Arama

Seyşeller ve Seyşeller Tarihi

Güncelleme: 8 Ekim 2012 Gösterim: 2.530 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Seyşeller
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Tarihi

Adaların, 1505 yılında Portekizliler tarafından bulunduğu zannedilmektedir. 1768'de Fransızlar tarafından işgâl edildi. 1794'te İngiltere yönetimi altına girdi. 1810'da Moritusa bağlı bir İngiliz kolonisiydi. 1814'te Paris Antlaşmasıyla tam olarak İngiltere'ye verildi. 1903'te İngiltere Krallığına bağlı bir koloni hâline geldi. 1976 yılında bağımsızlığını elde etti. Bir yıl sonra askerî bir darbe yapıldı ve France Albert René, yönetimi ele geçirdi. 1979'da îlân edilen yeni anayasa ile tek partili bir devlet oldu. France Albert René 1989 seçimlerini de kazanarak üçüncü defâ başkan oldu. 1977'deki darbeden sonraki ilk çok partili seçim 23-26 Temmuz 1992de yapıldı. Seçimin amacı anayasa taslağını hazırlamakla vazifeli 23 kişilik bir komisyonun üyelerini tespit etmekti. Anayasa teklifi 15 Kasım 1992'de halk oylamasına sunuldu ise de % 60 barajını aşamadığı için kabul edilmedi.

Fizikî Yapı

Mevkii îtibâriyle Hint Okyanusunda ve Madagaskarın 1200 km kadar kuzeydoğusunda ve Zengibarın yaklaşık 1600 km doğusundadır. Yüzölçümü yaklaşık 493 km2dir. Bu yüzölçüme 92 ada ve adacık, mercan ve granit ada ve kayalıkları dâhildir. Bu adaların en büyüğü 142 km2lik Mahé Adasıdır. Diğer önemli adalar; Praslin, La Digue, Silhouette, Destroches ve Aldabradır. Adalar, granit ve genellikle volkanik türde olup, dağlık bir arâziye sâhiptir. En yüksek nokta Mahé Adasındaki Morne Seychellors Tepesi olup, yaklaşık 900 mdir.

İklim ve Doğal Kaynakları

Takımadalar ekvatora çok yakın olmasına rağmen, iklim, güneydoğu alizeler sebebiyle ılımandır. Hazirandan kasım ayına kadar bu ılık iklim devam eder. Mahé Adasında sıcaklık aşağı yukarı 24 °C ilâ 29 °C arasında değişir. Başşehir Victoria ve çevresine düşen yıllık yağış miktarı yaklaşık 2300 mm kadardır. Bu rakam yüksek bölgelere gelince artar ve hemen hemen 3550 mmye kadar ulaşır. Ülkede genellikle kaplumbağa, guano ve kıyılarda da köpekbalığı yetişir.

Nüfus ve Sosyal Hayat

Ülkenin nüfûsu yaklaşık 71.000dir. Nüfus yoğunluğu 157dir. Yıllık nüfus artışı % 2 dolayındadır. Nüfûsun % 60tan fazlası gençtir ve şehirlerde yaşayanlar aşağı yukarı % 37 civârındadır. Nüfûsun etnik yapısını Creoller meydana getirir. Creoller, Fransız asıllı olup, Louisianada ve İspanyol asıllı olup, Karaip Adalarında doğmuş ve buralarda yaşamış kimseler demektir. Bunlar esas îtibâriyle Fransız, İspanyol, Asyalı ve Afrikalı insanların birbirleriyle kaynaşması netîcesi meydana gelen melez insanlardır. Halkın çoğu katoliktir. Ayrıca bir miktar Müslüman, Protestan ve Hindu da mevcuttur. İngilizce ve Fransızca resmî dillerdir. Bunun yanısıra Fransızcanın değişik bir şekli olan Créole dili de yaygındır. Başşehri Victoriadır. Okuma-yazma oranı % 60 civârındadır.

Siyasi Hayat

Tek partili yönetim sistemine dayalı bir Cumhuriyettir. 1979 anayasasına göre, ülke tek parti diktatörlüğünde sosyalist bir devlettir. Devlet başkanı 1977de işbaşına gelen başkan France Albert René 'dir (1993).

Ekonomi

Ülke ekonomisi esas olarak tarım ve turizme dayanır. Ayrıca tüketim malları ihrâcâtı da önemli bir gelir kaynağıdır. Ülkede yetişen başlıca tarım ürünleri; muz, tatlı patates, manyok ve bunun ürünü nişasta, kokonat ve vanilyadır. Ülkenin en önemli endüstrisi gıdâ endüstrisidir. Ayrıca deniz ürünleri önemli bir gelir kaynağıdır. İşçi gücünün % 19u tarımda, % 20si mâdencilik ve inşaatçılıkta, % 14ü kamu sektöründe ve sosyal hizmetlerde, % 11i de lokanta ve hotel işletmeciliğinde istihdam edilir. İthâlat ve ihrâcatını daha çok İngiltere, Fransa, Güney Afrika, Kuzey Yemen ve Pakistan ile yapar. Başlıca ihraç ürünleri şunlardır: Kurutulmuş hindistancevizi içi, tarçın, sabun ve parfüm yağı, vanilya ve balık. Diğer önemli gelir getiren kaynaklar ise guano, kaplumbağa kabuğu, köpekbalığı yüzgeci ve balık ürünleridir. Ulaşım sistemi yeterli olup, ülkenin en gelişmiş şehri ve limanı başşehri Victoriadır.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
8 Mayıs 2012       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Seyşeller, ekvatorun güneyinde, Afrika' nın doğu kıyılarına 1.600 km uzaklıkta, Hint Okyanusu'nda küçük bir adalar topluluğudur. En yüksek noktası 910 metre olan Mahe, Seyşeller'in en büyük adaşıdır. Tüm adaların toplam yüzölçümünün üçte birini kapsar. Daha sonra büyüklük sırasıyla Praslin, Silhouette, La Digue ve açıklardaki mercanadalan gelir. Mercanadalan düz olup deniz düzeyinden ancak birkaç metre yüksekliktedir. Seyşeller'in yıl boyunca fazla değişim göstermeyen yumuşak ve sağlıklı bir iklimi vardır. Adalar kasırgalann etki alanının dışındadır.
Mahe ve Silhouette adalarının tropik ağaçlardan ve çiçeklerden oluşan zengin bir bitki örtüsü vardır. Kıyı kesimleri hindistancevizi ağaçlanyla kaplıdır. Hindistancevizi ağacının özel bir türü olan coco de mer, dünya üzerinde yalnızca Praslin ve Curieuse adalannda yetişir.
Sponsorlu Bağlantılar

Resmi Adı: Seyşeller Cumhuriyeti.
Yönetim Biçimi: Tek meclisli cumhuriyet.
Yüzölçümü: 453 km2.
Nüfus: (1992) 71.000.
Bsşkent: Victoria.
Başlıca Kent ve Nüfusu: (1987): Victoria (24.325).
Doğal Yapı: Mercanadalarıyla birlikte toplam 89 adadan oluşur. En büyük ada Mahe'dir. Adaların üçte biri dağlıktır.
Başlıca Ürünler: Kopra (kurutulmuş hindistancevizi içi), tarçın yapraklarından çıkartılan yağ, tarçın, patchouli (parfüm yapımında kullanılır), vanilya, guano (deniz kuşu gübresi).
Eğitim: Dokuz yıllık ilköğretim parasız ve zorunludur.

Boyu 30 metreye ulaşan ve meyvelerinin her biri 20 kg ağırlığında olan bu ağacın en ilginç özelliği, yakınında başka hiçbir ağacın yetişmemesidir.
Seyşeller'in 1500'lerde Portekizliler tarafından keşfedildiği sanılmaktadır. Ama Fransızlar 1744'te adalan ele geçirerek sömürgeleşti-rinceye kadar buralara yerleşen olmadı. Adalara, Fransa Kralı XV. Louis'nin maliye bakanı olan Moreau de Sechelles'in adı verildi. Napolyon Savaşlan'ndan (1804-15) sonra Paris Antlaşması'yla adaları ele geçiren İngilizler, adını da Seychelles olarak değiştirdiler. Adalar 1976'da İngiliz Uluslar Topluluğu' na bağlanarak Seyşeller Cumhuriyeti adım aldı.

Adalarda nüfusun büyük çoğunluğunu Fransızlar ile onların Mauritius ve Doğu Afrika'dan getirdiği kölelerin soyundan gelenler oluşturur. Ayrıca İngiliz, Çinli ve Hintli azınlıklar vardır. Bunlar daha çok ticaretle uğraşır. Resmi dil Fransızca, İngilizce ve Kreol dili olmakla birlikte, halkın büyük bölümü Kreol dili konuşur. Nüfusun yüzde 90'ı Katolik'tir. Adalarda yetişen başlıca ürünler ekmekağacı, muz, sebze, şekerkamışı, mısır ve kahvedir. Ayrıca dışarıya satmak amacıyla hindistancevizi, kopra, tarçın ve vanilya üretilir. Doğu Afrika ülkelerine ve Sri Lanka'ya tuzlanmış
balık satılır. Nüfusun yaklaşık dörtte biri başkent Victoria'da yaşar. 1971'de Mahe'de uluslararası bir havaalanı açılmasından bu yana gelişmekte olan turizm önemli bir gelir kaynağıdır. Aldabra Mercanadası'nda yaşayan az sayıdaki dev kara kaplumbağası, yeşil kaplumbağa ve firkateyn kuşu, İngiliz Kraliyet Derneği'nce koruma altına alınmıştır.

Seyşeller'de 1977'deki askeri darbeyi izleyen tek parti yönetimi ekonomik sorunların ve Batı dünyasına açılma gereğinin baskısıyla 1991'de demokrasiye geçiş hedefini benimsedi. Temmuz 1992'de anayasa taslağını hazırlayacak komisyonu belirlemek üzere ilk çok partili seçimler yapıldı. İktidar partisinin ağırlıkta olduğu komisyonca hazırlanan anayasa taslağı Kasım 1992'deki halkoylamasında gerekli yüzde 60 oyu alamadı. Ekonomisi büyük ölçüde balıkçılık ve turizme dayanan Seyşeller 1980'lerden başlayarak çeşitli alanlarda yaptığı atılımlarla orta düzeyde gelişmiş ülkeler arasında yer alıyordu.

kaynak:
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
8 Ekim 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Seyşeller ve Seyşeller Tarihi
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Hint Okyanusu'nda, Madagaskar'ın 1.100 km. kuzeydoğusunda ada devleti. 150.000 km2'lik bir deniz alanına yayılmış olarak, 46'sı yerleşilmiş 92 adadan oluşur. İklim sıcak ve nemlidir. Yüzölçümü, hepsi birden, 404 km2, nüfusu 65.967 (1987), başkenti Mahé Adası'nda (en büyük adası) Port Victoria, nüfusu 23.012 (1977). Öteki büyük adalar: Praslin, Silhoutte, Digue. Resmî dili İngilizcedir. Başlıca ihraç malları kopra, tarçın vanilyadır. 16. yüzyılda Portekizliler tarafından keşfedildi. 1744'te Fransa ve 1794'te de İngiltere yönetimine girdi.

İngilizler 1810'da Seychelles adalarını Moris Adası'na bağlı olarak yönetmeye başladılar ve 1903'te koloni yönetimi kurdular. 1970'te özerklik kazanan adalar, 1976'da bağımsız bir devlet statüsüne kavuşmuştur. İngiliz Uluslar Topluluğu üyesidir. Yeni devletin, sayısız hükümet darbesi girişimleri ve karışıklıklara sahne olan siyasî yaşamına, başlangıçta, sosyalist-marksist bir siyaset izlerken daha sonra bir açılma politikası ve liberal ekonomiyi benimseyen devlet başkanı France Albert René damgasını vurmuştur. Şubat 1996'daki seçimlerde başkanlığa Ahmad Tejan Kabbah getirildi. 1997'deki askerî darbeden sonra Kabbah, Gine'ye sığındı. 1998'de Ecomog'un cuntayı devirmesi üzerine başkan Kabbah geri döndü.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
15 Kasım 2006 / kompetankedi Taslak Konular
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık