Arama

Meyve Sineği (Drosophila)

Güncelleme: 12 Mart 2017 Gösterim: 13.593 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
8 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
drosophilamelanogastersyc1

Sponsorlu Bağlantılar

Drosophila, küçük bir sinek cinsidir. Üyeleri genelde "meyve sineği" olarak adlandırılır. Ayrıca sirke sineği, şarap sineği, posa sineği ve üzüm sineği olarak da adlandırılır.

Olmuş veya olmamış meyvelerle beslenen Tephritidae familyasının üyeleri de meyve sineği olarak isimlendirilir. Özellikle Drosophila melanogaster genetik araştırmalarda model organizma olarak kullanılır. Meyve sineği ve Drosophila kelimeleri genellikle D. melanogaster ile eşanlamlı kullanılmasına rağmen Drosophila cinsi; görünüşlerinde, davranışlarında ve üreme ortamlarında farklılık gösteren yaklaşık 1500 tür içerir.

Morfoloji

Drosophila cinsinin üyeleri küçük sineklerdir. Renkleri soluk sarıdan kırmızı-kahverengiye ve hatta siyaha kadar değişir. Gözleri kırmızıdır. Çoğu türünün kanatlarında belirgin siyah desenler vardır. Çoğu küçüktür (2-4 mm), ama bazıları, özellikle Hawai türleri bir ev sineğinden daha büyüktür.

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Meyve Sineği (Drosophila)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
      • Sınıf: Insecta (Böcekler)
        • Takım: Diptera (Çift kanatlılar )
          • Familya: Drosophilidae
            • Alt familya: Drosophilinae
              • Cins: Drosophila, Fallén, 1823
                • Tip tür: Drosophila funebris
Meyve sineklerinin birçoğu meyveleri kurtlandırarak büyük zararlara yol açan böceklerdir. En tanınmış türlerinden Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata) tu­runcu ve siyah lekeli küçük bir karasineği andırır. Dişiler sayısı 500'ü bulabilen yumur­talarını olgunlaşmamış meyvelerin içine bıra­kır. Yumurtadan çıkan kurtçuklar meyveleri içten oyarak yenemez hale getirir. Akdeniz meyve sinekleri turunçgillerin yanı sıra şefta­li, kayısı ve incir gibi meyveleri de kurtlan­dırır.
Adlarını kurtçuk evrelerini geçirdikleri meyvelerden alan elma sineği, kiraz sineği, zeytin sineği ve kavun sineği de zararlı meyve sineği türleri arasındadır.
Meyve sinekleri Trypetidae familyasını oluşturur. Ayrı bir familyada (Drosophilidae) yer alan ve yumurtalarını çürümeye başlayan meyvelere bıraktıkları için zarara yol açma­yan küçük sineklere de bazen meyve sineği denir. Ama bu sineklerin özellikle Drosophüa cinsine girenler sirke sineği adıyla tanınmakta ve yaygın biçimde bilimsel araştırmalarda kullanılmaktadır.


Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Mart 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Meyve Sineğinin Yeni Bir Türü Keşfedildi!


Ad:  thumbs_b_c_661845588d81691523c8cd26d09066b2.jpg
Gösterim: 608
Boyut:  66.6 KB
Gaziantep'te, biyolojik çeşitlilik alanında çalışma yapan akademisyenler tarafından, meyve sineğinin yeni bir türü keşfedildi. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Kütük ve ekibi tarafından kırsalda yürütülen çalışmalar kapsamında, dünyada yaklaşık 5 bin türü olan meyve sineklerinin bir çeşidi daha tanımlandı.

Keşfedilen meyve sineğine bu alanda uzman bilim adamlarından Amnon Freidberg'in adından yola çıkılarak "Terellia freidbergi" adı verildi. GAÜN Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Kütük, yaptığı açıklamada, öğrencilerin eğitimlerinin yanı sıra Gaziantep'in biyolojik çeşitliliğine ilişkin de çalışmalar yaptıklarını söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile 2013 yılında imzalanan 4 yıllık protokolle Gaziantep'in biyolojik çeşitliliğini belirlemek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Kütük, "Gaziantep'in Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Çalışması" adlı projenin bu yıl temmuz ayında sona ereceğini belirterek, bu kapsamda yapılan arazi çalışmalarında yeni bir tür de keşfettiklerini kaydetti.

Projeyle, Gaziantep'te yaşadığı belirlenen bitki ve hayvan sayısını 1800'den 3 binin üzerine taşıdıklarını bildiren Doç. Dr. Kütük, 300'ü böcek, 57'si örümcek, 8'i akrep olmak üzere 365 omurgasız, 312 omurgalı hayvan ve 2 bin 300 bitki ile 200 çeşit mantar tespit edildiğini vurguladı. Dünyada ilk kez bir böcek türünü de bu çalışma kapsamında keşfettiklerini ifade eden Kütük, böceğe "Terellia freidbergi" adını verdiklerini kaydetti.

Kütük, "Bu bir meyve sineği türünden bir böcek. Hayvana, dünyada bu alanda bir uzman olan bir bilim adamı Amnon Freidberg'in adını verdik. Yabani otların meyvesi üzerinde beslenen bir tür. Meyve sinekleri, dünyada yaklaşık 5 bin türü olan bir grup. Ülkemizde de oldukça yaygındır meyve sinekleri ama bu türü Gaziantep'te ilk defa ismiyle biz tanımladık." dedi. Kütük, söz konusu canlıyla ilgili bilgilerin literatüre girdiğini de sözlerine ekledi.

Terellia freidbergi!


Gaziantep'in Araban ilçesine bağlı Beydilli köyü ve merkeze bağlı Yıldız köyünde ilk kez tespit edilerek isimlendirilen "Terellia freidbergi" 4,5-5 milimetre boylarında. Daha çok sarı ve açık yeşil tonlarında bir yapısı bulunan "Terellia freidbergi"nin kanatları, diğer meyve sineklerinden farklı olarak desensiz bir görünüme sahip.

Kaynak: AA / BBC Bilim (12 Mart 2017)

Benzer Konular

19 Mayıs 2011 / bi quan Zooloji
24 Mart 2009 / asla_asla_deme Zooloji
22 Eylül 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
24 Haziran 2009 / nünü Rüya Tabirleri
8 Temmuz 2015 / Hera X-Sözlük