Arama

Cennet Kuşu (Paradisaeidae)

Güncelleme: 25 Nisan 2011 Gösterim: 8.652 Cevap: 2
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
26 Mart 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
Temel Özellikleri

Erkek kuşun muhteşem üreme tüyleri cennetkuşunun karakteristik özelliklerindendir. örnekleri avikültürde sergilenmiştir fakat özel yuvalama alışkanlıkları sebebi ile kayıtlarda üreme oranının düşük olduğunu görüyoruz. Cennetkuşları ilk olarak Portekizli deniciler tarafından Afrika'nın Widah limanından getirilmiştir. Kuşun ismi burdan gelmektedir. Aynı zamanda erkek kuşun siyah tüyleri sebebiyle dul kadın kuşu olarak bilinir.

Beslenme ve Barınma

Yabancı ispinoz yemi karışımlarına eklenen akdarı döküntüleri yeşil ve canlı gıda ile beslenmeleri önerilir. Cennetkuşları doğada serpildikten sonra büyük ve ekili kuşhanelere ihtiyaç duyar. İklime alıştırıldıklarında dışarıda da bakabilirsiniz. Alternatif olarak içeride büyük bir kuşhane hazırlayabilirsiniz. Zorbalık yapabiliceğinden üreme mevsimi dışında foster mumgagaları ile beraber tutmayın. Cennetkuşları renklerini kaybettiğinde cinsiyetini ayırt etmek zorlaşabilir. bu durumda erkek kuşu dişi kuştan hafifçe uzun kuyruğu ve vucüdundaki daha koyu beneklerden ayırt edebilirsiniz.

Üreme

Cennet kuşları kendi yavrularını büyütmez. Bunun yerine dişi kuşla yumurtalarını kuluçkaya yatıp büyütücek diğer mumgagaların yuvalarına bırakır. Erkek kuşlar muhteşem tüylerini çiftleşme mevsiminin başında dökerler. Bir erkek kuşu bir çok dişi kuş ile barındırın ve üreme için pytilia türleri ile arkadaşlık ettirin. Melba ispinozu (Pytilia Melba) bu türlerin doğal ev sahipleridir fakat cennetkuşu yavrularu ateş ispinozları (Laganostica S. Senegala) tarafından da büyütülebilir.


33984617 IMG 8771CS

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Cennet Kuşu (Paradisaeidae)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

