Arama

Uzun Gagalı Dikenli Karıncayiyen (Zaglossus)

Güncelleme: 23 Ekim 2008 Gösterim: 2.063 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Long beakedEchidna
Uzun gagalı dikenli karıncayiyen (Zaglossus) dikenli karıncayiyengiller (Tachyglossidae) familyasına ait bir tek delikli cinsi. Cinse ait türlerin sayısı hakkında bilimciler bir fikir değildir. Çoğu bilimciler cinse 3 tür ait olduğunu kabul eder.
Sponsorlu Bağlantılar
Uzun gagalı dikenli karıncayiyenler sırf Yeni gine de bulunan bir endemik cinsdir. Yeni gine'nin ormanlık bölgelerinde ve bazen 4000 metre yükseklerde bulunan ormalara kadar yaygındır.

Özellikleri

Uzun gagalı dikenli karıncayiyenler 45-77 cm uzunluğa ve 5-16 kilo ağırlığa ulaşabilirler. Dikenleri kısa gagalı dikenli karıncayiyen de olduğundan daha kısa ve daha azdır. Bazı türlerde dikenler tüylerden bile kısadır ve tüylerin arasında zor görünür. Ağızlarının yapısı gagayı andirir ve boru şeklindedir. Kahverengi veya siyah renk olurlar.
Akşam ve gece saatlerinde ava çıkarlar. Çiftlesme zamanının dışında yalnız yaşarlar. Neredeyse sırf solucan ile beslenirler. Çiftleşme yöntemleri hakkında pek bilgi mevcut değildir. Çiftleşmeleri kısa gagalı dikenli karıncayiyenlerin çiftleşmesi ile aynı olduğu tahmin edilir.
Ormanların yakılması ve lezzetli eti yüzünden avlandıkları için sayıları azalmıştır. Sırf bu hayvanları avlamak için özel eğitilmiş av köpekleri vardır. International Union for Conservation of Nature bu hayvanları soyu tükenme tehlikesi altında olanların listesine koymuştur.

Sınıflandırma

Bu cinse ait olan türlerin sayısı hakkında bilimciler bir fikir değildir. Eskiden birçok türleri olduğu kabul edilmiş ama sonradan sırf Zaglossus bruijni adlı tek bir türün varolduğu kabul edilmiştir.
Daha eski çağlarda batı Avustralyada da türleri varolmuşdur. Örneğin uzunluğu 1 metreye kadar varmış olan Z. hacketti 15.000 yıl önce batı Avustralyada yaşamıştır.


Kaynak:Vikipedi

Benzer Konular

12 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap
12 Mart 2017 / Gabriella Zooloji
5 Ağustos 2012 / buz perisi X-Sözlük
23 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji