Arama

Alan Mathison Turing

Güncelleme: 18 Ekim 2018 Gösterim: 11.338 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
25 Ocak 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Alan Turing
Alan Mathison Turing (23 Haziran 1912 – 7 Haziran 1954), İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş oldugu Turing testi ile makinaların ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür. 2. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayılmıştır. Ayrıca Turing makinası denilen algoritma ile modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Adı ayrıca Princeton'da beraber çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir. Bu tez bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonlarıyla tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade eder. Bir matematiksel teorem olmaktan ziyade matematik felsefesi hakkında çürütülememiş bir hipotezdir.
1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp bir sene boyunca östrojen iğnesi olmaya mahkum edilmiştir. 1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden ölmüştür. Polis araştırmasında Turing'in ölmeden önce ısırdığı elmanın zehirli olduğu anlaşılmış ve ölümün intihar sonucu olduğuna karar verilmiştir. Buna rağmen annesi, Turing'in zehirlenmesinin kaza sonucu olduğu iddiasını sürdürmüştür.
Adı ayrıca anısına verilen ve bilgisayar biliminin Nobel'i sayılan Turing Ödülü ile de akademik bilişim dünyasının bir parçası olmuştur.
Gelişim biyolojisi alanındaki en önemli matematiksel modellerden biri olan reaksiyon-difüzyon modeli de Turing tarafından formüle edilmiştir.

200px Alan Turing Memorial Closer
Alan Turing - Sackville Park

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen ThinkerBeLL; 23 Haziran 2009 09:00
Biyografi Konusu: Alan Mathison Turing nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
M.u.R.a.T - avatarı
M.u.R.a.T
Ziyaretçi
25 Ocak 2007       Mesaj #2
M.u.R.a.T - avatarı
Ziyaretçi
İngiltere’de Bir Dahi: Alan Mathison Turing

Sponsorlu Bağlantılar
1912 yılının Haziran ayında doğan Alan Mathison Turing, 1926 yılında annesinin zoruyla Sherborne Okulu’na girdi. Matematiğe ve genel bilim dallarına olan ilgisi iyice belirginleşen Turing için hocalarının istediği genel eğitime uymak oldukça zor olsa gerek. Daha önce hiç calculus dersi almamış olduğu halde ileri matematik problemleri çözebilen ve Einstein’ın teorileri hakkında kafa patlatan 16 yaşındaki bir genç için klasik eğitimin ne faydası olabilir ki?
Trinity Collage’dan burs kazanamayan Turing, ikinci tercihi olan Cambridge King’s Collage’a girer. Artık Turing’in matematik eğitimi ve bugün bile referans gösterilen çalışmaları başlamıştır.

Entscheidungsproblem
Türkçe’ye karar verme sorunu olarak çevirebileceğimiz bu problemin temelinde, bir matematik öngörünün kanıtlanıp kanıtlanamayacağı tartışılır. 1936 yılında Turing, Turing Makinesi kuramının kullanırken bu sorunun yanıtının olumsuz olduğunu ortaya çıkarır.

Bletchley Park
İkinci Dünya Savaşı çıktığı sırada Alan Turing İngiliz Haberalma Dairesi tarafından Almanların haberleşme kodlarını kırmak üzere Bletchley Park’a davet edilir. Alman donanmasının kullandığı gelişmiş Enigma kodlarını kırmak üzere Hut 8 adı verilen birimin başına geçen Turing, bu amaçla Polonyalıların geliştirdiği tasarımlardan da faydalanarak “bombe” adını verdiği bir makine geliştirir. Savaş bittiğinde Bletchley Park’ta 200’ün üzerinde bombe makinesi çalışmaktaydı.
Burada Enigma’nın çalışma mantığını kısaca anlatmam gerekiyor. Enigma kodlayıcılarında üç adet dönen çark bulunur ve bu çarkların rasgele sonucu da mesajı şifrelemek için kullanılırdı.
1940 Aralığında sistemi çözen Turing, “Banburismus” adını verdiği istatistiksel bir yöntemle de kodların çözüm zamanını oldukça kısaltmıştır.

1942-1943
Turing buradan sonra ABD’ye gidip Bell Laboratuarlarında ses şifreleme üzerinde çalışmalar yapar. Bu çalışmalarının sonucunda Delilah adında güvenli ses iletişimine imkan veren bir sistem geliştirse de, uzun dalga yayını yapamaması ve savaşta kullanılmak için yeterli vakit olmadığı için bu proje rafa kaldırılır.

Turing Testi
Savaştaki yardımlarından dolayı OBE (Order of British Empire) ile ödüllendirilen Turing. Bundan sonra 1945 -1947 yılları arasında Otomatik Sayma Makinesi (ACE) üzerinde çalışmak üzere Ulusal Fizik Laboratuarında görev alır. 1949 yılında Manchester Üniversitesinde görev yağan Turing ilk gerçek bilgisayar kabul eden Mark I’ın geliştirici ekibinde görev yapar. 1950 yılında yayımladığı bir makale ile yapay zeka üzerine hala referans alınan Turing Testi'ni önerir.
Turing Testi nedir? Bir deney düşünelim. Bir insan normal bir dil kullanarak biri insan diğeri makine iki farklı grupla konuşturulur. Eğer denek konuştuğu varlığın insan mı yoksa makine mi olduğunu ayırt edemiyorsa o makine zekaya sahip demektir. Bu test günümüzde de yapay zeka alanında oldukça önemli bir kriter olarak kabul görüyor.

Homoseksüel Dahi
Yıl 1952’ye geldiğinde soğuk savaş dönemi başlamıştır. Daha önce Bletchley Park’ta görev yapan Turing bu kez şifre çözmek üzere yeni kurulan merkez GCHQ’da görev yapmaktadır. Bir gün şantaj yapıldığı gerekçesiyle polise homoseksüel bir ilişki hakkında bilgi verir. O yıllarda İngiltere’de homoseksüellik bir suç sayıldığı için yargılanır ve iki seçenek sunulur. Ya hapse girecektir ya da bir sene hormal tedavisi görecektir. Turing ikinciyi seçer ve çalışmalarına geri döner.
Ne yazık ki bu olaydan sonra GCHQ yetkileri Turing’in güvenlik derecesini düşürürler ve önceden bildiği sırları açıklar korkusuyla gözetim altına alırlar. Bu durum Turing’i ciddi bir bunalıma sokar.
1954 yılında, Turing içine siyanür enjekte edilmiş bir elmayı yiyerek intihar eder. Ölümü hakkında tam bir netlik yok, tanıdıkları Turing’in evinde deneyler yaptığını ve dikkatsizlik sonucunda elmayı yemiş olabileceğini söylüyorlar. Bildiklerinden korkularak öldürülmüş olabileceği de varsayımlar arasında.

Elma

Oldukça kısa bir hayat yaşayan, ama yaşadığı dönemde bugünkü bilgisayarları hayal etmiş, algoritma kavramını kurmuş, yapay zeka üzerine çalışmalar yapmış, Bletchley Park’taki çalışmalarının savaşı iki yıl kısalttığı söylenen Alan Mathison Turing’in hayatı böyledir işte. Bilgisayar bilimleri veya mühendisliği üzerine çalışma yapan herkes için çok önemli bir örnektir.
Son olarak da bir şehir efsanesi, bu yazıyı okuduktan sonra Apple şirketinin logosuna bir bakın, size bir şeyler çağrıştırıyor mu?


turing

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
4 Haziran 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Alan Turing

İngiliz matematikçi (1912 - 1954).
Alan Turing bilgisayar alanının büyük öncülerindendir. Günümüzde "Turing makinesi" ve "Turing testi" ile anılır. Matematiksel algoritmayı dijital bilgisayarlara uygulamıştır. Araştırmaları yapay zeka alanının doğal yaratılması ve makineler arasındaki ilişkisinde yoğunlaşmıştır. Zekası ve öngörüsü onun bilgi çağında ön sıralara adım atmasını sağlamıştır. Matematik kariyerine 1931'de Cambridge Üniversitesi'ndeki King Koleji'nde başlamıştır. Burada öğretim görevlisi oldu ve buradan Princeton Üniversitesi'ne tayin edildi. Bu zamanlar onun sonradan "Turing makinesi " diye adlandırılan makineyi araştırdığı zamanlardı. Turing dijital bilgisayar kavramının gelişmesine öncülük etmiştir. Turing makinesini günümüzde ki çok amaçlı bilgisayarların aynısını tasavvur ederek yapmıştır. Bir ve sıfırlardan oluşmuş seriyi teyp den okuyabilen bir makine tasarlamıştır. Bu birler ve sıfırlar problem parçalarını çözmeye ihtiyaç duyulan adımları tanımlar. Turing makinesi bütün bu adımları okur ve ardışık olarak yapar. O bütün problemler için bir algoritma geliştirilebileceğine inanırdı. II. dünya savaşı sırasında Turing bilgisini ve düşüncelerini Büyük Britanya'nın Haberleşme bölümünde kullandı. Almanların haberleşmede kullandıkları kodları deşifre etmek için matematiksel becerisini kullandı. Bu özellikle zor bir işti, çünkü Almanlar Enigma (anlaşılmaz) adında bir bilgisayar teybi geliştirmişlerdi. O zamanın kod çözücüleri, bunu çözecek bir yapının geliştirilmesini imkansız görüyorlardı. Bu haberleşme merkezinde çalıştığı müddetçe Turing ve asistanları COLOSSUS isimli makinayla uğraşmışlardı. COLOSSUS hızlı ve verimli bir şekilde Almanlar tarafından yapılan enigmanın kodunu çözdü. Sonuçta COLOSSUS gerçekten servomotorlar ve metalden oluşuyordu fakat, bu dijital bilgisayarlara geçişin ilk adımıydı.

İkinci dünya savaşından sonra Turing NPL (National Physical Laboratory) çalışmak için gitti ve dijital bilgisayarlar üzerindeki çalışmalarına devam etti. Otomatik bilgisayar motorlarını geliştirmek için çalıştı, doğru dijital bilgisayarın yapılması konusundaki ilk teşebbüslerden biriydi. Bu durumda doğa ile bilgisayarlar arasındaki ilişkiyi incelemeye başladı ve "Akıllı makineler" adında sonradan 1969'da basılan yazıyı kaleme aldı. Bu yapay zeka kavramının yayılmaya başladığı ilk zamanlardan biriydi. Turing zeki makinelerin insan beyninin ayrıntılı tasarımı yapılarak oluşturulabileceğine inanırdı. 1950'de "Turing testi" diye bilinen bir makale yayınladı. Test bir kimsenin klavye aracılığı ile bir insana ve bir zeki makineye soru sormasından oluşmaktadır. Ölümünde birçok iddia ortaya atılmıştı, ama ne tür olursa olsun O ölmüştü. Ve gerçekten Turing bilgisayar alanının en büyüklerinden biriydi. Günümüzde bilgisayar bilimcileri hala onun makalelerinden yararlanmaktadırlar...

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ağustos 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  tumblr_m011b6m5811qm92dro1_500.jpg
Gösterim: 584
Boyut:  63.9 KB

TURİNG
(Alan Mathison), İngiliz matematikçi (Londra 1912-Wilmslow, Cheshire, 1954). Matematiksel mantığa en önemli katkılarından biri olan On Computable Numbers, vvith an Application to the Entscheidungs problem (1936-1938) adlı kitabında, “evrensel” bir hesap makinesinin kuramsal kavramını hazırladı (Turing makinesi). ikinci Dünya savaşı sırasında çalışmalarına bir süre ara verdi, daha sonra Dışişleri bakanlığı'nın iletişim bölümüne geçti, Ulusal fizik laboratuvarı'nda, hesap makineleri kavramı üstüne araştırmalarına yeniden başladı. 1950’den başlayarak, yapay zekâyla ilgilendi. Ayrıca gruplar kuramına katkıda bulundu.

Turing hesaplanır fonksiyonu, DMnden (p tamsayı) N içine, Turing makinesi yardımıyla hesaplanır fonksiyon. Turing hesaplanır fonksiyonuna bir matematik tanım verilebilir ve bu durumda (Churchün tezine başvurmadan) Turing hesaplanır fonksiyonlarının tam tamına gerilemeli fonksiyonlar olduğu tanıtlanabilir.

Turing makinesi, Turing tarafından ta şarlanmış, gerçek hesap makinelerini yetkinleştiren kurgusal hesap makinesi; yetkinleştirme, keyfi uzunlukta sonlu programlar kabul etme ve keyfi uzunlukta sonlu hesaplar yapma anlamındadır (bilinen teknolojik nedenlerden dolayı gerçek hesap makineleri bunu yapamamaktadır).

Kaynak: Büyük Larousse
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Ekim 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Yapay Zeka Öncüsü!


Alan Mathison Turing, yapay zekanın ve modern bilişsel bilimin kurucusuydu ve o, insan beyninin büyük ölçüde bir dijital bilgisayar makinesi olduğu hipotezinin bir öncüsü idi . Doğumdaki korteksin “eğitim” yoluyla “evrensel bir makineye veya onun gibi bir şeye” dönüştüğü “örgütlenmemiş bir makine” olduğu teorisini ileri sürdü. Turing, daha sonra kendi adıyla anılan Turing testini, yapay bir bilgisayarın olup olmadığı yönünde bir ölçüt olarak önerdi. Turing ayrıca, İngilizlerin “Tunny” adını verdiği gelişmiş Alman şifreleme makinesi tarafından şifrelenmiş mesajların kırılması için ilk sistematik kod kırıcı yöntemi de tasarladı.

Kaynak: AnaBritannica

Benzer Konular

11 Kasım 2006 / Misafir Bilgisayar
21 Kasım 2018 / Robot1 Cevaplanmış
11 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Fizik
17 Ocak 2013 / _Yağmur_ Sosyoloji