Arama

Derisidikenliler (Echinodermata)

Güncelleme: 15 Haziran 2011 Gösterim: 5.432 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Derisi dikenliler

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Derisi dikenliler ya da Echinodermata, su hayvanlarının bir kolu olan ve okyanusun tüm derinliklerinde bulunan omurgasız hayvanlar şubesidir. Tamamı denizlerde dağılım göstermektedir. Acı sularda rastlansa da, tamamen tatlı suda yaşayan hiçbir temsilcisi yoktur.
542 milyon yıl önce görülmeye başlayan ve bu gün yaklaşık 7.000 türü bulunan ve yaklaşık 13.000 türü yok olmuştur
  • Alt Şube: Eleutherozoa
    • Üst sınıf: Asterozoa
      • Sınıf: Asteroidea -(Deniz yıldızı)
      • Sınıf: †Somasteroidea
    • Üst sınıf: Cryptosyringida
      • Sınıf: Echinoidea - (Deniz kestanesi)
      • Sınıf: Holothuroidea - (Deniz hıyarı)
      • Sınıf: Ophiuroidea - (Yılan yıldızları - Sepet yıldızları)
  • Alt Şube: †Homalozoa
    • Üst sınıf: Stylophora
  • Alt Şube: Pelmatozoa
    • Üst sınıf: †Blastoidea
    • Üst sınıf: Crinoidea - (Deniz lalesi)

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Derisidikenliler

Sponsorlu Bağlantılar
Derisidikenliler adı altında toplanan omurgasız deniz hayvanlarının ortak özellikleri gövde yapılarının beşli "ışınsal simetri" gös­termesidir. Gerçekten de bu hayvanların gövdesindeki bütün uzantılar ve bölümler, göv­denin merkezinden geçen simetri ekseninin çevresinde ışınsal olarak dizilmiştir. Bu yapı, göbekten çıkan ve ışınsal olarak dağılan telleriyle bir bisiklet tekerleğindeki simetriye benzer. Oysa insanda ve hayvanların çoğunda gövdenin bir yanı öbür yanının aynadaki görüntüsü gibidir. Bu "iki yanlı simetri"de, kâğıt üzerine çizilmiş vücut şeması tam orta­dan düşey bir çizgiyle bölünüp ikiye katlandı­ğında sağ ve sol yan birbiriyle çakışır.
Derisidikenlilerin ya da Latince adıyla Echinodermata bölümünün (filumunun), hepsi de denizlerde yaşayan 6.000 kadar türü var­dır. Bunların en tanınmışları denizkestaneleri, denizyıldızları, denizhıyarları, denizlaleleri, tüyyıldızlar ve yılanyıldızlarıdır. Denizyıl­dızı, denizkestanesi ve yılanyıldızı türleri da­ha çok kıyılarda, tüyyıldızlar tropik denizlerin sığ kesimlerinde yaşar. Bazı denizhıyarları ve denizlaleri ise bütün öbür canlıların hemen hepsinden daha derinde, okyanusların taba­nında yaşamaya uyarlanmış hayvanlardır.

Gövde Yapısı
Tipik bir derisidikenlinin gövdesi dairesel bir plana göre kurulmuştur. Merkezden çıkan beş ya da beşin katları kadar yarıçap bu daireyi eşit parçalara böler. Örneğin bazı denizyıldızlarının beş, bazılarının 10, 15 ya da 50 kolu vardır. Denizkestanelerinin basık bir küreyi andıran kabuğu ise bir kutuptan öbü­rüne uzanan ışınsal çizgilerle 10 eşit dilime ayrılmıştır. Yalnız bazı düzensiz denizkestanelerinde bu ışınsal simetri yerini iki yanlı simetriye bırakır.
Derisidikenlilerin iskeleti derinin hemen altında yer alan sert, kireçli levhacıklardan oluşur. Türlerin çoğunda bu levhacıkların üstü, deriye pürtüklü bir görünüm veren küçük kabartılar ya da dikenlerle kaplıdır. Bu diken­ler denizyıldızları ile denizkestanelerinde çok belirgin olduğu halde bazı denizhıyarlarının yumuşak gövdesinde hiç diken bulunmaya­bilir.
Derisidikenlilerin ortak bir özelliği de göv­denin içini bir ağ gibi saran su kanalları sistemidir. Delikli bir levhadan giren su bu kanalların içinde dolaşır ve gövdenin dışına doğru uzanan, parmak gibi ince boruları dol­durur. Bu borular suyla dolduğu zaman şişe­rek deniz tabanına doğru itilir, su boşaldığı zaman da geri çekilir ve böylece hayvanın yol almasını sağlar. Ayak işlevi gördükleri için "tüp ayak" denen bu borulardan bazılarının ucunda hayvanın savunma ve beslenme orga­nı olan küçük kıskaçlar vardır.

