Arama

Kocaeli (İzmit) - Sayfa 3

Güncelleme: 1 Ocak 2010 Gösterim: 146.034 Cevap: 40
Edd-iTöR - avatarı
Edd-iTöR
Ziyaretçi
13 Temmuz 2008       Mesaj #21
Edd-iTöR - avatarı
Ziyaretçi
KOCAELİ PİŞMANİYESİ


Sponsorlu Bağlantılar
Yag,un,seker ile yapılan ve gücü ve kuvveti yerinde kollar isteyen bir helvadır Pişmaniye. Bu helvanın neden pişmaniye olarak anıldığına dair rivayetler muhtelif. AnaBritannica' ya bakılırsa ,ilk yapildigi yerin İran olma ihtimali var. Bu ülkede “pesmek” diye adlandırıldığı için de sözcüğün zamanla Türkçe'de “pişmaniye” biçimini almış olması muhtemel. 1957'den bu yana pismaniye ustaligi yapmis Mehmet Ustaya bakilirsa da, bu helvanın yapımına girişenlerin ağdaya kıvam tutturmakta karşılaştıkları güçlükler üzerine bu işe kalkışmış olmaktan duydukları pişmanlığı ifade ediyor helvanın adı.


Bileği güçlü delikanlılar geniş sini etrafında halkalanıp da genci yaşlısı bütün konuklar yerlerini aldığında, kaynatılan şekerli su limonla kestirilmesiyle hazırlanmış ve mermere yayılarak dondurulmuş olan ağda, yuvarlak siniyi çepeçevre saracak biçimde yerleştirilir, halkanın ortasına kulak memesi kıvamını alıncaya dek tereyağıyla kavrulmuş un (meyhane) boşaltılır ve güçlü bilekler, helvada mahir büyüklerinin talimatları ile başlarlarmış o kaskatı ağdayı unun üzerinde çevirmeye. Sininin altında yakılan ateşin ayarının önemi ise büyük. Çünkü ısının ayarlanmayıp, helvanin tel tel olmak yerine bulgur gibi dökülüp ellerinde kalmasi ihtimali, sık karsılaşılan bir durum değilse de, her zaman mevcut. Burada hüner talimatları verende.

İzmit pişmaniyesine ün kazandıranlar, 1601-1611 yıllarında İran ve Ermenistan'dan gelerek İzmit ve çevresinde yerlesen Ermeni ustalar olmus. İzmit pişmaniyesine ününü kazandıran ise bu ustalardan Şekerci Hacı Agop Dolmacıyan. Ne var ki 1. Dünya Savaşı'nı izleyen yıllarda diğerleri gibi Dolmacıyan da şekerci dükkanını kapatarak başka ülkeye göçmüş. Onun maharetinin de kendisiyle birlikte göç etmesini önleyen ise, Dolmacıyan'in çocuklarına Türkçe ve Fransizca ögretmek üzere dükkanında çalışmış bulunan İzmit Muhasebe Başkatipliği'nde görevli İbrahim Ethem Efendi olmuş. Kendisine pişmaniye yapımının tüm inceliklerini öğreten Hacı Agop Dolmacıyan'in Amerika'ya göç etmesi üzerine, Kapanönü semtinde bir şekerci dükkanı açmış. Botanik kültürü, müzik yeteneği ile de tanınan ve soyadı kanunu çıktıktan sonra Çınar soyadını alan, 1892-1953 yılları arasında yaşamış bu renkli kişiliğin imalathanesi adeta pişmaniye ustası yetiştiren bir okul olmuş ilerleyen yıllarda.

Türk mutfağının en ünlü helvaları arasında bir yeri olan pişmaniye, Anadolu folklor geleneğinde önemli bir yer tutar. Daha çok erkekler tarafından yapılan bu helva, Anadolu'nun bir çok yerinde yapılmasına karşın İzmit pişmaniyesinin özel bir tadı ve dolayısıyla haklı bir ünü vardır.

pis

Son düzenleyen nünü; 13 Temmuz 2008 14:25
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
19 Temmuz 2008       Mesaj #22
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
"University of Kocaeli"

Sponsorlu Bağlantılar
473345737 0536e93672?v0

GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
28 Ağustos 2008       Mesaj #23
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi

Körfez Yarış Pisti


Körfez Yarış Pisti, Türkiye'de en çok yarış organizasyonu düzenlenen pisti olma unvanına sahip. Körfez Belediyesi'nin sahibi bulunduğu Yarımca Fener Gölü çevresinde, Türkiye'nin ilk asfalt yarış pisti, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nun desteği ve İstanbul Motor Sporları Kulübünün çabaları ile inşa edilerek 1993 yılında hizmete açıldı.
Körfez Pisti'nde Türkiye Şampiyonası'nın haricinde hem özel marka kupaları hem de değişik kategorilerde farklı yarışlar yapılıyor. Her yarış günü farklı kategorilerde yarışlar gerçekleştirilirken, bu yarışları ortalama beş bin seyirci izleyebiliyor. Her yaştan ve kesimden yüksek miktarda seyircinin olması pistteki etkinliklere renk katarken, yarış günlerinde medyanın da ilgisi ile İzmit Körfez pisti her geçen gün daha çok ilgi uyandırıyor.

Pistin etkinlikleri yalnızca resmi yarışlarla kısıtlı değil. Yarış günleri dışında, lastik ve otomobil markaları ile otomobil dergilerinin test sürüşleri ve bazı yarış okulları eğitimleri gerçekleştiriliyor.


Dipnot Olarak :

Sinan Sofuoğlu Körfez Pisti'nde Motosiklet Federasyonu ve Marmara Motosiklet Kulübü'nün ortaklaşa düzenleyeceği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Türkiye Motosiklet Pist Şampiyonası'na hazırlandığı sırada motosikletiyle yaptığı kazada yaşamını yitirmişti. (9 Mayıs 2008)



Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2016 15:56
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
4 Ekim 2008       Mesaj #24
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
İzmit / Merkez

397168492 a297b3b2a1?v0

DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
6 Ekim 2008       Mesaj #25
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
İzmit / Marina

2518538405 2cd85c3197?v0

mesad41 - avatarı
mesad41
Ziyaretçi
6 Ekim 2008       Mesaj #26
mesad41 - avatarı
Ziyaretçi
resimler için teşekkürler... elinde resim, bilgi vs. bulunan arkadaşlarımız yeni ilçelerimizi de tanıtmaya yardımcı olursa çok faydalı olur fikrindeyim...
DARICA

Darıca, ismini sahilden 200 m. Kuzeyde bulunan, günümüzde bir burcu ayakta kalan Darıca Kalesinden alır.

Bizanslılar döneminde dışarıdan gelebilecek taarruzlara karşı bir tevkif kalesi olarak kullanılan kalenin tarihteki en eski adı "TARARİON" olarak bilinmektedir. Bu kaleden daha sonraları "TORİCİON" olarak bahsedilir. Bizans döneminde antik dönem "BİTHYNİESİNE" özel önem verilirmiş. Bu dönemde şehir ve kiliseler bir yol örgütüyle birbirine bağlanmıştır; önem derecesine göre sıralanan kent ve kiliseler yol örgütü listesinde Darıca; "KALOS AGROS" ismiyle anılır. Danca'nın (1329) Pelekonon savaşıyla Türklerin eline geçmesinden Cumhuriyet dönemine kadar geçen sürede burada oturan yerli Rumlarca Darıca, "ARECU" ismiyle anılmıştır. Evliya Çelebi Seyehatnamesinde Danca'dan "DAR UCA" olarak bahseder. Cumhuriyet döneminde "DARUCA" Halk dilinde DARICA şeklinde isimlendirilerek günümüzdeki ismini almıştır.

TARİHTE DARICA : İzmit ile İzmit Körfezi M..Ö. XII y.y'ın başlarında Yunan kökenli kavimlerin istilasına uğramış; bu kavimlerin istilasıyla birlikte bu bölgede başlayan yerleşik düzenle tarihi gelişmelerinde başlandığı söylenebilir.

