Arama

Türkmenistan'da Ulaşım

Güncelleme: 24 Mayıs 2008 Gösterim: 16.071 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
22 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Ulaştırma
Türkmenistan ulaşımını, demiryolu, karayolu, havayolu ve deniz yoluyla yapmaktadır. Demiryolları, ağının uzunluğu 2.138 km dir. Yük taşımacılığı demir yollarına kaydırılmış olup bu yolların hir hölümü de çift hatlıdır. Türkmenistan demiryolları İngiltere Rusya-Çin hattı üzerinde önemli bir bağlantı noktalarınını, ileride oluşturacaktır. Karayolu: Türkınenistanda 21.400 km uzunluğunda bir karayolu ağı bulunmaktadır. Deniz yolu olarak Hazar Denizi kıyısındaki Krasnovodsk (Türkmenbaşı) limanı önemli bir ulaşım merkezidir. îleride nehiryollarıy'a Avrupa'ya bağlanması düşünülmektedir. Havayolu ulaşımı ise Aşgabat Türkmenbaşı hava limanından yapılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Alıntı

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mayıs 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ulaşım: İpek Yolu üstünde yer alması dikkati kendisine çeker. Karayolları,demiryolları,havayolları,su yolları vardır.
Karayolu 24.000 km uzunluğundadır. Bunun 19.500 km’si asfaltlıdır. Otoyol 150 km’dir. 500 km’lik Aşkabad-Daşhovuz otoyolu yapılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Türkmenistan’ın demiryolu toplam 2349 km uzunluğundadır. Ana demiryolu hattı, Türkmenbaşı-Aşkabat-Merv-Çarçöv arasında ülkenin batı tarafı ile doğu tarafının ulaşımını sağlar. Türk ülkeleri ve Afganistan ile demiryolu bağlantısı vardır. İran ile ortak Senekka-Meşhed demiryolu yapımı vardır. Demiryolu şebekesi az eğimlidir, gidiş yolu üzerinde tünel yoktur. Demiryolu ağında 150’den fazla istasyon vardır. En önemli istasyonlar Türkmenbaşı,Nebitdağ, Marı, Çarçöc, Daşhovuz’dur. Çin ve İngiltere arasındaki Trans-Asya demiryolu projesi Türkmenistan için önem taşımaktadır.
En mühim liman şehri Türkmenbaşı’dır. Türkmenbaşı ile Azerbaycan’ın Bakü şehri arasında yük,yolcu taşımacılığı olmaktadır.Alaja,Pruchal,Bektaş gibi daha küçük iskele-liman görünümündeki yerlerde yük taşımacılığı da yapılır. Bakü ve Türkmenbaşı arasında düzenli olarak feribot seferleri vardır. Bunda en çok Türk ve Rus TIR’larının geçer. Feribotla, Bakü-Türkmenbaşı arası 12 saattir.
Karakum kanalının Amuderya-Merv arasındaki kısmında da su üstü taşımacılığı yapılır. Amu Derya üstünde de taşımacılık yapılır. Nehir taşımacılığı ile Afganistan’ın Herat şehrine gidilebilmektedir. Türkiye ve Türkmenistan’ın Karadeniz, Don-İtil Kanalı, Hazar Denizi yolu ile su yolu bağlantısı vardır.
Hava yolu ulaşımında yoğun olarak BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu,bazı Sovyetler Birliği devletleri, eskiden) ülkelerinin şehirleri ile vardır. Türkmenistanda 22 tane hava alanı vardır. Aşkabattaki halklar arası hava alanı1994 yılında faaliyete geçmiştir. Türkmen havayollarının Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Pakistan, Hindistan, Almanya, İngiltere, İran, Özbekistan, Kazakistan’a düzenli seferleri vardır.
Türkmenistan’ın esas doğalgaz boru hatları Rusya üzerinden geçmektedir. İran ile bağlantı sağlayan doğalgaz boru hattı vardır. Türkiye, Pakistan, Hindistan’a doğru boru hattı yapılması hakkında işlemler devam ettiriliyor. Türkmenistan’dan ihracat olarak Kazakistan, Afganistan, İran üzerine elektrik hatları vardır. Petrol boru hatları memlekette çıkarılan petrolleri Türkmenbaşı Petrol Rafinerisine, limanına taşımak maksadı ile kurulmuştur.

Benzer Konular

24 Ağustos 2009 / The Unique Türk ve İslam Dünyası
11 Temmuz 2015 / Misafir Cevaplanmış
13 Mart 2007 / Misafir Coğrafya