Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Sohbet (Flash Chat) Forumda Ara

Fırıncının görevleri nelerdir?

Bu konu Soru-Cevap forumunda Misafir tarafından 12 Aralık 2009 (13:01) tarihinde açılmıştır.FacebookFacebook'ta Paylaş
22783 kez görüntülenmiş, 3 cevap yazılmış ve son mesaj 2 Aralık 2011 (00:42) tarihinde gönderilmiştir.
  • 5 üzerinden 2.78  |  Oy Veren: 9      
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın:    « Önceki Konu | Sonraki Konu »      Yazdırılabilir Sürümü GösterYazdırılabilir Sürümü Göster    AramaBu Konuda Ara  
Eski 12 Aralık 2009, 13:01

Fırıncının görevleri nelerdir?

#1 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Alıntı:
firincinin gorevleri
fırıncının görevleri nelerdir?
En iyi cevap _KleopatrA_ tarafından gönderildi

Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

fırıncının görevleri nelerdir?
FIRINCI

TANIM
Ticari fırın, lokanta veya pastahanelerde, ekmek, kek, pasta veya börek, pide gibi, fırında pişirilen yiyecek maddeleri imal eden kişidir.

GÖREVLER

-Ekmek, börek vb. için hamuru yoğurur, -Maya ve hamurdan dolayı meydana gelen fazla gazları çıkarmak için hamuru elleriyle yoğurur ve şekillendirir, -Hamurun kıvamını gözler ve elleri ile kontrol eder, -Hamuru bıçakla veya makine ile istenilen boylarda keser, -Şekillendirilmiş hamuru tepsilere veya tablalara koyar, -Hamuru belirli bir kabarma haddine ulaşıncaya kadar beklettikten sonra uzun saplı ağaç kürekler kullanarak fırına sürer, -Termostat veya rutubet tesisatını ayarlamak suretiyle fırının sıcaklığını kontrol eder, -Fırında kalma süresine dikkat ederek veya fırındaki maddenin görünüşüne bakarak pişme kıvamını gözler, -Pişme süresi sonunda fırının kapağını açarak fırın küreği ile pişen maddeleri (ekmek vb.) çıkartır, -Pişme durumunu eliyle kontrol eder, -Gerektiğinde fırının bakım ve temizliğini yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Un, su, tuz, şeker, yumurta, yağ, maya, susam, hamur, pekmez, tahin, içli pide malzemeleri, uzun saplı ağaç kürek, odun, terazi termometre, hamur teknesi, hamur yoğurma kazanı, hamur tahtası, hamur tezgahı, hamur kesme aleti (keski), sarmaşık ocak.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Fırıncı olmak isteyenlerin; -El becerisine sahip, -El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, -El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip, -Yeni şeyleri denemekten hoşlanan, -Temizlik ve tertibe önem veren, -Bedence güçlü kimseler olmaları beklenir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fırıncılar, fırınlarda, ekmek fabrikalarında, makarna, bisküvi gibi unlu ürünler üreten işletmelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı unlu, kokulu, sıcak ve gürültülüdür. Fırıncılar birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

-Fırıncı, ekmek fabrikalarında, ticari fırınlarda, lokantalarda, pastanelerde, turistik otellerde çalışabilir.
-Teknolojinin gerektirdiği yeniliklere uygun elemana ihtiyaç vardır. Özellikle de modern eğitim (okul-işletme) görmüş elemana her zaman gereksinim olacaktır. -Modern araç ve gereç ile makinelerin kullanımları bedenen yapılan işlerin azalmasına dolayısıyla çalışanların sayısında da bir düşmeye neden olmaktadır. -Yeterli sermaye ve deneyime sahip olanlar kendi işyerlerini açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
-Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde fırıncılığa yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.
-Mesleğin eğitimi bazı yerlerde mesleki eğitim merkezlerinde verilmesine karşın, büyük bir bölümü halen geleneksel eğitim şekli olan "Usta-Çırak" usulü ile işbaşında öğrenilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLAR
I

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; -En az ilköğretim okulu mezunu olmak, -14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. -Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, -Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Fırıncı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
Geleneksel eğitimde (usta-çırak) belli ve kesin bir süreden bahsetmek mümkün değildir. Adayın genel kavrama, öğrenme yeteneği ve isteğine göre bu süre 2 ile 3 yıl arasında değişiklik arz eder.
MESLEKTE İLERLEME
-Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Fırıncı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. -Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

