Arama

Çipura Balığı (Sparus aurata)

Güncelleme: 30 Ekim 2015 Gösterim: 6.942 Cevap: 3
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
18 Mart 2009       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Çipura
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

800px Pagrus major Red seabream ja01
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Animalia
    • Şube: Chordata
    • Sınıf: Actinopterygii
    • Takım: Perciformes
    • Familya: Sparidae
    • Cins: Sparus
    • Tür: S. aurata
    • Binominal adı: Sparus aurata
Çipura balığı (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığı.

Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır ama Marmara denizinde seyrek rastlanır. Boyları ortalama 25–35 cm. ağırlıkları 0,5–3 kg'yi bulur. 60 cm. ve 6 kg. olanlarıda seyrek olarak görülebilir. Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yiyen etçil bir balıktır. Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında da 30–40 m. derinliklerde yaşar. İki yaşın üzerindekiler daha da derinlere iner. Üreme zamanları Ekim – Aralık aylarında olur ve 100–150.000 yumurta dökerler. Eti az kılçıklı, sert, beyaz ve çok lezzetlidir. IZgarada pişirilmesi tercih edilir. Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir. Çipura balığı günümüzde Türkiye'de, Yunanistan'da, İsrail'de ve İspanya'da başarılı olarak üretilir. ama yillar boyunca yapilan kontrolsuz avlanmalar sonucu denizlerde sayisi cok azalmis ancak balik ciftliklerinde yetistirilmektedir , balik ciftliklerinde yetistirilen baliklarin boyutu hem daha kucuk hem de eti daha az lezzetlidir.

Çipura balıkları protandrik hermafroditizm gösterirler. Diğer bir deyişle balıkların tümü dişi olarak doğar, 3-4 yaşına erişen çipura balıkları erkekleşir.

800px Cupra1
"Çupra"

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
3 Haziran 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Çipura Balığı

cipura

İzmaritgillerden, Akdeniz'de yaygın olarak rastlanan balık (Aurata aurata). Karagöz balığına benzer. Parlak pullarla kaplıdır. Boyu 50 cm'yi bulur. Eti beyaz ve lezzetlidir. Ön dişleri sivri, arka dişleri küt, üstçenesindeki arka dişleri iki sıradan fazladır.
Biolog - avatarı
Biolog
Ziyaretçi
10 Ocak 2013       Mesaj #3
Biolog - avatarı
Ziyaretçi
Yanlış bilgi mevcut. Protandrik hermafroditlik; Gonad'ların(Cinsel salgı bezi) erkek olarak gelişip fonksiyonel erkek olup, cinsiyet değişimi sonucu dişi olmasıdır.
Çipura ise cinsi olgunluğa 2 yaşında ulaşır. Bu çağdaki balıkların büyük çoğunluğu erkektir. 3. ve 4. yaşlarda dişiliğe dönüşüm görülür. Genellikle hermafrodizm 2. Yaştan 3. yaşa geçen bireyler sıklıkla görülür.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
30 Ekim 2015       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ÇİPURA, Sırtı grimavi, gözleri arasında sarı bir leke, kapakçığında kırmızı çerçeveli siyah bir leke bulunan kemiklibalık. (Bil., Sparus aurata; izmaritgiller familyası.) [Eşanl. ÇUPRA. ÇOPRA.]
-Güney Ege ve Akdeniz kıyısındaki bölgelerimizde alyanak adıyla da bilinen çipura, Akdeniz ve Ege denizi'nde çok yaygındır. Kıyı diplerini, limanları ve kıyı gölcüklerini yeğler. Çenesinin ön kesiminde uzun kesici dişler vardır; arka kesimindeyse azıdişlere (bunlarla kabukluların kavkılarını öğütür) benzeyen 3-5 iri diş bulunur. Türkiye sularında boyu 50 cm'ye ulaşır. Eti çok lezzetlidir.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.
🌘 🚀

Benzer Konular

27 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
18 Şubat 2010 / ThinkerBeLL Taslak Konular
9 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
29 Mart 2012 / woltka1001 Taslak Konular
6 Temmuz 2012 / Efulim Zooloji