Arama

Aynı yönlü ve zıt yönlü kuvvetlere makale örnekleri verir misiniz?

Güncelleme: 11 Aralık 2012 Gösterim: 7.536 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
aynı yönlü ve zıt yönlü kuvvetlere makale örnekleri verir misiniz?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Aynı yönlü ve zıt yönlü kuvvetlere örnekler
03 Mart 2012 | Genel Kültür | Google
Sponsorlu Bağlantılar
Bir cisme etki eden , yönü ve doğrultusu aynı olan kuvvetlere aynı yönlü kuvvetler denir .
Örnek :
1)Çocuk kutuyu hareket ettirmek amacıyla kutuya kuvvet uygular .Kutu bu kuvvetin altında kalarak çocuğun uyguladığı kuvvetin yönüne doğru hareket eder .
2) Çocuk televizyondan gelen sesten rahatsız olur .Bu sesi engellemek için kapıya kuvvet uygular.Kapı kuvvetin etkisiyle çocuğun ittiği yöne doğru hareket eder.Bu çocuğun uyguladığı kuvvete aynı yönlü kuvvet denir .
Zıt yönlü kuvvet nedir ?
Bir cisme etki eden,doğrultusu aynı ama yönü farklı olan kuvvetlere zıt yönlü kuvvetler denir.
Örnek:
1)Bir çocuk alışverişte iken alışveriş arabasına kuvvet uygulayarak hareket ettirir .Bu kuvvet zıt yönlüdür.Çünkü çocuk arabayı ileriye iterken arabanın tekerlekleri geriye doğru döner.
2)Bir öğretmen sınıfta iken bir öğrencisinden kapıyı kapatmasını istemiştir.Öğrenci kapıya kuvvet uygulayarak kapatmak istemiştir ama kapatamamıştır.Bu kuvvet zıt yönlüdür.Çünkü öğrenci kapıyı ileriye doğru iter ama kapının arkasıncan gelen rüzgarda kapıyı çocuğun ittiği yönün zıt yönünde iter.
Cisimlerin hareket durumlarını veya şekillerini değiştirebilen etkiye kuvvet denir. Etki ettiği cismin şeklini
değiştirmesi ve esnek cisimlerin uzayıp sıkışması gibi olaylar, kuvvetin statik etkisinin sonucudur.
Duran cismi hareket ettirmesi, hareket halindeki cismin hızında değişiklik yapması, kuvvetin dinamik etkisinin sonucudur.
Kuvvet vektörel bir büyüklük olduğundan, vektörlerin bütün özellikleri kuvvetler için de geçerlidir. SI birim sisteminde kuvvet birimi newton Msn Down dur.
DinamometreKuvvet dinamometre ile ölçülür. Esnek yaydaki uzama miktarı, dinamometreye asılan cismin ağırlık kuvveti ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla yaydaki uzama, kuvvetin büyüklüğünün bir ölçüsü olarak alınabilir. Örneğin 10 N ağırlıklı cisim asıldığında yay 1 mm uzuyorsa, 50 N ağırlıklı cisim asıldığında yay 5 mm uzayacaktır.Ağırlık bir kuvvet olduğundan, kütlesi m olan bir cismin ağırlığı G = mg dir. Buradaki g yerçekim ivmesi olup ölçümün yapıldığı yere göre değişebilmektedir.
Bileşke Kuvvet
İki ya da daha fazla kuvvetin yaptığı etkiyi tek başına yapan kuvvete bileşke kuvvet denir. Kuvvetlerin herbirine ise bileşke kuvvetin bileşenleri denir. Bileşke kuvvet R sembolü ile gösterilir.
a) Aynı Doğrultudaki Kuvvetlerin BileşkesiAynı noktaya uygulanan ve aynı yönlü olan kuvvetlerin bileşkesinin büyüklüğü, kuvvetlerin cebirsel toplamına eşittir.
R = F1 + F2 dir.Bu durumda kuvvetler arasındaki açı a = 0° olduğundan bileşke kuvvetin şiddeti maksimum değerde olur.
Aynı noktaya uygulanan kuvvetler zıt yönlü iseler bileşke kuvvetin şiddeti, vektörlerin şiddetinin yine cebirsel farkına eşit olur.
R = F1 – F2 dir.
Kuvvetler zıt yönlü iken aralarındaki açı a = 180° olduğundan bileşke kuvvetin şiddeti minimum değerde olur.
İki kuvvetin bileşkesinin büyüklüğü, kuvvetlerin cebirsel toplamından büyük ,farkından küçük olamaz Kuvvetler arasındaki açı büyüdükçe bileşke kuvvetin şiddeti azalır
b) Kesişen Kuvvetlerin BileşkesiVektörlerin toplanmasında ve çıkarılmasında anlatılan tüm özellikler kuvvetler için de aynen geçerlidir. Şekildeki F1 ve F2 kuvvetlerinin bileşkesi yani vektörel toplamı, uç uca ekleme ya da paralelkenar metoduyla bulunur.
Kuvvetlerin şiddetleri F1 ve F2, aralarındaki açı a ise, bileşke kuvvetin şiddeti
bağıntısından bulunur.
ÖSS sınavında gelen sorularda bu bağıntı kullanılarak soru gelmektedir.Ancak bu bağıntı çıkarılan özel durumlarla ilgili sorular gelmektedir.
1. Kuvvetler eşit büyüklükte ve aralarındaki açıa = 60° ise, bileşke kuvvetin şiddeti