BENZER MESLEKLER:
Hamurkarlık (Ekmek), Pastacılık (Ekmek), Pişiricilik (Ekmek), Aşçılık.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilere pratik eğitimleri boyunca, işverenleri tarafından asgari ücretin brüt tutarının %30'undan az olmamak üzere aylık ücret ödenir, Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. Mesleki eğitim sonrasında iş piyasasında asgari ücretle iş bulabilirler. Ücret kişinin deneyimine ve işyerinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Genellikle asgari ücretin 2-3 katı kadar ücret almaktadırlar. Kendine ait işyeri olan meslek elemanlarının kazanç durumu aldıkları siparişe ve yaptıkları işe göre değişmektedir.Kendi işyeri olanların kazanç durumu çok değişkendir. İşyerinin konumuna, ürünlerin çeşitliliğine ve kalitesine bağlıdır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

-İlgili Eğitim Kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Etiketler:
  • firinci ne is yapar
  • firinci ne yapar
  • firincinin gorevi
  • firincinin gorevleri
  • firincinin gorevleri nelerdir
Benzer Konular:
Rapor Et
Eski 12 Aralık 2009, 13:11

Fırıncının görevleri nelerdir?

#2 (link)
_KleopatrA_
Ziyaretçi
_KleopatrA_ - avatarı
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

fırıncının görevleri nelerdir?
FIRINCI

TANIM
Ticari fırın, lokanta veya pastahanelerde, ekmek, kek, pasta veya börek, pide gibi, fırında pişirilen yiyecek maddeleri imal eden kişidir.

GÖREVLER

-Ekmek, börek vb. için hamuru yoğurur, -Maya ve hamurdan dolayı meydana gelen fazla gazları çıkarmak için hamuru elleriyle yoğurur ve şekillendirir, -Hamurun kıvamını gözler ve elleri ile kontrol eder, -Hamuru bıçakla veya makine ile istenilen boylarda keser, -Şekillendirilmiş hamuru tepsilere veya tablalara koyar, -Hamuru belirli bir kabarma haddine ulaşıncaya kadar beklettikten sonra uzun saplı ağaç kürekler kullanarak fırına sürer, -Termostat veya rutubet tesisatını ayarlamak suretiyle fırının sıcaklığını kontrol eder, -Fırında kalma süresine dikkat ederek veya fırındaki maddenin görünüşüne bakarak pişme kıvamını gözler, -Pişme süresi sonunda fırının kapağını açarak fırın küreği ile pişen maddeleri (ekmek vb.) çıkartır, -Pişme durumunu eliyle kontrol eder, -Gerektiğinde fırının bakım ve temizliğini yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Un, su, tuz, şeker, yumurta, yağ, maya, susam, hamur, pekmez, tahin, içli pide malzemeleri, uzun saplı ağaç kürek, odun, terazi termometre, hamur teknesi, hamur yoğurma kazanı, hamur tahtası, hamur tezgahı, hamur kesme aleti (keski), sarmaşık ocak.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Fırıncı olmak isteyenlerin; -El becerisine sahip, -El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, -El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip, -Yeni şeyleri denemekten hoşlanan, -Temizlik ve tertibe önem veren, -Bedence güçlü kimseler olmaları beklenir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fırıncılar, fırınlarda, ekmek fabrikalarında, makarna, bisküvi gibi unlu ürünler üreten işletmelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı unlu, kokulu, sıcak ve gürültülüdür. Fırıncılar birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

-Fırıncı, ekmek fabrikalarında, ticari fırınlarda, lokantalarda, pastanelerde, turistik otellerde çalışabilir.
-Teknolojinin gerektirdiği yeniliklere uygun elemana ihtiyaç vardır. Özellikle de modern eğitim (okul-işletme) görmüş elemana her zaman gereksinim olacaktır. -Modern araç ve gereç ile makinelerin kullanımları bedenen yapılan işlerin azalmasına dolayısıyla çalışanların sayısında da bir düşmeye neden olmaktadır. -Yeterli sermaye ve deneyime sahip olanlar kendi işyerlerini açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
-Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde fırıncılığa yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.
-Mesleğin eğitimi bazı yerlerde mesleki eğitim merkezlerinde verilmesine karşın, büyük bir bölümü halen geleneksel eğitim şekli olan "Usta-Çırak" usulü ile işbaşında öğrenilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLAR
I

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; -En az ilköğretim okulu mezunu olmak, -14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. -Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, -Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Fırıncı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
Geleneksel eğitimde (usta-çırak) belli ve kesin bir süreden bahsetmek mümkün değildir. Adayın genel kavrama, öğrenme yeteneği ve isteğine göre bu süre 2 ile 3 yıl arasında değişiklik arz eder.
MESLEKTE İLERLEME
-Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Fırıncı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. -Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

