Arama

Gümrük Vergisi

Güncelleme: 26 Şubat 2016 Gösterim: 1.142 Cevap: 1
tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
26 Şubat 2016       Mesaj #1
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Gümrük Vergisi
(Customs duties) ithal mallarının sınırdan geçerek ülkeye girişi sırasında Gümrük İdareleri tarafından alınan vergilerdir. Bunların yerine Gümrük Tarifesi deyimi de kullanılır. Ancak tarife, gümrük vergilerinin oranlarını gösteren listelerdir. Gümrük vergileri devletin dış ticarete müdahalede kullandığı en eski araçlardan birisidir. Bunun nedeni Devlet Hazinesinin önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturmasıyla ilgilidir. Hazineye gelir sağlamak yanında gümrük vergileri, yerli endüstrileri dış rekabetten korumanın da önemli bir aracı durumundadır. Bunun dışında tarifeler ithalatı pahalılaştırarak ithal mallarının tüketimini azaltacağı için döviz giderlerini azaltır, dolayısıyla da dış açıkların giderilmesine katkıda bulunur. Tarifeler ithal malının fiyatının bir yüzdesi şeklinde konulmuş olabilirler. Bunlara Ad Valorem Tarife denir. Bir de ithal malının fiziki birimi başına alınan vergiler vardır ki bunlara da Spesifik Tarife adı verilir. Bir mal üzerine tarife konması dört farklı etki doğurur.
Sponsorlu Bağlantılar
Bunlar şu şekilde ifade edilebilir :
(1) Üretim etkisi: Tarife dolayısıyla yurtiçi fiyatı yükselen malın yerli üretimi artar.
(2) Tüketim etkisi: Pahalılaşan yabancı malların yurt içindeki tüketimi azalır.
(3) Gelir etkisi: Tahsil edilen gümrük vergileri dolayısıyla Hazine’nin elde ettiği gelirleri ifade eder.
(4) Gelir dağılımı etkisi: Tarife dolayısıyle fiyatı yükselen malın yerli üretimi genişler. Bu da tüketicilerin daha yüksek fiyat ödemeleri, üreticilerin de daha yüksek gelir elde etmeleri anlamına gelir. Diğer bir deyişle, gelir dağılımı tüketicilerden üreticilere doğru yeniden dağıtılmış olur, işsizlik içinde bulunan bir ülke, tarife koyarak üretimi genişletmeyi başarabilirse bu aynı zamanda ülkede milli gelirin artması, işsizliğin azalmasına yol açar. Ancak dünya ticaretinde büyük yeri olan ülkelerin tarife koymaları, onların ticaret ortaklarını zarara uğratacağından büyük bir olasılıkla onları misillemede bulunmaya yöneltir. Gümrük vergilerinin indirilmesi, ülkenin dünya ekonomisiyle o ölçüde bütünleşmesine ve kaynak dağılımında etkinliğini artırmasına yol açabilir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
''Boşver''
tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
26 Şubat 2016       Mesaj #2
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Faydaları:
Ülke sanayisi korunmuş olur. Dış ülkelerde içeriden daha ucuza üretilen bir mal ülkeye ucuz fiyatla girince yerli sanayi olumsuz etkilenecektir. Yerli sanayi iç pazara mal satamayacak, kepenk kapatacak, işçi çıkartacaktır. Bu durumda ülkede işsizlik artacaktır. Siyasiler ve vatandaşlar zor durumda kalacaklardır. Bu yüzden dış ülkelerden iç piyasadan daha ucuza mal veya hizmet geldiğinde belirli bir gümrük vergisi alınarak iç piyasa korunmuş olur. Dış ülkeden mal ve hizmet gönderen firmada ödediği gümrük vergisini çıkarabilmek için mal ve hizmetinin fiyatını artırır. İç piyasa korunmuş olur.
Sponsorlu Bağlantılar
Alınan gümrük vergileri ülke için bir gelir kaynağıdır. Ülke ekonomisi gümrük vergisi gelirleri ile ülke bütçesine destek sağlar.
Ülkeler mal ve hizmetlere koydukları gümrük vergileri ile dışarıdan ithal edilen ürünleri kontrol etmeyi amaçlarlar. Ülke için gerekli mal ve hizmetlerin ülkeye girişini hızlandırabilmek için gümrük vergilerini düşük tutarken, ülkeye girişlerini zorlaştırmak istedikleri mal ve hizmetlerin gümrük vergilerini artırırlar. Karşı ülke için caydırıcılık sağlamaya çalışırlar.

Zararları:
Ülke sanayisini aşırı korunması sanayicide tembelliğe ve gevşekliğe neden olabilir. Dış dünyadan ve gelişen değişen şartlardan korunmuş bir iç sanayi kendi kendine yeterli olma konusunda zaafa düşebilir. Gümrük vergileri ile sağlanan korumanın gümrük vergisinin kaldırılması sonucu kalkması ile ülke sanayisi gerçek şartlarda mücadele edemeyebilir ve devamlı koruma altında kalmak zorunda kalan dünya piyasa şartlarından uzak bir gölge sanayi haline gelebilir. Yapılması gereken korumadan faydalanırken hem ülke için hem ülke insanı için gereken dinamizm ve çağ şartlarını yakalayabilme, koruma altındayım diyerek işi savsaklamamaktır.
Karşılıklı ilişki içerisindeki iki ülkeden birisi gümrük vergisini artırdığında diğer ülkede misilleme olarak artırabilir. Bu durum karşılıklı ilişkileri bozabilir.
Ülke insanları, dış malları gümrük vergisi nedeniyle daha da fiyatlandığı için dünya piyasasından daha pahalı olarak tüketir. Dışa bağlı sanayilerde maliyet artışı fiyatlara yansır ve bu durum hem içeride hem dışarıda olumsuzluklara neden olur.
Yüksek gümrük vergileri kaçakçılığı ve yasa dışı ticareti körükler. Kaçakçılar ile uğraşmak için ülke ekonomisi para ve emek harcar.


Kaynak:Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
''Boşver''

Benzer Konular

9 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular
16 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
28 Mayıs 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular
2 Haziran 2014 / d_n_z X-Sözlük