Arama

Çöl Tilkisi (Vulpes zerda)

Güncelleme: 9 Haziran 2011 Gösterim: 4.180 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
8 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
800pxtazooornapict02248uo8

Sponsorlu Bağlantılar
Çöl tilkisi (Vulpes zerda), Fennek tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının en küçük mensubudur. Çöl yaşamına çok iyi uyum sağlamış, Kuzey Afrika'da ve Arap yarımadasında rastlanılabilen bir tilki türüdür.

Özellikleri

40 cm'ye varan vücut uzunluğuna ters orantılı olarak 15 cm'ye varan kulakları çok uzundur. Bu özel durum kendisini çölde yaşamasını sağlar, çünkü vücut sıcaklığını kulakları vasıtası ile dengede tutar. Kuyruğu 25 cm uzunluğundadır, ağırlığı 1,5 kg'a kadar varır. Kürkü krem rengidir, karın kısmı ve yüzü beyazdır.

Yaşam alanı

Uzun kulaklı çöl tilkisi, Sahel çölünde, Sina Yarımadası'nda, Arap Yarımadası'nda ve Türkiye'nin güneyinde bulunur.

Yaşam şekli

Çölün öldürücü sıcaklığından dolayı, sadece gece aktif olan bir hayvandır. 5-10 hayvandan meydana gelen gruplar oluşturup, inşa ettikleri bir mağara sisteminde yaşarlar. Tehlikeyi sezdikleri durumlarda, kendilerini derhal kumun içine saklayabilirler.

Fare, kertenkele ve çekirgeler ile beslenirler. Nadir olarak kuş da avlayabilirler. Uzun kulaklı çöl tilkisinin yaşam alanında pek bitkisel gıda bulunmaz, ama hayvanat bahçelerinde tutulanları severek meyve de yerler. Su ihtiyacının çoğunluğunu yediği hayvanlardan giderdiği tahmin edilir. Ama bir su kaynağı bulursa su içebilir.

Gebelikleri yaklaşık 50 gün sürer, ve sonunda 2-4 yavru doğururlar. Yavrular doğduktan sonra erkek hayvan çok agresif olur ve ailesini her türlü tehlikeye karşı cesurca savunur. Yavrular bir sene ailenin koruması altında kalıp, sonra ayrılır.

Ayrıca

Çoğu başka dilde kullanılan ve Arapça kökenli olan "Fenek", Arapça'da aynı zamanda "Tavşan" anlamına da gelir. Bu ismin Araplar'daki ortak kullanımı iki türün de uzun kulaklara sahip olmasından kaynaklanır.

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ocak 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben arapça tercümanım.
Arapçada fenek tavşan demek değil. Hiç alakası yok. ERNEB أرنب tavşan demek. Hangi sözlükte ararsanız arayın Fenek kelimesi çöl tilkisi anlamına gelmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
9 Haziran 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Çöl tilkisi

images?qtbnANd9GcQBl6Zsy4G Y76qoLJLxaIS1XBz21xnDnjdg1YFmWY533YnWOaj

Köpekgillerden, Kuzey Afrika'da yaşayan bir memeli (Fennecus zerda). Gözleri ve kulakları büyük, tüyleri açık kahverengi, karnı beyazdır. Kuş, salyangoz, böcek gibi hayvanlarla beslenir. Toprakta in açar.

Benzer Konular

19 Ocak 2013 / bi quan Taslak Konular
10 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
29 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Zooloji
21 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
21 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular