Arama

Düdükçün (Tringa sp.)

Güncelleme: 23 Ekim 2008 Gösterim: 1.440 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Düdükçün (Tringa sp.)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  Tringa.jpg
Gösterim: 366
Boyut:  32.5 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Charadriiformes (Yağmur kuşları)
          • Familya: Scolopacidae (Çullukgiller)
            • Cins: Tringa
Düdükçünler göl ve akarsula­rın kıyısında, bataklıkların çevresinde yaşa­yan uzun bacaklı, oldukça uzun gagalı su kuşlarıdır. Adlarını düdük sesine benzeyen tiz ötüşlerinden alan bu kuşlar, kışın ve göç sırasında deniz kıyılarında da görülebilir. Gövdelerinin üst bölümleri genellikle kahve­rengi ya da boz, alt bölümleri beyaz ya da krem rengidir. Uzunlukları türlere göre 15-30 cm arasında değişir. Sığ sularda gruplar halin­de dolaşarak yakaladıkları böcekler, solucan­lar ve kabuklu hayvanlarla beslenirler.
Düdükçünlerin yalnız iki türü Türkiye'de kuluçkaya yatar. Bunlardan biri Eskidünya'da en yaygın düdükçün türü olan kızılbacaktır (Tringa totanus). Tombul gövdesini taşıyan uzun, kızıl bacakları ve parlak kızıl renkli uzun gagasıyla dikkati çeken bu kuş Türkiye' de sulak alanların çevresinde her mevsim görülür. 20 cm uzunluğundaki bayağı düdük­çün (Tringa hypoleucos) ise Doğu Anadolu' nun yüksek kesimlerinde ürer. Küçük ve hızlı kanat çırpışlarıyla suyun yüzeyini yalarcasına uçuşu tipiktir.
Avrupa ve Asya'nın daha kuzey bölgelerin­de üreyen yedi düdükçün türüne de göç sıra­sında ve kış aylarında Türkiye'nin birçok ye­rinde rastlanır.
Düdükçünlerle akraba olmadıkları halde gagalarının biçimi ve tüylerinin rengi benzedi­ği için denizdüdükçünü denen bazı kıyı kuşla­rı da kumsallarda ve tuzlu bataklıklarda ya­şar. Çok iyi yüzücü olan denizdüdükçünleri­nin en ilginç yanı, öbür kuşlarda erkeğin üst­lenmiş olduğu görevleri dişinin, dişininkileri erkeğin yerine getirmesidir. Kuşların çoğun­dan farklı olarak dişiler erkeklerden daha renkli tüylerle bezenmiştir ve üreme mevsi­minde çekingen erkekleri çiftleşmeye çağıran dişiler olur. Erkekler ise yuvayı kurup yumur­taların ve yavruların bakımını üstlenirler.



Benzer Konular

23 Haziran 2016 / perlina Zooloji
30 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Zooloji
2 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Zooloji
3 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji
13 Temmuz 2015 / Jumong Zooloji