünde meydana gelebileceği gibi vücudun tamamını da etkisi altına alabilir. Kaşıntı hafiften şiddetliye kadar uzanarak farklı boyutlarda görülebilir. Kaşıntı ile beraber ciltte kızarıklık, sivilce, leke, kabarıklık, ciltte pullanma, çatlama gibi şikayetler de görülebilir. Kaşıntı bazen oldukça uzun süre ve şiddetli seyredebilir. Bazı kaşıntı türleri deriye ciddi anlamda zarar verebilir ve beraberinde bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için tıbbi tedaviye destek amacıyla alternatif yollara da başvurulabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaşıntıya ne iyi gelir?
  • Aynısefa bitkisi: Aynısefa bitkisi kaşıntıyı hafifletmek için uzun yıllardır kullanılan bitkilerden biridir. Aynısefa bitkisi ülkemizde birçok yerde yetişmektedir. Bitki iltihabı gidermek, tahriş oluşan bölgeyi yatıştırmak için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aynısefa bitkisi vücut yüzeyinde ilaç şeklinde kullanılmaktadır. Sorunlu bölgeye kullanıldığında antibakteriyel ve antiviral etkisinden yararlanılabilir. Arı sokması, morluk gibi rahatsızlıklara karşı da iyi gelir. Bitkinin etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
  • Papatya: Papatya kaşıntı için çay şeklinde kullanılabilir. Kaşıntı meydana gelen bölgeye papatya çayı sürüldüğünde döküntü ve kaşıntıya karşı faydalı olur. Cilt yüzeyinden uygulandığında iltihabı ve tahrişi azaltıcı etki yaratır. Ayrıca bitkinin antibakteriyel özelliği kaşınma nedeniyle oluşan enfeksiyonunda hafiflemesini sağlar. Papatya çayı bölgeyi uyuşturarak rahatlatıcı etki yaratır.
  • Çay ağacı yağı: Egzama, mantar ve kuru ciltlerde açığa çıkan sıkıntılar için yaygın bir şekilde kullanılan bitkiler arasında yer alır. Kuru ciltlerde nemlendirici özellik sağlar. Aynı zamanda cildi temizleyici etkisi ile enfeksiyon riskini azaltır. Banyo suyuna 8-10 damla eklenerek kullanıldığında kaşıntı ve tahrişe karşı iyi gelir. Çok güçlü bir yağ olduğundan mutlaka seyreltilerek kullanılmalıdır.
  • Taze fesleğen: Taze fesleğen yaprakları cilde uygulandığında böcek ısırığı, iltihap ve daha başka nedenlerden dolayı oluşan kaşıntıya karşı iyi gelir. Bitkinin antiseptik ve antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Egzama gibi kaşıntıya yol açabilecek bir çok hastalık için kullanılabilir. Kaşıntı haricinde ağrı kesici etkisi de bulunmaktadır.
  • Limon: Limon antiseptik, anestetik, anti tahriş ve anti-enflamatuar özellikte olan bir bitkidir. Bu özelliklerinden dolayı limon kaşıntıya karşı kullanıldığında oldukça etkili sonuç alınabilir. Limonun suyu sıkılarak bir pamuk yardımı ile kaşıntılı bölgelere sürülür. İşlemin etkili olması için özellikle gece yatarken uygulanması daha doğru olur. Ayrıca limon suyu vücuda sürüldükten sonra güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir.
  • Karbonat: Kaşıntı ve döküntü oluşan cilt için kullanılabilir. Kaşıntılı bölgeye direkt dökülerek kullanılabileceği gibi banyo suyuna karıştırılarak da kullanılabilir.
  • Elma sirkesi: Elma sirkesini direk cilde uygulamaktansa banyo suyuna katılarak ya da bir parça pamuk yardımı ile cilde sürülerek kullanılmalıdır. Bir süre beklendikten sonra banyo yapılarak ciltten arındırılmalıdır.
  • Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi kaşıntıya karşı oldukça etkilidir. Yulaf ezmesinin yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Banyo küveti ılık su ile doldurularak içine yeteri kadar yulaf ezmesi eklenir. Hazırlanan suyun içinde yarım saat kadar beklenerek kaşıntıya çözüm getirilebilir.
  • Kekik: Kekiğin içeriğinde barındırdığı timöl adlı bileşen kaşıntıya karşı iyi gelir. Yemeklerde kullanılabileceği gibi çay şeklinde de tüketilerek kaşıntıya çözüm getirilebilir.
  • Nane yağı: Özellikle stres ve uyuzun yol açtığı kaşıntıya karşı nane yağı kullanılabilir. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Nane yağı banyo suyuna eklenerek kullanılabilir.
  • Soğuk su: Ciltte meydana gelen kaşıntılar için soğuk su kullanılabilecek en basit çözümlerden biridir. Soğuk su gözlerde meydana gelen kaşıntı için oldukça etkilidir. Kaşıntıyı hafiflettiği gibi kaşıntı nedeniyle oluşan acıya karşı da iyi gelir. Vücut kaşıntısı için soğuk su ile duş alınabilir.
DEVAMI Akşamları vücutta kaşıntı olmasının nedeni ne olabilir, nasıl tedavi edilir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

8 Ağustos 2014 / cartedor Soru-Cevap
31 Mayıs 2012 / Ziyaretçi Cevaplanmış
11 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
21 Ocak 2009 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri