Arama

Osmanlı Devleti'nin ilk parasını kim bulmuştur?

Güncelleme: 16 Ekim 2011 Gösterim: 13.581 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
osmanlının ilk parasını kim bulmuştur ?
Sponsorlu Bağlantılar
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
16 Ekim 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Hazret-i Osmanın hilafeti zamanında Taberistanın Hertek şehrinde, bu esaslar üzerinde altın ve gümüş paralar bastırılmaya devam edilmiştir. İslam şekil ve alametleri ile ilk parayı ise Emevi Halifesi
Abdülmelik bin Mervan bastırmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlılarda ilk parayı

Orhan Beyin bastığı kabul ediliyordu. Yeni bulunan bir sikkeye göre ilk paranın Osman Bey zamanında basıldığı kesin olarak tespit edilmiştir. Orhan Gazinin bastırdığı ve akçe denilen gümüş paraların bir yüzünde Mücahidün-fi-Sebilillah-es-Sultan Orhan, diğer yüzünde ise Duribe-fi-Bursa yazılıydı. Bunların mevcudu kalmamıştır. Elde bulunan sikkelerin bir yüzünde La ilahe illallah, Muhammedün Resulullah, Ebu Bekr, Ömer, Osman, Ali isimleriyle diğer yüzünde, Orhan bin Osman, Duribe-fi-Bursa ifadeleri yazılıdır. Bu paraların basılmasından sonra, tedavülde olan Selçuklu paraları yavaş yavaş piyasadan çekilmiştir. Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbulu fethettikten sonra, bu zamana kadar kullanılmakta olan gümüş akçe yerine 1478'de 23 ayar ilk altın sikkeyi bastırmıştır. Kestirilen sikke ve akçelere, han, sultan gibi sıfatların kullanılması, Birinci Sultan Murad devrinde başlanmıştır. Sultan Dördüncü Muradzamanında Sadrazam Kemankeş Ali Paşa, akçenin yerini tutacak olan Para adında yeni sikkeler bastırmıştır. Yine aynı devirde Kuruş ismini taşıyan başka paralar da çıkartılmıştır. Sultan Üçüncü Ahmed Devrinde ilk olarak Lira tabiri kullanılmaya başlanmıştır. Bu tabirler günümüze kadar devam edegelmiştir.



gmzydk - avatarı
gmzydk
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #3
gmzydk - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

osmanlının ilk parasını kim bulmuştur ?

Osmanlı’nın ilk akçesi(parası) Osman Gazi tarafından basılmıştır ve para(akçe) İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Envanter no DN 1041 de kayıtlıdır.

Benzer Konular

31 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
14 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
4 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
24 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap