Arama

Charles Dickens

Güncelleme: 7 Şubat 2012 Gösterim: 36.746 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
25 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
İngiliz romancısı 41812-1870).Charles Dickens Londra'ya geldiğinde on iki yaşındaydı, orada bir cila fabrikasında çalışmak zorunda kaldı, çünkü babası büyük bir para sıkıntısı içindeydi. O zaman açlığı da, yoksulluğu da, sanayi çağının başlangıcında, işçilerin çetin hayat koşullarını da tanıdı: bu konular eserlerinde sürekli olarak işlenecektir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bununla birlikte, gazetecilik öğrenmeğe de zaman bulabildi ve ilk skeçlerini hiciv dergilerinde yayımladı. Sonra yazar olan Dickens, Mister Pickvoick gibi garip ve ilgi çekici bir kişi yarattı, Oliver Twist'in ve Nicholas Nickleby'nin serüvenlerini anlattı, daha sonra da duygulu başeserini, David Copperfield'i kaleme aldı.

İngiltere ve Amerika'da kısa zamanda büyük bir ün yaptı, iki defa Amerika'ya gitti. Nihayet, 1850'den itibaren, eserini birçok defa halk huzurunda okudu ve mükemmel bir oyuncu olduğunu ortaya koydu.

Victoria çağı toplumunun tanığı olan Dickens, kitaplarıyla, çok küçük yaştan itibaren çalıştırılmağa başlayan ve sömürülen çocukların korkunç yoksulluğuna dikkati çekmeyi başarmıştır.

Şakacı ve gürültücü İngiliz «Mr. Pickwick'in Serüvenleri» adlı kitaptan bir resim: »Mr. Pickwick Patende».
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 23 Eylül 2008 18:20
Biyografi Konusu: Charles Dickens nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
30 Aralık 2007       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Charles Dickens

Sponsorlu Bağlantılar
Charles Dickens

Charles Dickens, (d. 7 Şubat 1812 – ö. 9 Haziran 1870). İngiliz yazar.
Memur bir babanın oğlu olarak 1812 yılında doğan Dickens, küçük yaşlardan itibaren sefaletle tanıştı. Henüz 11 yaşında iken bir boya fabrikasında çalışmak zorunda kaldı. 15 yaşında bir avukatın yanına giren genç Dickens, öğrenmeye meraklı olduğu için boş zamanlarında stenografi öğrendi. 1835 yılında Morning Chronicle gazetesine stenograf olarak girdi ve 1835’te “Boz” takma adıyla Boz’un Karalamaları başlığında notlar yayımlamaya başladı.
1837’de ise esas onu ünlendirecek olan Bay MAL IN Serüvenleri adlı kitabını yayımladı. Aynı yıl içinde Catherine Hogarth ile evlendi. 1840 yılında ölen baldızı Mary’e ithaf ettiği Antikacı Dükkanı romanını yayımladı.
1840-41’de Amerika’ya gitti ve burada büyük bir coşkuyla karşılandı, ama Genel Okur İçin Amerika Notları kendisini o kadar içtenlikle ağırlamış olanlarda şiddetli tepkilere yol açtı. 1843 ile 1846 arasında bol bol seyahat eden Dickens, bu seyahatlerde dönemin ünlü yazarlarıyla tanışma fırsatı buldu. Bu dönemde ;yine Daily News gazetesini ve Household Words dergisini çıkardı.
1858 yılında karısından ayrılan Dickens, bu dönemden itibaren yine sık sık seyahate çıktı, konferanslar verdi. Ama çok yoruldu ve Gadshill’deki evinde istirahate çekilmek zorunda kaldı. 1870’te de şöhretin zirvesindeyken öldü.Mezarı Paristeki mössie kasabasına gömüldü.

Bazı eserleri
  • Oliver Twist (1837)
  • Bay Pikvik'in Serüvenleri (1837)
  • Nicholas Nickleby (1838-1839)
  • Antikacı Dükkanı (1840-1841)
  • David Copperfield (1849–1850)
  • Zor Zamanlar (1854)
  • İki Şehrin Hikayesi (1859)
  • Büyük Umutlar (1860–1861)
  • Büyük Macera
Charles Dickens

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
18 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Charles Dickens

Doğum: 1812, Landport
Ölüm: 1870, Gadshill
İngiliz romancı.