2.Eşit büyüklükteki kuvvetler arasındaki açı,a = 120° ise bileşke kuvvetin şiddeti kuvvetlerden bir tanesinin şiddetine eşittir.
3. F1 ve F2 kuvvetleri arasındaki açı 90° ise, bileşke kuvvetin şiddeti pisagor bağıntısından bulunur.

Eğer kuvvetlerin şiddetleri eşit ise, bileşke kuvvetin büyüklüğü


Aynı Yönlü Kuvvetlerin Yaptığı İş (Kuvvetler Aynı Yönlü İse) : Yapılan iş, her bir kuvvetin yaptığı işlerin toplamına veya net (bileşke) kuvvetin yaptığı işe eşittir. Bir cisme etki eden , yönü ve doğrultusu aynı olan kuvvetlere aynı yönlü kuvvetler denir . Örnek : *Çocuk kutuyu hareket ettirmek amacıyla kutuya kuvvet uygular .Kutu bu kuvvetin altında kalarak çocuğun uyguladığı kuvvetin yönüne doğru hareket eder . * Çocuk televizyondan gelen sesten rahatsız olur .Bu sesi engellemek için kapıya kuvvet uygular.Kapı kuvvetin etkisiyle çocuğun ittiği yöne doğru hareket eder.Bu çocuğun uyguladığı kuvvete aynı yönlü kuvvet denir . Zıt yönlü kuvvet nedir ? Bir cisme etki eden,doğrultusu aynı ama yönü farklı olan kuvvetlere zıt yönlü kuvvetler denir. Örnek: *Bir çocuk alışverişte iken alışveriş arabasına kuvvet uygulayarak hareket ettirir .Bu kuvvet zıt yönlüdür.Çünkü çocuk arabayı ileriye iterken arabanın tekerlekleri geriye doğru döner. *Bir öğretmen sınıfta iken bir öğrencisinden kapıyı kapatmasını istemiştir.Öğrenci kapıya kuvvet uygulayarak kapatmak istemiştir ama kapatamamıştır.Bu kuvvet zıt yönlüdür.Çünkü öğrenci kapıyı ileriye doğru iter ama kapının arkasıncan gelen rüzgarda kapıyı çocuğun ittiği yönün zıt yönünde iter.

Yazının devamı için tıklayın >> : Aynı ve zıt yönlü kuvvetlerin özellikleri

Benzer Konular

29 Ocak 2013 / zekasever Cevaplanmış
13 Ekim 2014 / Misafir Cevaplanmış
13 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap
12 Eylül 2010 / LaSalle X-Sözlük
27 Haziran 2015 / Safi X-Sözlük