Beslenme ve Üreme
Denizyıldızlarının hepsinde, denizkestanele­rinin de çoğunda hayvanın ağzı gövdenin altında ve genellikle tam merkezde, denizlale-leri ile tüyyıldızlarda ise gövdenin üstündedir. Bazı türler dokunaçlarını dalgalandırarak su­da yüzen besin parçacıklarını toplar ve gene dokunaçlarının yardımıyla ağzına götürerek yutar. Bazıları beslenmek için tüp ayaklarını ve kıskacımsı organlarını kullanır. Etçil olan bazı denizyıldızları ise midye ya da istiridye gibi yumuşakçaların sağlam kabuklarını kolla­rıyla açabilecek kadar beceriklidir.
Derisidikenlilerin çoğu yumurta ve sperma­larını doğrudan denize dökerek dış döllen­meyle ürer. Döllenmiş yumurtalardan çıkan küçük larvalar da suda serbestçe yüzerek gelişmesini sürdürür. Erişkin derisidikenlile­rin çoğu bir yüzeye tutunmadan yaşadıkları halde, eğreltiotlarını andıran denizlaleleri erişkin duruma geldiklerinde tıpkı bitkiler gibi bir sapla deniz tabanına tutunarak yaşar­lar. Bazı derisidikenliler, özellikle yılanyıldızları erdişidir (hermafrodittir); yani aynı bireyde hem dişi, hem erkek üreme organları bulunur.
Derisidikenlilerin ilginç özelliklerinden biri de kopan gövde bölümlerini yenileyebilmele­ridir. Özellikle denizyıldızları ile yılanyıldızla-rında çok gelişmiş olan bu yetenek sayesinde kopan kolun yerini kısa sürede yeni ve eksik­siz bir kol alır. Hatta üzerinde gövde diskin­den bir küçük parça kalmış olan kopuk bir koldan yeni bir denizyıldızı gelişebilir. Bazen istiridye avcıları, bu yumuşakçalara dadanan denizyıldızlarını yakalayıp parçaladıktan son­ra yeniden denize atarlar. Oysa iri parçaların her biri eksiksiz bir denizyıldızına dönüşece ğinden, istiridyeleri korumaya yönelik bu önlem istiridye yatakları için daha büyük bir tehlike yaratır.



MsXLabs.org & Temel Britannica

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Derisidikenliler

Sölomlulardan, vücutları ışınsal simetrili hayvanları kapsayan bir altfilum (Echinodermata).

Vücutları genellikle beş ışınlı ya da küre ve silindir biçimindedir. Deri altında kalker cisimlerden oluşmuş bir deri iskeleti vardır. Bu kalker cisimler dağınık, kaslarla birbirine bağlı ya da bir kabuk oluşturacak biçimde birleşmiş olabilirler. Kimilerinde vücut yüzeyinden dışarı doğru uzanmış dikenler ya da kabartılar vardır. Çoğunluğu ayrı eşeylidirler. Yumurtayla ürerler. Yumurtalar genellikle vücut dışında, suda döllenir. Gelişmeleri başkalaşmalıdır. Yenilenme (rejenerasyon) yetenekleri çok yüksektir. Kimileri ışık da verirler. Büyüklükleri türlere göre 1-65 cm arasında değişir. Hepsi denizde yaşarlar. 4.800 kadar türü bilinmektedir. Başlıca sınıfları, denizyıldızları, yılanyıldızları, denizkestaneleri, denizhıyarlarıdır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Daisy-BT; 17 Haziran 2011 17:35