Arama

Dev Pandalar (Ailuropoda)

Güncelleme: 31 Mayıs 2012 Gösterim: 2.367 Cevap: 2
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
24 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
DEV PANDA'LAR
DEV PANDA» (Ailuropoda), denilen şirin hayvan Güney Batı Çin ile Doğu Tibet dağlarının yüksekliklerinde yaşar. Buralardaki sık bambu ormanlarının hayvanıdır. Bu ormanlar o kadar sıktır ki, panda'nm izlediği yollar yeşilliğin arasındaki tünellere benzer. Kara ayı, leopar ve yaban domuzu da bu yollardan geçer.
Sponsorlu Bağlantılar
Çin'in bu dağ ormanlarının bizler için ne kadar uzak ve erişilmez olduğu göz önüne getirilince, Batı Dünyası'nın, dev panda'nın varlığını ancak 1869'da öğrenmesine şaşmamak gerekir. Hayvanı canlı olarak gören ilk Avrupa'lı J. H. Edgar'dır.Edgar 1916'da Yangçe'nin yukarı Kesimindeki ormanlık arazide gezerken, yüksek bir meşe ağacının çatalında top olup uyuya kalmış iri bir beyaz hayvan farketmişti. Çinliler buna «beişung» yani «beyaz ayı» demekteydiler. Fakat bugün dev panda'nın, ayı olmayıp küçük-ayıgil ailesinin en iri üyesi olduğunu biliyoruz.

Ayıya benzer, fakat ayı değildir:

Dev panda, irilik ve görünüş itibariyle gerçekten ayımsıdır. Bodur kuyruğu dahi aymınkine benzer. Uzunluğu 180 santim, ağırlığı 100 kilo veya daha da fazladır. Çocukları eğlendirmek için yaratılmıştır sanki. Dev panda beyaz renklidir, fakat bacaklarında siyah çoraplar vardır, omuzlarında da boyunduruk gibi bir siyahlık göze çarpar. İri beyaz kafasının tam tepesinde küçük siyah kulakları vardır. Her gözünün üzerindeki siyah leke de görünüşünün komikliğini arttırır.
Bu renklerin önemli bir görevinin olması mümkündür. Beyazlı siyahlı hayvan, yer yer kayaların meydana çıktığı ve ağaçların da karanlık gölgelerini yaydıkları karlı arazide yürürken hemen hiç göze çarpmaz.
Dev panda, ayı gibi yassı tabanlıdır ve onun gibi hantal hantal yürür. Fakat ağaçlara kolaylıkla tırmandığı gibi, dalların üzerinde çeviktir de. Başlıca yiyeceği bambu filizleridir. Dev panda'nm yurdunda körpe filizler haziran ile eylül ayları arasında sürer. Dev panda kışın da bambu yapraklan ve saplarıyla yetinir. Tabiat bilginleri hayvanın iriliğine bakarak, yaşayabilmek için gününün on saatini yemekle geçirmek zorunda olduğunu ileri sürmüşlerdir.

Dev panda nasıl yer:
Lifli bambuları yiyebilmek için, dev panda' nın ezmede ve öğütmede birinci, son derece iri ve geniş azı dişleri vardır. Kuvvetli çene kasları da çiğnemesine yardımcı olurlar. Fakat dişleri, bu hayvanın aslında bir etobur olduğuna ve geçmiş çağ pandaları'mn bol et yediklerine işarettir. Bugünkü panda'lar da arada sırada Çin ormanlarında daha küçük hayvanları yerler. Panda'lar bambunun bulunmadığı hayvanat bahçelerinde bitki, tahıl, balık yağı ve sütle beslenirler.
Panda'nın ön ayaklarının üzerinde birer yastık vardır. Hayvanın bilimsel adı (Ailuropoda) esasen «kedi ayaklı» demektir. Panda bu yastıklarını, yiyeceğini ağzına götürmek
üzere başparmak gibi kullanabilir. Böyle bir tertip etoburlarda enderdir. Hayvanın yeyiş tarzı esasen ilgi çekicidir. Bazen sincap gibi her iki elini kullanır, jmhut yemeğe başlamadan önce sırt üstü yatarak karnının üzerine bir sürü yiyecek yığar. Bir kereviz sapını avucunda tutarak lokma lokma yer. Ayaklarım ayıdan çok daha rahat kullanır.
Dev panda, hakkında pek az bilgi sahibi olduğumuz hayvanlardandır. Yılın soğuk aylarım uyuyarak veya kış uykusuyla geçirmediği tahmin edilmektedir. Bir veya iki yavrusu kışın dünyaya gelir. Bunlar doğuşta 1 - 2 kiloyu geçmezlerse de, birinci yılın sonunda 30 kiloyu bulur, hatta geçerler. Panda'lar tabiatta çekingen ve sessiz hayvanlar oldukları için haklarında bilgi edinmek zordur. Genç panda'lar hayvanat bahçesi ziyaretçilerini maskaralıklarıyla epey eğlendirirlerse de, yaşlandıkça huysuzlaşır ve suratlarını asarlar.

Ayrıca Bknz: Panda Resimleri


spit imagephp?sessionc73a70ab652149d4d22b81ffbdddb7fcda793fc144f3ddb05db42384852f9b095cbc05e50e71eb79b1cc63d85b607e21258f002b7150e0359115bd

Son düzenleyen asla_asla_deme; 28 Nisan 2010 19:35
sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2009       Mesaj #2
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
Ailuropodamelanoleuca

Sponsorlu Bağlantılar
DSCF0078

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Mayıs 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Dev Pandaların İspanya'da Akrabası Bulundu

120531panda6hlarge

Bilim insanları, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan dev pandaların, milyonlarca yıl önce İspanya’da yaşamış olan bir ayı türüyle akraba olduğunu ortaya çıkardı.

Agriarctos beatrix adı verilen ayı türünün, İspanya’nın ormanlarında 11 milyon yıl önce yaşadığı belirtildi. Bilim insanları, Agriarctos beatrix’in, dev pandaların gelişim sürecinde yer alan en eski alt familyası olduğunu belirtti.

Ailuropodinae alt familyasının üyesi olan Agriarctos beatrix’in günümüzde hayatta kalan tek üyesi dev panda oldu. Pandaların atalarını oluşturan en nadir tür Agriarctos beatrix’e ait fosiller, Zaragoza yakınlarındaki Nombrevilla kasabasında bulundu. Bir çift diş fosili üzerinde analiz yapan bilim insanları, nadir ayı türünün, dev pandaların en uzak akrabası olduğunu tesbit etti.

İspanya Ulusal Doğal bilimler Müzesi ve Valencia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yaptıkları analizler sonucunda en eski pandanın neye benzediğini ortaya çıkarmaya çalıştı. Araştırma ekibinde yer alan Juan Abella şu açıklamayı yaptı:

“Agriarctos beatrix, dünyanın en küçük ayısı olan güneş ayısından bile küçüktü. 60 kilodan fazla geldiğini zannetmiyoruz. Sahip olduğu kürk yapısı, ilkel ayılarda ve dev pandalarda görülenlere benzerlik gösteriyor. Yemek olarak güneş ayıları gibi ağırlıklı olarak sebze ve meyve, bazen de küçük böcekler ve bal tercih ediyorlardı.”

120531ayantik

Ursidae familyasına ait olan Agriarctos beatrix’in ormanlarda yaşadığı ve avcılığa yatkın olan kahverengi ve kutup ayılarına kıyasla daha sakin oldukları düşünülüyor. Bilim insanları, dev pandanın eski atası olan küçük ayının, düşmanlarından kaçmak için ağaçlara tırmandığını tahmin ediyor.


Kaynak : Ntvmsnbc (31 Mayıs 2012,11:54)

Benzer Konular

25 Mart 2016 / nötrino Uzay Bilimleri
10 Haziran 2012 / Pollyanna Zooloji
26 Aralık 2009 / KisukE UraharA Sinema ww
29 Aralık 2009 / BiRuMuT Uzay Bilimleri
6 Ocak 2010 / LeqoLas Taslak Konular