Arama

Bokböceği (Scarabaeus sacer)

Güncelleme: 31 Mart 2009 Gösterim: 4.011 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
23 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BOKBÖCEĞİ. Gübre ve pisliklerin içinde yaşayıp genellikle hayvan dışkılarıyla besle­nen birçok böceğe, bu ortak özellikleri nede­niyle bokböceği denir. Daha çok tropik ve ılıman bölgelerde dağılmış olan bu böceklerin hepsi kınkanatlılardandır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bokböceği, hayvan pisliklerini yerden kazı­yıp parçalayarak bazen elma büyüklüğünde dışkı topakları yapar. Sonra bu topağı yerde yuvarlayarak taşır ve gömmek için uygun bir yer bulduğunda, ön ayaklarıyla kazdığı bir oyuğun içine yerleştirir.

260pxscarabaeusgangeticju9

Bu dışkı topağı hem dişi bokböceğinin, hem de aynı oyuğa bıraktı­ğı yumurtalardan çıkan larvalarının başlıca yiyeceğidir. Fransız doğa bilgini Jean Henri Fabre bokböceklerinin davranışlarını bütün ayrıntılarıyla inceleyip yapıtlarında anlatmış­tırBokböceklerinin en tanınmışı, özellikle Akdeniz çevresinde yaşayan kutsal bokböceğidir (Scarabaeus sacer). Çünkü Eski Mısırlı­lar kutsal saydıkları bu hayvanın resmini her yere işlemişler, değerli taş ve madenlerdenbokböceği biçiminde takılar yapmışlardı.

Gü­neş'e tapan Eski Mısırlılar'ın, bokböceğinin dışkılardan topak yapıp yerde yuvarlayışını Güneş'in gökyüzündeki hareketine benzettik­leri için bu böceği kutsallaştırdıkları sanılır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


Son düzenleyen asla_asla_deme; 24 Eylül 2008 13:45
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
31 Mart 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Özellikleri

Sponsorlu Bağlantılar
*** böcekleri sert kabuklu böceklerdendir ve bir çoğu parlak metalik renklerde ve 5-60 mm büyüklüğündedir. Bu böcek, küre imal edebilen tek böcektir. 30 adet parmağa sahiptir. Ön ayaklarının yardımıyla dışkıdan iri bir küre yapar, bu kürenin içine yumurtalarını aşılar ve küreyi başı hep doğuya dönük olarak, arka ayaklarıyla yuvasına itip gömer. Yirmidört gün sonra yavruları belirmeye başlayınca, küreyi topraktan çıkarıp suya götürür. Küre suda eridiği zaman da yavrular serbest kalır.
Beslenme

etçil ve hepçil hayvanların gübrelerini yer.
Dağılım

Birçok farklı habitatta yaşarlar, çöl, tarlalar, orman, ve otlaklar buna dahildir. Aşırı derecede soğuk veya kuru havayı sevemezler. Antartika hariç bütün kıtalarda görülürler.
Başkalaşım görülür.

Dungbeetle

800px Scarabaeus laticollis 2