Arama

Tazmanya Kaplanı (Thylacinus cynocephalus)

Güncelleme: 29 Nisan 2009 Gösterim: 15.895 Cevap: 2
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
28 Mart 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Tazmanya Kaplanı

Sponsorlu Bağlantılar
Thylacine (Thylacinus cynocephalus) Tazmanya Kaplanı, Tazmanya Kurdu veya "Tassie" (tazzy) olarak da bilinir. 20. yüzyılda soyu tükendiğine inanılan Avustralya'ya özgü büyük bir etçil keselidir.
Avustralya'yanın Avrupalılar tarafından iskanından sonra soyu tükenen birçok türden sadece biri olmasına rağmen en büyüğü ve en ünlüsüdür.
Diğer kıtalarda ki kurtlar ve kaplanlar (kaplan ve kurt plasentalı memelilerdir ve keseli Thylacine ile akraba değillerdir) gibi Thylacine de doruk yırtıcı idi ve hem boyutu hem de genel biçimi adını aldığı kuzey yarı-küreli yırtıcılara benzemekteydi.


screenshot017q


bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Mart 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
talmanyibatta

Sponsorlu Bağlantılar
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tazmanya Kaplanı (Tasmanya Kurdu)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Son yıllarda birçok hayvanın insanların dolaylı ya da dolaysız etkisiyle yok olduğu bilinmektedir. Bazılarına göre bunlar­dan biri de tasmanyakurdudur (Thylacinus cynocephalus). Başkaları ise bu hayvanların Avustralya'nın güneydoğu kıyısı açıklarındaki Tasmanya'nın sık çalılıklarla kaplı kesimlerin­de küçük gruplar halinde hâlâ yaşadıklarını söylemektedir. Tasmanyakurdu gerçek kurt değil, kanguru ve opossumlara akraba bir keseli memelidir. Ağzı geriye doğru açılan kesesinin içinde yavrularını emzirir.
Tasmanyakurdu keselilerden olmakla bir­likte, kurt ile köpek arası bir görünüştedir. Kuyruğuyla birlikte uzunluğu yaklaşık 1,5 metre, kafası iri ve geniş, kulakları yuvarlak, gövdesi ince yapılı, bacakları güçlü, kuyruğu da ince ve uzundur. Kahverengimsi sarı pos­tunda, sırtından yanlara doğru koyu bantlar uzanır.
İnsan eliyle beslenen son tasmanyakurdu 1936'da Hobart hayvanat bahçesinde ölmüş ve doğal ortamında ancak 1938'de koruma altına alınmıştır. Ara sıra, Tasmanya'nın batı kesimindeki ormanlık dağlarda ve sık çalılık alanlarda bulunduğuna ilişkin bilgiler gelmek­te, ayrıca ender olarak Batı Avustralya'da da görüldüğü söylenmektedir. Ama kuşkuya yer bırakmayacak bir fotoğrafı, canlı ya da ölü bir örneği gibi kesin kanıtlara 1930'lardan sonra rastlanmamıştır.
Tarihöncesi çağlarda bu hayvanlar Tasman­ya'nın yanı sıra Avustralya'nın ve Yeni Gine' nin büyük bölümünde yaşıyordu.
Öyleyse neden yok oldular?
Avustralya'ya getirilen dingoların rekabetine dayanamamaları önem­li bir nedendir. Eskiden çok sa­yıda bulundukları Tasmanya'da ise. kümesle­re saldırdıklarından ve koyunları öldürdüklerinden, ödül karşılığı kırıma uğratılmışlar, vu­rularak ve kapanlar kurularak öldürülmüş­lerdir.
Tazmanya Kaplanı (Tasmanya Kurdu)
Tazmanya Kaplanı (Thylacinus cynocephalus)
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

13 Mayıs 2009 / Gabriella Zooloji
30 Kasım 2014 / Çalışkan cocuk Soru-Cevap
29 Mart 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
20 Şubat 2011 / Teamoore Soru-Cevap
20 Kasım 2012 / buz perisi Taslak Konular