bluebirdofparadise

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Animalia
    • Şube: Chordata
      • Sınıf: Aves
        • Takım: Passeriformes
          • Alttakım: Passeri
            • Familya: Paradisaeidae
Yeni Gine, Avustralya'nın kuzeydoğusu ve yakın adalarda yaşayan, çok süslü tüylerle bezenmiş bazı kuşların eskiden cennetteki çiylerle beslendiğine inanılırdı. Cennetkuşu adının bu eski inanıştan ya da bu kuşların parlak, canlı renklerinden, özellikle erkeklerinin gösterişli süs tüylerinden kay­naklandığı sanılmaktadır. Sık ormanlarda ya­şayan ve bugün ötücükuşlar (Passeriformes) takımı içinde ayrı bir familya oluşturan cennetkuşlarının irili ufaklı 40 kadar türü vardır.
3-5 yaşları arasında erişkinliğe ulaşan erkek cennetkuşları kızıl, altın sarısı, yeşil ve başka renklerde çok göz alıcı tüylerle bezenmiştir. Bazılarının kuyrukları çok uzundur; bazıları­nın başlarından, kuyruklarından ya da kanat­larının altından çıkan uzun süs tüyleri ya da öbekler halinde göğüs tüyleri vardır. Üreme mevsiminde erkekler bu görkemli tüylerini sergileyerek dişinin ilgisini çekmeye çalışırlar. Bu gösteri dansında önce kanatlarını ve kuy­ruklarını iyice açar, sonra tüylerini kabarta­rak bütün gövdelerini, titreşen bir renk seliyle örtülünceye kadar titretirler. Buna karşılık dişi cennetkuşları tek renkli ve süssüzdür; bu da kendilerini ve yuvalarını düşmanlarından korumalarına yardımcı olur.
Cennetkuşlarının türleri genellikle erkeğin tüylerinin düzenlenişine ve renklerin dağılı­mına göre birbirinden ayırt edilir. Kral cen­netkuşunun (Cicinnurus regius) kanatları, sır­tı ve kafası ateş kırmızısı rengindedir; boynu­nun altında ve iki yanında yelpaze gibi açılan süs tüyleri bulunur. Kuyruğunun ortasındaki incecik iki tüy neredeyse kuşun gövdesi kadar uzundur. Bu tüyler uçta kıvrılarak parlak yeşil renkli iki sarmal oluşturur. Mavi cennet­kuşu (Paradisaea rudolphi) tüylerini sergile­mek için dallara tüneyerek baş aşağı sarkar. Böylece mavi tüyleri titreşen bir çağlayan gibi üzerine dökülür.
Büyük cennetkuşu (Paradisaea apoda) en gösterişli ve en tanınmış türlerden biridir. Sırtında uzun, sarımsı süs tüyleri, boynunda ise zümrüt yeşili çok güzel tüyler vardır. Yeni Gine ve yakınlarındaki Aru Adaları'nın yerli­si olan bu kuş, Venezuela açıklarındaki Trinidad ve Tobago'daki Küçük Tobago Adası'na da götürülmüştür. Bu ada Avustralya ve Yeni Gine dışında cennetkuşlarının doğal yaşam ortamında bulundukları tek yerdir. Ferdinand Macellan ve gemisindeki öbür denizciler 1522'de bütün dünyayı dolaşıp ülkelerine geri döndüklerinde, içi boşaltılıp samanla doldu­rulmuş iki cennetkuşunu da yanlarında götür­müşlerdi. Ama buldukları kuşların ayakları Yerliler'ce kesilmiş olduğundan, yıllarca cen­netkuşlarının ayaksız olduğuna ve hiç yere konmadan uçtuklarına inanıldı. Hatta dişisi­nin yumurtalarını erkeğin sırtındaki bir oyuğa yumurtladığı ve yavruların burada yumurta­dan çıktıkları anlatıldı. Küçük cennetkuşu (Paradisaea minör) da büyük cennetkuşuna benzer; ama hem daha küçük yapılıdır, hem de renkleri onunki kadar gösterişli değildir.
Avustralya ve Yeni Gine'de bulunan Ptiloris cinsinden üç tür cennetkuşuna tüfekkuşu denir. Bu adın kaynağı büyük olasılıkla bu kuşların siyah ve yeşil örtü tüylerinin eskiden İngiliz piyadelerinin giydiği üniformalara benzetilmesidir. Ayrıca tüfekkuşlarından iki tü­rün ötüşü merminin havada çıkardığı sese çok benzer.
Üreme mevsiminde erkek cennetkuşları küçük gruplar halinde bir ağaçta toplanır. Tüylerini dalgalandırarak dans ederken öyle­sine kendilerinden geçerler ki, avcıların yak­laştığını bile görmezler. Nitekim, kadın şap­kalarını süslemek için tüylerin gözde olduğu zamanlarda avcılar cennetkuşlarını vurmak için üreme mevsimini beklerlerdi. Bu amaçla binlerce kuş vurulduğu için, 20. yüzyılın başlarında büyük ve küçük cennetkuşlarının soyu neredeyse tükenmek üzereydi. Sonra­dan birçok ülke bu tüylerin sınırlarından içeri girmesini yasakladı. Ayrıca kuşların anayurt­larında ve doğal yaşama alanlarında güvenlik içinde yaşamalarını sağlayan yasalar çıkartıl­dı. Bugün birçok ülke hâlâ cennetkuşu tüyü ithal etmekle birlikte, bu güzel kuşlar artık oldukça güvenlik altındadır.
Cennetkuşları yuvalarını genellikle ağaç dallarında, yalnız bazı türler ağaç gövdelerindeki oyukların içinde yapar. Dişi kuş genellik­le sütlü kahverengi üzerine kahverengi, gri ve eflatun benekli ya da çizgili iki yumurta yumurtlar. Meyveden salyangoza ve böcekle­re kadar bulabildikleri hemen her şeyi yiyen cennetkuşları çardakkuşlarıyla yakın akraba­dır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
25 Nisan 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Cennet Kuşu
images?qtbnANd9GcQHvSRJ2Qr6KXexovcIfDyOF9EdZeD19EvWZmhyS1Jr4gfR5wO2&ampt1

Cennetkuşugillerden, ötücü bir kuş türü (Paradisea). Özellikle Yeni Gine'de yaşar. En iyi bilinen türünün başının ve boynunun arkası limon; boğazı zümrüt yeşili; göğsü siyah ve kanatları kestane rengidir.

Benzer Konular

7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
16 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
30 Ekim 2009 / bi quan Taslak Konular
17 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
17 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular