Arama

Sölenterler

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 27.008 Cevap: 4
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
23 Şubat 2007       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
SÖLENTERLER Vücutlarının merkezinde bir sindirim boşluğu bulunur. Vücutları iki tabakadan oluşmuştur. Dış hücre tabakasında yakıcı kapsüller vardır. Bu kapsüller canlıyı düşmanlarına karşı korur. Hayvanlar dünyasının ilk gerçek sinir hücreleri sölenterlerde bulunur. Deniz anası, hidra ve mercanlar sölenterlerdendir.

Sponsorlu Bağlantılar
MERCANLAR: Knidlilerin mercanlar üst sınıfına bağlı olan, özellikle tropikal denizlerde her zaman bir yere bağlanarak yaşayan ve iskeleti kireçtaşından oluşan hayvan. Kırmızı mercan üstünde, poliplerin yerlerini belirleyen küçük şişkinliklerin bulunduğu çok dallanmış lal rengi “küçük çalı” görünümündedir. Çiçek gibi açabilen poliplerin beyaz rengi, kırmızı renkli polipöbeği üstünde belirgin bir biçimde ayırt edilir. Bu tür bir ortocorallia olduğu için her polipin küçük çıkıntılarla örtülü sekiz dokunacı vardır. Söz konusu polipler, bir çeşit jelatinsi tabaka olan mezoglea içine kök salarlar. Mezoglea, iğnecik olarak adlandırılan kaynaşmış parçalardan oluşmuş kireçtaşından (kalker) bir eksen iskeletin üstünü kaplar: Bu iskelet kuyumculukta kullanılır. Polipöbeği, polipleri birbirine bağlayan ve besin dğimşimlerinin sağlayan kanallar nedeniyle derin çizgili bir görünüm almıştır. Kırmızı mercan özellikle 45 ve 90 metre derinlikler arasında yaşar; Octocorallia sınıfı, daha birçok önemli tipleri kapsar. Gorgonlarda renk daha az canlıdır ve eksen iskeleti kireçten daha çok boynuzsu yapıdadır. Kolonileri tek bir düzlem üstünde yassılaşmıştır ve dalları aralarında birleşebilen “yelpazeler” oluştururlar. Alkyone’de sert bir iskelet bulunmaz, kireçli olan iğnecikleri yalın bir biçimde mezokleanın içinde dağılmıştır. Kolonileri parmak biçimindedir. Sarı ya da portakal rengi olan bu koloniler özellikle deniz mağaralarının çeperlerini süslerler. Parerythropodium cinsinden bir Alkyone ölü bir gorgonun üstüne tutunarak onun biçimini alır. Hexacorallia dan olan madreporlar sürekli olarak mercan diye adlandırırlar. Bunların çoğu, kireçli bir dış iskeleti olan ve koloni halinde yaşayan hayvanlardır, sıcak ve berrak denizlerde gelişen bu mercanlar, biyoloji ve jeoloji açısından büyük önem taşıyan mercan resiflerini oluştururlar. Mercan Resifleri: Deniz düzeyinde çoğalıp yayılan mercan ve öbür deniz organizmaları yığınları olan mercan resifleri özellikle Büyük Okyanus’ta ve Hint Okyanusu’nda yaşarlar ve değişik görünümlerde olurlar. Bir resif, kıyıya yapışarak oluştuğunda kıyı resifi adını alır; ayrıca kıyıya paralel olarak ve belli bir uzaklıkta gelişen resifler de vardır (set resifi). Bunun en belirgin örneği, Avustralya açıklarındaki Büyük Set’tir. Yaşayan organizmalar tarafından oluşturulmuş en katkısız resiflerini mercan adasıdır (atom); bu, açık denizde yer alan dairesel biçimde ve suyun yüzüne çıkmış bölümünün içinde bir deniz gölcüğü (logon) bulunan çok basık bir adadır. Resiflerin oluşumuna karışan organizmalar çeşitlidir. Bunlar arasında önce fazla kireçleşmiş iskeleti olan madreporlar gelir, ama suyosunları ve yumuşakçalar da vardır. Mercanlar çok hareketli bir suda etkili bir biçimde yaşayamadıkları için bunların dayanaklarını suyosunları oluşturur. Büyük boy yassısolungaçlılar olan Tiridacna’lar resiflerin oluşumuna katılırlar.
Son düzenleyen CrasHofCinneT; 30 Ekim 2008 16:00
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mart 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SÖLENTERLER Sesil yaşayan ya da serbest yüzen gerçek hücrelilerdir.Çoğu radyal simetrilidirler.Vücutlarının esas ekseni gastrulanın birincil eksenine,ağızlarının bulunduğu yer de blastopora denktir.İlkel durumda vücut vazo ya da torba şeklindedir.Vücut çeperi ektoderm ve endodermden yapılmıştır.Bu iki epitel arasında ya hücresiz bir jelatin tabakası ya da mezenşim şeklinde hücreli bir tabaka ‘Mesoglea’ bulunur.Gastrulanın ilk bağırsağından köken alan gastral boşluk vücudun tek boşluğudur.Mesogleanın fazla gelişmesi nedeniyle, çeperleri kalınlaşmış olan gruplarda, gastral boşluktan ,radyal olarak cepler ya da kanallar meydana gelir.Bu sistem sayesinde besinin vücudun her tarafına yayılması sağlanır.Genellikle hem eşeyli hem de eşeysiz çoğalırlar.Eşeysiz çoğalma ile de koloniler oluşur. KNİDLİLER Çok gözeli hayvanlardan sölenterler altbölümünün bir flimudur.Denizgülleri ,mercanlar ve medüzler gibi çoğunlukla deniz hayvanlarını içerir.Tatlı su polipleri ,tatlı suda yaşayan birkaç türün arasındadır.Knidliler ve ktenforlar, önceleri sölenterler filumunun altfilumları olarak kabul edilirdi;günümüzde ise ayrı ayrı filumlar olarak incelenir.Knidliler , hidralar ,gerçekmedüzler ve mercanlar olmak üzere üç sınıfta incelenirler. Bütün knidlilerin vücut duvarları ,araları gözesiz ve jelatinimsi bir dolgu maddesi ,ile ayrılmış iki göze katından oluşmuştur.Üç göze katlı olan hayvanlara ‘triploblastik’ denmesine karşılık bunlara diploblastik denir.Daha büyük knidlilerdeki mezogleada ,dış ve iç katlardan gelen hareketli amip gözelerine rastlanabildiğinden, ‘diploblastik’ terimi bugün artık kullanılmamaktadır.Ancak ,üçüncü bir kat kesinlikle yoktur.Mezogleanın miktarı hayvanın iriliğine göre değişir.Bu miktar , denizgüllerinde ve medüzlerde fazla olup ,bu hayvanların su üstünde kalmalarına yardım eder ve genellikle hepsinde bir yiyecek deposu görevindedir.Dış göze katı ,içerdeki tek boşluk olan mide boşluğunu çevreleyen bir duvar meydana getirir.Bu duvarın hem ağzı ve hem de anus görevinde dışa açılan tek bir deliği vardır.Ağzın etrafı üzeri yakıcı kapsüllerle donanmış dokunaçlarla çevrilidir. Knidliler ışınsal bakışımlı bir yapıya sahiptir, yani uzunluğuna bir kesit alındığında birbirinin aynı iki yarım elde edilir. Knidliler filumu nitelikleri bakımından çok şekillidir;yani her tür,çeşitli şekillerde olabilir.Örneğin polip ,silindir şeklinde ve sesildir;bir ucunda ağzı ve dokunaçları vardır.Vücut kısmı dip bölgesi ,ağız bölgesi ve orta bölge olmak üzere üç bölüme ayrılır.Tek yaşayan knidlilerde dip bölgesi alt kata yapışıktır.Koloniler halinde yaşayanlarda ise ,ploipleri birbirine bağlayan stolon adlı tüpümsü yapılar vardır.Ağız bölgesinde dokunaçlar bulunur.Bunlar,ya enteronun bir uzantısıdırlar veiçleri boştur;ya da içlerinde endoderm gözelerinden oluşan katı bir orta çekirdekleri vardır.Orta bölge ,ağız ve dip bölgeleri arasında uzanır;büyüklüğü değişebilir.Hidralarda emteron ,tüp biçiminde basit bir boşluktan ibarettir,f...
Sponsorlu Bağlantılar
Harry Kewell - avatarı
Harry Kewell
Ziyaretçi
29 Mart 2009       Mesaj #3
Harry Kewell - avatarı
Ziyaretçi
solenterler
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
11 Eylül 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Selentereler
MsXLabs.Org &Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Gerçek çokhücrelilerin en ilkellerini kapsayan hayvanlar filumu (Coelenterata). En büyük bölümü denizlerde olmak üzere hepsi suda yaşarlar. Vücutları bir eksene göre simetrik, dışderi ve içderi olmak üzere iki deri katından meydana gelmiş, torba biçimindedir. Torbanın ucunda besinlerin alınmasına ve dışkıların çıkmasına yarayan bir ilkağız (blastopor) bulunur. Çoğunun derisinde savunma ve saldırmaya yarayan yakıcı iğneler taşıyan zehirli organlar vardır. Yumurtayla ve tomurcuklanarak çoğalırlar. Kimileri bir yere bağlıdır, kimileriyse serbest yüzerler. Tek tek ya da topluluk hâlinde yaşayan türleri vardır. Denizanaları, hidralar, sifonlular ve mercanlar selenterelerdendir.
Sen sadece aynasin...
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #5
iceslush - avatarı
VIP ETC
solenterler1
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif