Arama

Menkul Nedir?

Güncelleme: 10 Ocak 2016 Gösterim: 14.698 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
7 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
menkul -lü
isim, eskimiş, hukuk Arapça men®°l
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Taşınır.

2 .
sıfat Bir yerden bir yere taşınabilen (mal).

3 .
sıfat Ağızdan ağıza geçerek gelmiş, söylenegelmiş:
"Kerameti kendinden menkul şeyhler gibi bu armağanlar onların eksik olan kabiliyetlerinin bir çeşit icazeti oluyor."- H. Taner.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 7 Nisan 2008 22:50
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MENKUL, -lü sıf. ve a. Bir yerden bir yere aktarılabilen, taşınabilen şey için kullanılır; taşınır: Menkul, gayrimenkul neyiniz varsa bildireceksiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
sıf. Esk.
1. Bir yerden başka bir yere taşınmış olan şey için kullanılır.
2. Başkalarından aktarılarak, ağızdan ağıza geçerek yayılmış söz, haber vb. için kullanılır: Şeyhin kerameti kendinden menkul (atasözü).
3. Zaman içinde başka bir anlam kazanmış sözcük vb. için kullanılır.

—Bank. Menkul değerlere dönüştürme, vadeli bir alacak için ticari bir senet, örneğin bir poliçe düzenleyerek bu alacağın kolayca dolaşıma girebilir bir duruma getirilmesini amaçlayan mali işlem.

—Böyle bir alacağın tutarını likidite haline getirme.

—Bank, ve Bors. Menkul kıymet üzerine avans, rehin olarak yatırılan menkul kıymetler karşılığında verilen ödünç para.

—Bors. Serbest menkul kıymet, emisyon fiyatı, alıcı tarafından tümüyle ödenmiş menkul kıymet.

—Bors. ve Ticr huk. Menkul kıymetler, ortaklık ya da alacaklılık sağlayarak, belli bir tutarı temsil eden; hisse senetleri, tahviller ve hazine bonoları gibi kıymetler. Bunlar dışında kalan kıymetli evrakla mali değerleri temsil eden ya da çıkartanın mali yükümlülüklerini içeren her türlü evrakın halka arz ve bu yolla satışı da menkul kıymetler hükümlerine tabidir (Sermaye piyasası kanunu md. 3). [Bk. ansikl. böl.]

—Huk. TAŞINIR'ın eşanlamlısı. || Menkul mülkiyeti, TAŞINIR MÜLKİYETİ*’nin eşanlamlısı. || Menkul rehni, bir alacağı güvenceye bağlamak için taşınır bir eşya, hak ya da alacak üzerinde kurulan yükümlülük. (Rehinli alacaklı, borcun yerine getirilmemesi halinde rehin konusu olan şeyi paraya çevirerek alacağını tahsil eder.)

—ANSİKL. Bors. ve Tic. huk. Menkul kıymetler şirketler ve kamu kuruluşlarınca yasalara ve kurallara uygun olarak çıkarılır. Bir ortaklık payını gösteren hisse senedini yalnızca anonim ortaklıklar, bir alacağı temsil eden tahvili ise başta Hazine olmak üzere hem kamu kuruluşları hem de anonim ortaklıklar çıkarırlar. Borsa kotuna alınmış, yani önceden borsaya tescil edilmiş olan hisse senedi, tahvil ve benzeri menkul kıymetlerin alım ve satımları Menkul kıymetler borsası'nda yapılır. Borsa kotuna kayıtlı olmayan senet, tahvil ve gelir ortaklığı senetleri gibi menkul kıymetlerin alım ve satımları ise Kot dışı pazarda yapılır.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

30 Ocak 2010 / Hakkı EREN Soru-Cevap
28 Eylül 2007 / Misafir Ekonomi
29 Ekim 2006 / virtuecat Ekonomi