Arama

Yuvarlak Ağızlılar (Cyclostomata)

Güncelleme: 30 Mart 2012 Gösterim: 3.505 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Yuvarlak ağızlılar (Cyclostomata), Omurgalıların çenesizler (Agnatha) üstsınıfında yer alan bir altsınıftır. Çenesiz balıklardır. Dairesel sıralanmış dişleri vardır. Ağızlarını kapatamazlar ve suyu sürekli ağızlarından geçirirler.

Sponsorlu Bağlantılar
260px Flussneunauge

Vikipedi - Özgür Ansiklopedi

HANDSOME - avatarı
HANDSOME
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
21 Ocak 2012       Mesaj #2
HANDSOME - avatarı
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
Bofa balığı oldukça enteresan bir balık türüdür. Bofa balıkları genel olarak ölü ya da canlı balıklarla beslenirler. Yaklaşık 40 farklı balık türüyle beslenen bofa balıkları kuzey ve güney yarım kürenin ılık sularında yaşayabilirler. Ayrıca kuzey buz denizinde yaşayan türleride mevcuttur. Rusya'da özellikle göl ve nehirlerde nüfuslanmışlardır. Türkiye'de de bofa balığı türlerine rastlanmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bofa balıkları özellikle yılan balıklarına benzemektedirler. Bu türün uzunluğu 10 cm ile 100 cm arasında değişir. Bofa balıklarının derileri pullu değildir.
Bofa balıkları göğüs ya da karın yüzgeçlerine sahip değillerdir. Bu balıklar büyük halka şekilli ağızlara ve bu ağızın içinde çok sayıda kesici dişe sahiptirler.

Sıradışı bu canlılar yaşayan ya da ölü balıklarla beslenirler ve dişlerini ölümcül şekilde kullanırlar. Sıradışı bir solunum sistemine sahip bofa balıkları küresel keselerden oluşan iç solungaçlar ile nefes alırlar. Diğer balıklardan oldukça farklı olan bu solunum sistemi bu canlıların ağız yapılarının farklı olmasından kaynaklıdır. Vücutlarının yan alanlarında bulunan 7 şer adet delikten aldıkları suyun oksijene dönüştürüldüğü kesecikler ile solunum işlemini gerçekleştirirler.

bofa baligi10box
bofa baligi8box
bofa baligi9box

Adam Olmak; Cinsiyet Meselesi DeğiL.! Şahsiyet Meselesidir!..
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
30 Mart 2012       Mesaj #3
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Yuvarlak ağızlılar
Kese veya cep solungaçlılar olarak da bilinirler. Ergin haldeyken omurgalılarda parazit olarak yaşarlar.Gerçek bir kafatasları olmasına raðmen, çeneleri ve çift haldeki üyeleri mevcut deðildir. Kıkırdak ışınlarla desteklenmiş tek bir yüzgeçleri vardır. Kaygan ve yumuşak derileri üzerinde herhangi bir yapı bulunmaz. Uzun ve yuvarlak vücutları, yassı bir kuyruk bölgesiyle sonlanır.
3xxjh
İki gözlü bir kalpleri, akyuvarları ve çekirdekli alyuvarları bulunur. Alyuvarlar nedeniyle kanları kırmızı renktedir. Vücudun iki yanında birer tane ve vücudun üst kısmında da bir tane nokta gözleri bulunur. Gözkapakları bulunmaz, bunun yerine gözlerin üzeri bir perde ile örtülüdür.

Farklılaşmış bir beyine sahip olmaları, göz ve içkulak yapılarının bulunması, çift haldeki sinir şeridinin varlıðı ve kanlarında hem akyuvar hem de alyuvar bulunması, önemli omurgalı özelliklerindendir.

Kaynak

Benzer Konular

20 Ocak 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
27 Haziran 2015 / _KleopatrA_ X-Sözlük
24 Nisan 2014 / nötrino Taslak Konular
20 Kasım 2012 / Gabriella Taslak Konular
10 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük