Arama

Avurdukeseliler (Geomydiae)

Güncelleme: 16 Eylül 2008 Gösterim: 1.255 Cevap: 0
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
AVURDUKESELİ. Avurtlarındaki, yani ya­naklarının içindeki özel keselerde yiyecek depolayan birçok küçük kemirici hayvana avurdukeseli denir. Amerika kıtasında yaşa­yan ve Geomydiae familyasını oluşturan bu hayvanların en yaygın cinsleri Geomys ve Thomomy's'tir.
Yaklaşık 23 cm uzunluğunda, sivri burunlu, ince ve tüysüz kuyruklu, tombul gövdeli hayvanlar olan avurdukeseliler biraz kemeyi andırır {bak. Keme). Yalnız kemeden farklı olarak ön ayaklarında toprağı kazmaya ya­rayan uzun tırnaklar vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Avurdukeselilerin yanaklarındaki içi kürk­le kaplı, cep gibi keseler birer delikle ağzın dışına açılır. Hayvan bu keselere doldurduğu bitki köklerini ve başka yiyecekleri yuvasına taşıyarak kışın yemek üzere depolar. Yuvası ve yiyecek deposu genellikle toprağın birkaç metre altındadır. Ama yiyecek aramak için
ARDEA

Avurdukeseli yeraltında açtığı tünellerde yaşar ve bitkilerin toprakaltındaki kök ve yumrularıyla beslenir.

kazdığı çukurlar toprak yüzeyine çok yakın­dır. Çukurlardan çıkarıp bir yana yığdığı topraklar küçük tepecikler oluşturur. Avur­dukeselilerin bol bulunduğu yörelerde bu çukurlar ve tepecikler geniş bir alana yayılıp toprağı delik deşik ederek tahılların ve ağaç­ların ölümüne yol açar. Toprakaltındaki yu­valarda yaşayan bütün öbür hayvanlar gibi avurdukeselinin de görme duyusu körelmiş-tir. Bu yüzden ürkek bir hayvandır ve yiyecek aramak için çıktığı kısa gece gezintileri dışın­da yuvasından pek ayrılmaz.
Bu zararlı hayvanın yaşadığı başlıca bölge­ler ABD'nin güneyi ve batısı ile Orta Ameri­ka'dır. ABD'nin özellikle Minnesota eyale­tinde çok sayıda avurdukeseli yaşar.


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica