Arama

Deniz Kazları (Branta)

Güncelleme: 24 Nisan 2009 Gösterim: 1.590 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
24 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
branta bernicla 400

Sponsorlu Bağlantılar
Deniz Kazları



Deniz kazları ötekilere nispetle ufak ve derli topludurlar. Gagaları kuvvetsizce, dişleri de zayıftır. Kanatları çok uzundur, kuyruğun sonuna kadar uzanır. Kuyrukları kısa ve yuvarlağımsıdır.
Bu kazlardan boynu hilalli kazın boynunun her iki yanında yarım ay şeklinde bir beyaz leke dikkati çeker. Uzunluğu 62 santim olan bu kazın yurdu Eski ile Yeni Dünya' nın kuzeysel enlemleridir. Boynu hilalli kaz (Branta bernicla) denizden pek ender olarak uzaklaşan bir kıyı kazıdır. Usta bir yüzücü olduğu gibi, öbür kazlardan da üstün bir uçucudur. Otlarla deniz bitkilerinden başka, yumuşakçaları da yer. Sonbaharda Avrupa'nın Kuzey ve Baltık denizlerinin yassı kumsalları göz alabildiğine bu kazlarla kaplanır. Çığlıkları bu arada dalgaların gümbürtüsünü bastırır. Kuzeysel enlemlerde Eskimolarla balinacılar bu kazların binlercesini öldürürler.
Kanada kazının bu siyahlı ve grili akrabasıyla (Branta leocopsis) ilgili bir efsane bile vardır. Buna göre, İskoçya'nm kuzeyinin ve bu ülkeye komşu bazı adaların kıyılarındaki bazı ağaçların dallarında rengi beyazla kuru yaprak arasında değişen midyemsi kabuklar yetişmektedir. Bunların içinde ufak canlılar bulunmakta, kabuklar erginleşip açılınca da bu küçük canlılar suya düşerek kaz olmaktadır.





Benzer Konular

31 Ağustos 2018 / Misafir Cevaplanmış
23 Nisan 2011 / Jumong Deniz Bilimleri
18 Eylül 2008 / Gabriella Zooloji
20 Eylül 2008 / Gabriella Zooloji
29 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Zooloji