Arama

Watergate Skandalı

Güncelleme: 28 Haziran 2011 Gösterim: 6.403 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Watergate skandalı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

180px Letter of Resignation of Richard M Nixon2C 1974

Skandal, Richard Nixon'ın istifasıyla sonuçlandı

Watergate skandalı 1972-1974 Amerika Birleşik Devletleri'nin başkentinde gelişen ve Başkan Richard Nixon'un istifa etmesiyle sonuçlanan siyasi bir skandaldır. Watergate ABD'nin başkenti Washington, D.C.'de bulunan bir otel ve iş merkezinin adıdır. Skandal bu binada ortaya çıktığı için Watergate Skandalı ya da kısaca Watergate adıyla anılır.

17 Haziran 1972 günü 5 hırsız Watergate iş merkezindeki bir büroya girerken polis tarafından yakalanarak tutuklandı. Bu büronun ABD'nin o zamanki ana muhalefet partisi olan Demokratik Parti'nin merkezi olduğu ortaya çıktı. Sürdürülen soruşturma hırsızların Nixon'un partisi olan Cumhuriyetçi Parti ile bağlantılı olduklarını ve amaçlarının Demokratik Parti'nin telefonlarını gizlece dinlemek üzere mikrofonlar yerleştirmek olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine Başkan Richard Nixon bu hırsızlığın arkasında olan bütün siyasetçilerin ortaya çıkarılması için Adalet Bakanı Elliot Richardson'u görevlendirdi. Richardson, Archibald Cox isimli bir savcıyı bu göreve atadı. Cox, Beyaz Saray'da başkanın bütün konuşmaların teybe alındığını öğrenerek bu bant kayıtlarının kendisine verilmesini istedi. Richard Nixon bu isteği kesinlikle reddetti ve Cox'un görevden alınmasını emretti. Adalet Bakanı Cox'u görevden almayı reddedince Richard Nixon Richardson'un işine son verdi.

Olaylar gitgide çorap söküğü gibi gelişmeye başladı. ABD Yüksek Mahkemesi Richard Nixon'u bant kayıtlarını savcılara teslim etmeye zorladı. Richard Nixon bant kayıtlarını sonunda teslim etti ama bu sefer Richard Nixon iyice halkın desteğini kaybetmişti ve ABD Kongresinde Richard Nixon'u görevden almak üzere soruşturmalar başlamıştı. Bu ortamda 8 Ağustos 1974Gerald Ford başkan oldu. Böylece Richard Nixon ABD tarihinde başkanlıktan istifa eden ilk ve tek başkan olmuş oldu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Watergate Skandalı

Sponsorlu Bağlantılar
ABD'de 1972 başkanlık seçim kampanyaları sırasında ortaya çıkan politik skandala verilen ad.

Skandal, 1972 Haziran ayında Washington'daki Watergate binasındaki Demokratik Parti merkezine gizlice giren beş kişinin tutuklanmasıyla patlak verdi. Sözkonusu beş kişi, hırsızlık ve gizlice telefon dinleme suçlarından yargılandı ve suçlu bulundu. Başkanın (Nixon) Yeniden Seçilmesi Komitesi başkanı G. Liddy ve eski bir Beyaz Saray danışmanı ve komitenin güvenlik başkanı olan J. W. McCord da aynı suçlarla mahkeme karşısına çıkarıldılar, ancak delil yetersizliğinden serbest bırakıldılar.

McCord, daha sonra dava yargıcına yazdığı bir mektupta, Beyaz Saray'ın, sözkonusu sanıkların sessiz kalmaları için bir emir verdiğini açıklayınca; skandal yeni bir boyut kazandı. 1973'te ABD Senatosu, Watergate Skandalı'nı araştırmak üzere bir soruşturma komisyonu oluşturdu.

Bu dönemde Beyaz Saray; basında, özellikle de Washington Post gazetesinde yer alan iddiaların tersine, olayla bir bağıntısı olduğunu reddetti. Nisan 1973'te R. Nixon televizyonda yaptığı bir açıklamada, olayda kısmî bir sorumluluğu olduğunu kabul etti; en yakın iki danışmanını da görevden aldı.

Davanın savcılığına da Archibald Cox getirildi. Eski bir Beyaz Saray görevlisi olan A.P. Boutterfield'in, başkanın odasındaki konuşmaların tümünün kaydedildiğini açıklaması üzerine; sözkonusu bantların adlî makamlara verilip verilmeyeceği üzerine uzun süren tartışmalar yapıldı. A. Cox, bantların adlî makamlara verilmesi yolundaki kararı durdurmadığından, Nixon, Cox'un görevine son verilmesini emretti.

Cox'un başsavcı tarafından görevden alınmasıyla birlikte iyice yoğunlaşan eleştiriler karşısında Nixon bantların bir bölümünü adlî makamlara verdiyse de, bantlardan birinde saptanan kuşkulu boşluk, Nixon'ın olayla doğrudan bağlantısı olduğu yolundaki görüşü güçlendirdi. 1974'ün başlarında, birçok Beyaz Saray görevlisi hakkında dava açılmıştı. Skandalın boyutları büyüdü, başkanlık seçim kampanyaları sırasında gerçekleşen bir dizi yolsuzluk ortaya çıkarıldı.

Daha sonra Nixon, savcılık tarafından istenen tüm yazışmaları ve bantları mahkemeye vermek zorunda kaldı. 1974 Temmuzu'nda, R. Nixon, Beyaz Saray'ın olaydaki rolünü gizlemek ve adaleti yanıltmaktan suçlu bulundu. Kongre'deki desteğini bir anda yitiren Nixon, 9 Ağustos 1974'te istifa etti.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.