Trakyadan Anadolu içlerine göçen "FRİGLER" daha sonra "MİSYALILAR" Kocaeli bölgesinin ilk yerleşik Halkı oldukları kabul edilir. Osmanlılar döneminde Kocaeli adı verilen yarımadayı bir ara "TİNYALILAR", daha sonra "BİTHİNYENLER" ele geçirerek M.Ö. 378'de "BİTHİNYEN" krallığını kurmuşlardır. Bu krallık döneminde Darıca, nin kurulduğu söylenebilir. Bitinye krallığının Eyalet olarak Roma İmparatorluğuna bağlanmasından sonra 1329 Pelekonon savaşına kadar Darıca Bizanslıların yönetiminde kalmıştır, Bizans hükümdarı III. ANDRANİKOS'un Osmanlı Hükümdarı Orhan Bey tarafından 1329 Haziranında Pelekonon denilen yerde yenilgiye uğratılınca Darıca Osmanlı imparatorluğunun hakimiyetine geçmiştir. Sultan Yıldırım Beyazıt'ın Ankara Savaşıyla 1402'de Timur'a yenilmesiyle altı oğlu arasındaki taht kavgaları Osmanlılarda Fetret Devrini başlatmış Şehzade Süleyman Çelebi tahta oturabilmek için kendine destek sağlamak açısından Gebze, Hereke, Eskihisar, Danca'yı Bizans İmparatorluğuna verdi. Böylece tekrar Bizans hakimiyetine giren Darıca Sultan Mehmed'in komutanlarından Gazi Timurtaşoğlu Umurbey tarafından yeniden fethedilerek Osmanlı topraklarına katıldı. Fethedilen bu toprakları Sultan Mehmed Bursa'daki imaretine vakıf etmiştir. Darıca'daki arazilerin bir kısmı bu vakıf aracılığı ile alınıp satılmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2016 15:56
sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
29 Mart 2009       Mesaj #28
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
Kocaeli - İzmit'in Nesi Meşhur ?

Marmara denizinin en sivri yerine kurulmuş Körfez şehrimizdir Kocaeli. Şehir merkezine İzmit denir. Genel olarak sanayisi ile bilinen şehrimizin meşhur şeyleri de bakalım nelermiş .

Pişmaniye:
Birinci sıraya koyduk. Çünkü Kocaeli ya da izmit diye kimse sorsanız ilk önce Pişmaniye diyecektir. Şekerin bazı işlemlerden geçirilerek tel tel olması ile elde edilen bir tatlıdır. Bir çok şehirde benzer şekilde üretilen ama şekil ve yoğunluk ve tat olarak değişen bir tatlılardan en meşhuru Pişmaniyedir. Diğerlerini de diğer bölgelerin meşhur tatlılarında görebilirsiniz. Pişmaniye, Saray Helvası, Çikolatalıi, Sade vb farklı türevlerini görebilirsiniz. Tatlı seven biriyseniz pişmaniye yemezseniz pişman olursunuz Msn Happy

Hereke Halısı :
İzmitten istanbula giderken içinden geçtiğimiz şirin yerlerden birisi de Herekedir. Şimdiler de Çimanto Fabrikası ile dikkat çeken Hereke aslında Halıları ile meşhurdur.

Ballıkayalar Tabiat Parkı :
Yaklaşık 4 km lik bir vadidir. 4 km boyunca mevsimine göre akan suyun etrafından geçerek yürüyüş yapılan ya da dağcılar için tırmanış amaçlı kullanılabilecek sivri kayalıkları olan bir bölgedir. En başında ufak bir şelale mecvuttur Günlük yürüyüş yapmak için tercih edilebilir. Gebzeye yakındır.

Karamürsel Sepeti :
ismi belki kendisinden daha meşhur olan karamürsel sepeti. Hediyelik eşya olarak alabilirsiniz.

Maşukiye de Alabalık :
Maşukiye tabiatı ile meşhur olduğu kadar alabalık restoranları ile de meşhurdur.

Kandıra Yoğurdu ve Peyniri :
Kandıra ilçesinin meşhur yiyeceklerinden yoğurt ve peynir.

Darıca Kuş Cenneti :
Gebzeye bağlı darıcadadır.

İzmit Saat Kulesi :
İzmitin sembolü olarak kullanılır.

(Alıntı)
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
7 Nisan 2009       Mesaj #29
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
İzmit Tüpraş Rafinery

izmit refinery bg1
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
5 Mayıs 2009       Mesaj #30
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
İzmit - Fethiye Caddesi

kocaeliveizmit C4B0zmitcenter

Benzer Konular

11 Eylül 2008 / Bia Eğitim Bilimleri
31 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
25 Mayıs 2009 / Kral_Aslan Mimarlık
1 Ağustos 2012 / buz perisi Türkiye Coğrafyası