BENZER MESLEKLER:
Hamurkarlık (Ekmek), Pastacılık (Ekmek), Pişiricilik (Ekmek), Aşçılık.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilere pratik eğitimleri boyunca, işverenleri tarafından asgari ücretin brüt tutarının %30'undan az olmamak üzere aylık ücret ödenir, Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. Mesleki eğitim sonrasında iş piyasasında asgari ücretle iş bulabilirler. Ücret kişinin deneyimine ve işyerinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Genellikle asgari ücretin 2-3 katı kadar ücret almaktadırlar. Kendine ait işyeri olan meslek elemanlarının kazanç durumu aldıkları siparişe ve yaptıkları işe göre değişmektedir.Kendi işyeri olanların kazanç durumu çok değişkendir. İşyerinin konumuna, ürünlerin çeşitliliğine ve kalitesine bağlıdır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

-İlgili Eğitim Kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Rapor Et
Eski 1 Aralık 2011, 21:06

FIRINCININ GÖREVİ???

#3 (link)
nfso
Ziyaretçi
nfso - avatarı
ARKADAŞLAR FIRINCININ GÖREVLERİ NELERDİR...
Rapor Et
Eski 2 Aralık 2011, 00:42

Fırıncının görevleri nelerdir?

#4 (link)
Moderatör
SaKLI - avatarı
Alıntı:
nfso adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

ARKADAŞLAR FIRINCININ GÖREVLERİ NELERDİR...
FIRINCI

TANIM
Ticari fırın, lokanta veya pastahanelerde, ekmek, kek, pasta veya börek, pide gibi, fırında pişirilen yiyecek maddeleri imal eden kişidir.

GÖREVLER

-Ekmek, börek vb. için hamuru yoğurur, -Maya ve hamurdan dolayı meydana gelen fazla gazları çıkarmak için hamuru elleriyle yoğurur ve şekillendirir, -Hamurun kıvamını gözler ve elleri ile kontrol eder, -Hamuru bıçakla veya makine ile istenilen boylarda keser, -Şekillendirilmiş hamuru tepsilere veya tablalara koyar, -Hamuru belirli bir kabarma haddine ulaşıncaya kadar beklettikten sonra uzun saplı ağaç kürekler kullanarak fırına sürer, -Termostat veya rutubet tesisatını ayarlamak suretiyle fırının sıcaklığını kontrol eder, -Fırında kalma süresine dikkat ederek veya fırındaki maddenin görünüşüne bakarak pişme kıvamını gözler, -Pişme süresi sonunda fırının kapağını açarak fırın küreği ile pişen maddeleri (ekmek vb.) çıkartır, -Pişme durumunu eliyle kontrol eder, -Gerektiğinde fırının bakım ve temizliğini yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Un, su, tuz, şeker, yumurta, yağ, maya, susam, hamur, pekmez, tahin, içli pide malzemeleri, uzun saplı ağaç kürek, odun, terazi termometre, hamur teknesi, hamur yoğurma kazanı, hamur tahtası, hamur tezgahı, hamur kesme aleti (keski), sarmaşık ocak.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Fırıncı olmak isteyenlerin; -El becerisine sahip, -El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, -El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip, -Yeni şeyleri denemekten hoşlanan, -Temizlik ve tertibe önem veren, -Bedence güçlü kimseler olmaları beklenir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fırıncılar, fırınlarda, ekmek fabrikalarında, makarna, bisküvi gibi unlu ürünler üreten işletmelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı unlu, kokulu, sıcak ve gürültülüdür. Fırıncılar birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

-Fırıncı, ekmek fabrikalarında, ticari fırınlarda, lokantalarda, pastanelerde, turistik otellerde çalışabilir.
-Teknolojinin gerektirdiği yeniliklere uygun elemana ihtiyaç vardır. Özellikle de modern eğitim (okul-işletme) görmüş elemana her zaman gereksinim olacaktır. -Modern araç ve gereç ile makinelerin kullanımları bedenen yapılan işlerin azalmasına dolayısıyla çalışanların sayısında da bir düşmeye neden olmaktadır. -Yeterli sermaye ve deneyime sahip olanlar kendi işyerlerini açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

-Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde fırıncılığa yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.
-Mesleğin eğitimi bazı yerlerde mesleki eğitim merkezlerinde verilmesine karşın, büyük bir bölümü halen geleneksel eğitim şekli olan "Usta-Çırak" usulü ile işbaşında öğrenilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLAR
I

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; -En az ilköğretim okulu mezunu olmak, -14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. -Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, -Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Fırıncı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
Geleneksel eğitimde (usta-çırak) belli ve kesin bir süreden bahsetmek mümkün değildir. Adayın genel kavrama, öğrenme yeteneği ve isteğine göre bu süre 2 ile 3 yıl arasında değişiklik arz eder.
MESLEKTE İLERLEME

-Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Fırıncı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. -Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.280 saniyede (81.78% PHP - 18.22% MySQL) 17 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +2 - Saat: 06:49
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi