Arama

Çobanaldatan (Caprimulgus europaeus)

Güncelleme: 7 Haziran 2011 Gösterim: 1.881 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çobanaldatan
İlkbahar ve yaz akşam­larında çalılıkların arasında dolaşırken karan­lığın içinden birden garip bir çığlık sesi duyarsanız, bu büyük olasılıkla çobanaldatanın ötüşüdür. Bütün gün fundalıkların arasın­da gizlenen ya da uyuklayan bu kuşlar akşam karanlık basınca hareketlenerek böcek av­lamaya çıkarlar. 72 türü olan bu gece kuş­ları Yeni Zelanda ve bazı Pasifik Adaları dışında dünyanın hemen her yerine dağıl­mıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye'de yaşayan tek tür olan bayağı çobanaldatan (Caprimulgus europaeııs) yak­laşık 30 cm uzunluğunda ilginç görünümlü bir kuştur. Bozumsu kahverengi üzerine daha koyu renkte benek ve çizgilerle kırçıllanmış tüyleriyle, gün ışığında bile kuru dal ve yapraklardan çok zor ayırt edilir. Kanatları ve kuyruğu oldukça uzun, bacakları kısa ve zayıf olan bu kuşun kafası geniş ve basık, gözleri de iridir. Kısa ve geniş gagası kapalıyken çok küçük gibi görünür, ama derin yarıklı olduğu için ağzı çok fazla açılabilir. Ağzının çevre­sinde kalın ve sert tüyler vardır. Erkeğin kuyruğu ve kanatları ak beneklerle bezen­miştir.
Bir gece kuşu olan çobanaldatan gece kelebeği ve güve gibi uçan gece böcekleriyle beslenir. Yumuşak kanat tüyleriyle hiç ses çıkarmadan uçar ve böcekleri havada izleye­rek geniş ağzıyla bir anda yakalar. Zorunlu olmadıkça yürümeyen bu kuşlar dinlenmek için yere konduklarında sanki toprağa yapış­mış gibi boylu boyunca uzanırlar. Bu halleriy­le, kondukları yerden bir daha kalkamayacakmış gibi görünürlerse de ürktükleri anda zorla havalanarak başka bir yere konar ve kolay kolay yakalanmazlar. Çobanaldatan adı belki de sinek, böcek avlamak için hep sürülerin çevresinde dolaşmalarından ve bu aldatıcı davranışlardan kaynaklan­mıştır.
Yazları Avrupa'ya ve Asya'nın batı bölüm­lerine gelerek buralarda üreyen bayağı ço­banaldatan kışın Afrika'ya göçer. Avrupa'da seyrek ağaçlıklarda, çalılık bölgelerde ve fun­dalıklarla kaplı yüksek arazilerde bulunur; genellikle çalı öbekleri arasındaki boşluklarda yuvalanır. Üreme mevsiminde dişi kuş çıplak toprağa kirli beyaz üzerine kahverengi benek­li iki yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yav­rular koyu renk benekli tüyleriyle toprağın üzerinde kolayca fark edilmez.

MsXLabs.org & Temel Britannica
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Caprimulgiformes (Çobanaldatanlar)
          • Familya: Caprimulgidae (Çobanaldatangiller)
            • Cins: Caprimulgus
              • Tür: C. europaeus
Binominal adı: Caprimulgus europaeus, Linnaeus, 1758
Korunma durumu: Asgari endişe

Ad:  Caprimulgus_europaeus.jpg
Gösterim: 255
Boyut:  64.2 KB
Çobanaldatan (Caprimulgus europaeus), çobanaldatangiller (Caprimulgidae) familyasından bir kuş türü.

Özellikler

Kuyrukları uzundur. Alt parçaları çizgilidir. Boyunları kısa olup başları büyükçedir ve kuyrukları yuvarlaktır. Gaga küçük ve siyah, bacaklar kırmızımsı kahverengidir. Erişkin kuş tüyü, liken grisidir, çizgileri ve şeritleri kahverengimsi sarı, kestane rengi ve siyahtır. Büyüklükleri 26 cm, kanat açıklıkları ise 55 cm kadardır. Kanatları sivridir.

Davranış
Yerde yuva yaparlar. İki uzamış ve eliptik, benekli yumurta bırakırlar. Erkek ve dişi beraber kuluçkaya yatarlar. Alaca karanlıkta uçan böcekler yiyeceğidir. Ömerli Havzası fundalıklarında üreyen kuş türlerinden biridir. Sayıları yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve aşırı tarım ilacı kullanımı nedeniyle Avrupa çapında azalmaktadırlar. Geceleri aktiftirler. Ağaç kabuğu gibi görünerek kendilerini saklarlar.

Yayılış
Avrupa ve ılımlı Asya'nın çoğunda Çobanaldatangiller familyasının tek temsilcisidir. Bir geç göçmendir, nadiren Nisan'ın sonundan önce veya Mayıs'ın başlangıcında görülürler.

Vikipedi, özgür ansiklopedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Çobanaldatan

images?qtbnANd9GcRrH  fpdy w yB94WBHuxyu4mrz 150EmDZLmL1F37vIYE NER

Kırlangıçtan büyük bir gece kuşu (Caprimulgus curopeus). Uzunca kuyruklu, yumuşak tüylü, boz renkli, kısa gagalı ve sivri kanatlıdır. İnsanı yanına yaklaştırdığı hâlde yakalanamaz. Keçisağan da denir.


Benzer Konular

19 Haziran 2013 / ThinkerBeLL Taslak Konular
14 Şubat 2010 / Misafir Zooloji
3 Mayıs 2012 / GusinapsE Zooloji
1 Mayıs 2009 / bi quan Zooloji
31 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Zooloji