Arama

Yıldız Burunlu Köstebek (Condylura cristata)

Güncelleme: 8 Nisan 2011 Gösterim: 3.990 Cevap: 2
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
3 Haziran 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Yıldız burunlu köstebek

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Yıldız burunlu köstebek (Condylura cristata), köstebekgiller familyasına ait bir memeli hayvan türüdür.


Morfoloji

Diğer köstebek türlerinden ilk bakışta kolayca ayırt edilen belirgin bir farkı vardır. Burnunun ucunda simetrik ve halka şeklinde düzenlenmiş pembe renkli ve son derece hassas 22 duyargamsı uzantı yer alır. Yıldızı hatırlatan bu anatomik yapıdan dolayı yıldız burunlu köstebek adını almıştır. Yıldız duyargalarda bulunan ve Eimer organı olarak adlandırılan çok hassas dokunma hissine sebep olan sinir kümelerinden 25.000'den fazla bulunur. Diğer köstebek türlerinde ise bu rakam yalnızca 2.000'dir. Bir avuca sığacak kadar, vücuduyla aynı uzunlukta (7-8 cm) kalın ve pullu bir kuyruğu vardır. Çiftleşme mevsiminde kuyruğu şişerek eski kalınlığının iki katına ulaşır. Kürkü mat kuzgunî siyahtır. Görme ve koku alma duygusu çok zayıftır.
Biyolojisi

Sosyaldir, ufak koloniler hâlinde yaşar. Yavrulama zamanı son bahar sonları veya ilk bahar başlarıdır. İlk yavrular Şubat ortaları ile Mayıs ayı arasında dünyaya gelir. Bir ailede dört ilâ altı yavru vardır. Bazen yaz sonlarında köstebek ikinci defa yavrular. Yavru köstebekler doğuşta az çok gelişmiş durumdadırlar, iki ay sonra da kendi kendilerine yeterli duruma gelirler.
Habitat

Bataklıklar ve nemli tarlalar ana yaşam alanlarıdır. İyi yüzücüdür.
Yayılımı

Kuzey Amerika'da, Kanada ile ABD'de yayılım gösterir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
 
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
2 Temmuz 2010       Mesaj #2
kyle - avatarı
VIP katekolamin
Yıldız Burunlu Köstebek (Condylura cristata)

Sponsorlu Bağlantılar
My one regret in life is that I am not someone else.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Yıldız Burunlu Köstebek

dyalq0


Bütün Amerikan köstebeklerinin köstebeğe en az benzeyenidir. Kuzey Amerika" nın kuzeydoğu bölgelerinde bulunan çok garip görünüşlü bir hayvanıdır. Burnunun ucunda, simetrik ve dairevî şekilde düzenlenmiş pembe renkli ve son derece hassas yirmi iki anten yer alır.
Bu köstebeğin, vücuduyla aynı uzunlukta yani 7-8 santimlik şişman ve pullu bir kuyruğu vardır. Diğer köstebekler gibi pençeleri toprağı kazmasına elverişlidir. Kuzguni siyah kürkünün hiçbir parıltısı yoktur.
Yıldız burunlu köstebek, bataklıklarla nemli tarlalardan hoşlanır. Suda da, yumuşak toprakta da keyfi yerindedir. Misk sıçanı kadar iyi yüzer ve dalar. Burnundaki antenler, suyun ilettiği sesleri duymasına ve tanımasına yardım eder. Hayvan, suyun içinde yüzerken istikametini ayarlamakla ve yeraltındaki solucanlarla böcekleri bulmakta da bunlardan faydalanır. Bu tür de diğer köstebekler gibi görme duygusunu kaybetmiş gibidir; koku alma duygusu da öteki benzerlerinden oldukça zayıftır.
Yıldız burunlu köstebek, köstebeklerin en arkadaş canhsıdır. Ufak koloniler halinde yaşar. Yavrulama zamanı sonbahar sonları veya ilkbahar başlarıdır. Çiftleşme zamanında hayvanın kuyruğu şişerek eski kalınlığının iki mislini bulur. îlk yavrular şubat ortaları ile mayıs ayı arasında dünyaya gelirler. Bir ailede dört ilâ altı yavru vardır. Bazen yaz sonlarında köstebek ikinci defa yavrular. Yavru köstebekler doğuşta az çok gelişmiş durumdadırlar, iki ay sonra da başlarının çaresine bakabilecek hale gelirler.

Kaynak: hayvanansiklopedisi.com

Benzer Konular

10 Haziran 2013 / estudiantes Genel Galeri
4 Nisan 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
13 Şubat 2010 / Gabriella Taslak Konular
30 Mart 2009 / Gabriella Zooloji
31 Mayıs 2016 / _Yağmur_ Zooloji