Arama

Türkiye'deki Şelaleler - Düden Şelalesi

Güncelleme: 29 Haziran 2011 Gösterim: 11.292 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Ekim 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Düden Şelalesi

Sponsorlu Bağlantılar
800pxddenwaterfalls02

Antalya'ya yaklaşık 7 km, Varsak Belediyesi'ne 1 km mesafede cennetten akan bir doğa harikasıdır. Düden Şelalesi Antalya'nın en güzel şelalelerinden biridir.

Dünyanın dört bir yanından Düden Şelalesi'ni görmek için turistler akın akın Antalya'ya gelmektedir.
Şelalede bir de mağara vardır. Bu mağara, şelaleyi daha güzel yapmaktadır. Düden Şelalesi, bu mağaradan 10 km sonra başka bir güzelliği daha Lara'dan Akdeniz'e dökülerek bir kez daha insanlara güzelliğini göstermektedir.

Düden Şelalesi'nin suyunun geçtiği her yerde hayat vermektedir. Ama değişen Dünya şartları ve küresel ısınmanın yaptığı etkilerle Düden Şelalesi'nin güzelliği ve cazibesini kaybetmektedir. Bu durum Türkiye'nin önemli turistik yerlerini kaybetmesi demektir.

Düden Şelalesi iki kez harikalar yaratır. Birincisi Antalya'dan 8 km uzaklıkta, Lara Plajı yolundadır. Burada Düden Suyu büyük bir gürültü ile 50 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülür. Düden Suyu'nun Antalya'nın 15 km kadar kuzeyinde Düdenbaşı Şelalesi denilen diğer bir çağlayanı vardır. Düdenbaşı Şelalesi'nin arkasına doğru uzanan mağara, sizi adeta bir rüya alemine götürür. Bu mağaranın oyuklarından, Düden Şelalesi'ni bambaşka algılar, günlük yorgunluklarınızı unutursunuz. Mağara, daha sonra çağlayanın her iki yönüne birer yay şeklinde döner Türkiye'de, bir çağlayanı gürül gürül akarken, arkasından seyredebileceğiniz böylesine güzel bir yer yoktur.

Düden şelalesi :Antalya da bir doğa harikası. Bölgedeki akarsuların ortak amacı Akdeniz'e ulaşmaktadır. Bu amaçla Toros Dağlarının yamaçlarından itibaren bazen yer üstünden ve bazen de yer altından oldukça ilginç yolculuklar yaparlar. Bu sırada eşine ender rastlanır güzellikte çağlayanlar oluştururlar. Bu çağlayanların sayısı 20'den fazladır. En güzelleri Antalya'nın 15 km. kuzeyindeki Düden Şelalesi 18 Km. batısındaki Kurşunlu Şelalesi ve Manavgat'ın 3 Km. kuzeyindeki Manavgat Şelalesi'dir.

Kaynak: Vikipedi

ddenwaterfalls01



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Düden Suyu
Sponsorlu Bağlantılar

Antalya dolaylarında akarsu.

Antalya'nın 30 km kuzeybatısındaki, yeraltı sularıyla beslenen Kırkgöz kaynaklarından çıkar; Varsak köyü yakınlarında, kayalar arasından yeraltına girer; Antalya'nın 10 km kadar kuzeyindeki Düdenbaşı'da yine yerüstüne çıkar ve Antalya yakınlarında 20-25 metrelik çavlanlar hâlinde kayalar üstünden Akdeniz'e dökülür. Kentten arklar içinde geçer. Düdenbaşı'dan çavlanlara kadar uzunluğu 15 km kadardır. Düden Suyu'ndan sebze-meyve bahçelerinin sulanmasında yararlanılır; ayrıca üstünde Antalya'ya enerji sağlayan küçük bir elektrik santralı vardır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

31 Ekim 2009 / Daisy-BT Taslak Konular
31 Ekim 2009 / BiRuMuT Taslak Konular
8 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Türkiye Coğrafyası
12 Mart 2016 / perlina Türkiye Coğrafyası
12 Mart 2016 / perlina Türkiye Coğrafyası