Arama

Avrasya Çulluğu (Scolopax rusticola)

Güncelleme: 16 Nisan 2012 Gösterim: 1.796 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
9 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Avrasya çulluğu

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Avrasya çulluğu
(Scolopax rusticola), çullukgiller (Scolopacidae) familyasından orta büyüklükte bir kuş türü.

Özellikleri

Yetişkinler 33-38 cm boyunda olup, 6-7 cm düz bir gagası vardır. 55-56 cm kanat genişliğine sahiptir. Çulluğun vücudu üstte tarçın rengi olup alta ise gridir. Başının yukarısında geniş gözleri yer alır .Bacakları kısa ve pembemsidir.
Trakya bölgesinde Yelve ve Gagalı olarak bilinir. Boynu ve kuyruğu kısa gövdesi ise oldukca dolgun olup uçarken kaba bir görüntü sergiler. Sakin bir orman kuşudur.

Beslenme

Çulluklar genellikle toprak kurtları,böcekleri ve bitkisel maddeleri yer. Gagalarıyla yumuşak toprağı karıştırarak veya çamurlu toprağa sokarak uzun dilleriyle kurtcukları bulup yerler. Akşam alaca karanlığında ormandar çıkar ve az ağaçlıklı bölgeler ve dere kenarlarına gelerek beslenir.

Üreme

Dişi çulluk kök diplerinde,çalılar arasında toprağı yuva olacak biçimde çukurlaştırır.
İçine kuru ot ve yumuşak malzemeler koyar.Buraya dört adet yumurta bırakarak kuluçkaya yatar. Kuluçka süresi yaklaşık 20-22 gündür. Yumurtalar yuvarlak renkleri mat olup, pas ve kahverengi karışımıdır. Çulluklar senede bir defa kuluçkaya yatar. Çünkü ikinci seferde çıkacak yavrular göç etmeye hazır hale gelemeyecektir. Yavrular 4-5 hafta sonra uçar hale gelir.

Dağılımı

Bu çulluk türü ılıman bölgelerin çoğunda ve Asya-Avrupa Kuzey kutbu altında bulunur. Kuzey Asya grubu güney Avrupa'ya ve güney Asya'ya sırasıyla göç eder. Daha yumuşak iklime sahip olan batı Avrupa ülkeleri kuşların yerleşim yeridir. Bu kuş Yeni Dünya'daki yaşayan Amerika çulluğu ile aynı olmakla birlikte biraz daha ufaktır.
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
16 Nisan 2012       Mesaj #2
pusula - avatarı
Ziyaretçi
4j15x

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

13 Mayıs 2009 / Gabriella Taslak Konular
31 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
26 Mart 2009 / bi quan Zooloji
2 Haziran 2011 / Daisy-BT X-Sözlük
14 Haziran 2011 / ener Taslak Konular