Takma adı Boz'dur. Babası deniz kuvvetlerinde çalışan yoksul bir memurdu. Doğumundan kısa bir süre sonra ailesi Londra yakınlarındaki Chatham'da yerleşti. Dickens orada mutlu bir çocukluk geçirdi, ama babası borç yüzünden cezaevine girince bu mutlu dönem sona erdi (1823). Bir fabrikada çalışmaya başladı. Babasının üç ay sonra serbest bırakılması üzerine on beş yaşına dek okula gitti. 1826'da bir avukatın yanına girdi. Parlamentoda zabıt kâtipliği yaptı. İş değiştirerek gazeteci oldu ve "Morning Chronicle" gazetesinde olağanüstü güzel röportajlar yazdı. Londra'nın gündelik yaşamını konu alan ilk öyküleri önce gazetelerde çıktı, daha sonra "Sketchs by Boz" (Boz'un Taslakları, 1836) adıyla kitap olarak yayımlandı. Bu öykülerin kazandığı başarı üzerine kendisinden bir çizgi roman taslağı için metin yazması istendi. Yayımcının önerdiği konuda değişiklik yaparak, garip ama sevimli tiplerin oluşturduğu bir grubu anlatan "Pickwick Papers" (Pickwick Kâğıtları, 1837) adlı mizah romanını kaleme aldı. Romanın belirli bir konusu yoktu, yalnızca gülünç olay ve konuşmaları anlatıyordu. Bu yapıtla bir anda üne kavuştu. 1836-1841 arası aynı anda birçok romanı üzerinde çalıştı. İki kez Amerika'ya gitti. Amerikan toplumunu eleştiren yazılarıyla Amerikalıları kızdırdı. Demokrat bir gazete olan "Daily News"i çıkarmaya başladı (1846). Özyaşamına ilişkin birçok bilgiyi içeren "David Copperfield"i kaleme aldı (1848-1849). İki yıl yazmaya ara verdi. Bunu izleyen dönemde büyük romanlarını yazdı. Gerek yazar gerek insan olarak bir "sosyal reformcu" diye ün kazandı. Pek çok yardım kurumunda etkin olarak çalıştı.

Toplumsal aksaklıkları konu alan yapıtlarıyla çeşitli reform girişimlerinin başlatılmasına ön ayak oldu. Bir inme sonucu öldü. Toplumsal romanın öncülerinden ve büyük bir mizah ustası olan Dickens, yapıtlarıyla İngiltere'de gerçekçilik akımını başlatmıştır. Romanlarındaki kişileri soyut yönleriyle değil, tutum ve davranışlarını belirleyen toplumsal çevreleriyle sergilemiştir. Özellikle karakterlerin çiziminde büyük bir ustalık göstermiş, gerçekçi gözleme ve ayrıntıya dayanan özgün tipler yaratmıştır. Yoksul çocukluk günlerini unutamayan yazar, romanlarında, Londra'da yakından tanıdığı yoksul kesimlerin ve orta tabakaların yaşantısını konu almıştır. Yoksullarla zenginler arasındaki dengesizliğe ayna tuttuğu "Oliver Twist" (1838) ile, İngiltere'de ilk gerçek toplumsal romanı yaratmıştır. Acıklı olayla mizahın iç içe bulunduğu bu romanda yetim yurtlarının ve Londra'nın arka mahallelerinin durumunu eleştirmiştir. Bu romanıyla ününü iyiden iyiye pekiştiren Dickens, taşra okullarındaki katı disiplini ve zorba öğretmenleri yeren "Nicholas Nickleby" (1839) adlı romanını yayımlamıştır. Bir çocuğun sıkıntılarla dolu yaşamını konu alan "David Copperfield" (1850) ile yazarlığının doruğuna varmış, bu romanın kısaltılmış basımları dünya çocuk edebiyatının sayılı yapıtları arasına girmiştir.

Bundan sonraki yapıtlarında değişik toplumsal sorunları işlemiş, kişilerin iç dünyasını ve çevre ilişkilerini daha derinlemesine ele almıştır. Bu dönemin başlıca ürünleri, yine bir çocuğun serüvenli yaşamını işleyen "Great Expectations" (Büyük Umutlar, 1861) ile Fransız Devrimi'ni konu alan "A Tale of Two Cities"dir (İki Kentin Öyküsü, 1859). Dickens roman ve öyküleriyle 19. yüzyıl İngiliz edebiyatının en tanınmış yazarı olmuştur.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Şubat 2012       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Charles DICKENS (1812-1870)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Charles John Huffam Dickens İngiliz romancıları içinde çok genç yaşta ünlenmiş ve geniş bir okuyucu kitlesince beğenilmiştir. En büyük İngiliz romancısı olarak kabul edilen Dickens'ın herkesçe anlaşılabilir romanları yaşadığı dönemde kraliçeden sokaktaki yoksul adama kadar, çeşitli kesimlerden okurların ilgisini çekiyordu. Londra'da kimi zaman 20 tiyatroda birden bu romanlardan uyarlamalar sahneleniyor, okuması olmayanlar bile roman kahramanlarını tanıyordu. Romanlarındaki Bay Pickwick, Oliver Twist, Bay Micawber, David Copperfield, Scrooge ve Tiny Tim gibi tipler, İngiltere'nin dışındaki ülkelerde de okurlarca benimsendi.
Dickens, Hampshire'da, Portsmouth'da doğdu. Savurganlığı yüzünden sürekli borç içinde olan babası Deniz Kuvvetleri'nde mu­hasebe görevlisiydi. Ailenin ikinci çocuğu olan Dickens, küçük yaşta bir ayakkabı boya­sı atölyesinde çalışarak eve para sağlamak zorunda kaldı. Dickens'lar alacaklılardan kur­tulabilmek için, durmadan evden eve taşını­yorlardı. Dickens 12 yaşındayken babası borçlarından ötürü tutuklandı. Bu olay küçük Charles'ın kişiliğinde derin izler bıraktı, büyüdükten sonra o dönemde yaşadıklarının çoğunu romanlarına aktardı.
Babası hapisten çıktıktan sonra beklenme­dik bir mirastan dolayı ailenin yazgısı değişti. Dickens fabrikadan alınarak bir okula gönde­rildi. Ailenin maddi durumu bozulunca yeni­den okulu bıraktı ve bir avukatın yanına girdi. Stenografi öğrenerek mahkemelerde ve par­lamentoda muhabirlik yaptı. Dönemin çeşitli gazete ve dergilerine deneme ve öyküler yazmaya başladı. Bu yazılarında dönemin geleneklerinden ve yaşam biçiminden kesitler yer alıyordu. İlgiyle karşılanan bu yazılar George Cruikshank'ın çizgileriyle Sketches by Boz (1836; "Boz'un Karalamaları") adıyla yayımlandı. Dickens daha sonra Bay Pik-vik'in Serüvenleri m (The Pickvvick Papers; 1836-37) yazmaya başladı. Bay Pickwick, uşağı Sam Weller ve arkadaşlarının başından geçen gülünç serüvenleri anlatan bu kitap çok tutuldu ve Dickens nerdeyse birden bire üne kavuştu.
1836'da tanınmış bir gazetecinin kızı olan Catherine Hogarth ile evlendi; bu evlilikten 10 çocukları oldu. Ne var ki, ikisi de mutlu olamadı.
Dickens'ın ünlendikten sonra yazdığı Oli­ver Twist (1838) bir ıslahevinde yetişen Oli-ver'in acı dolu yaşamını konu alır. Oliver gibi,
Dickens'ın hemen her romanında, içinde ya­şadıkları dehşet verici koşullardan ve gördük­leri baskıdan serseme dönmüş çocuklar, top­lumdaki şiddeti ve baskıyı simgeliyordu. Bu roman bir dergide bölüm bölüm yayımlandığı için Dickens her bölümün sonunu bir beklen­tiyle bitiriyor ve heyecanı kamçılanan okur, bir sonraki sayıyı dört gözle bekliyordu.
1838-39 arasında gene bölümler halinde yayımlanan Nicholas Nickleby'de Dickens gü­lünç ve acıklı olayları iç içe vermeyi başardı. Bu kitapta, yarattığı en gülünç tiplerden Bay Mantalini ve Bay Vincent Crummles ile birlikte canavar ruhlu okul yöneticisi Wackford Squeers'i de okurlarına tanıttı. Küçük Nell'in ölümüyle sonuçlanan Antikacı Dükkânı (The Old Curiosity Shop; 1841) okurları gözyaşları­na boğdu. Dickens'a mektuplar yazarak Kü­çük Nell'in ölmesini engellemesi için yalvar­dılar.
Dickens 1842'de ilk kez ABD'ye gitti. Kitaplarıyla orada da çoktan ünlenmişti. Bir Noel Şarkısı (A Christmas Carol; 1843) ve Martin Chuzzlevvit (1844) bu geziden edindiği izlenimlerle yazıldı. Dickens, iş dünyasını ve bütünüyle toplumu ele aldığı Dombey and Son (1848; "Dombey ve Oğlu") adlı romanı­nın ardından, bir özyaşamöyküsünü çağrıştı­ran David Copperfield'i (1849-50) yazmaya başladı. David Copperfield'in başından geçenler, çoğunlukla Dickens'ın fabrikadaki ka­ranlık günlerinden, yoksul kira evlerinden ve borçlular hapishanesinden izlenimlerdi. Bleak House (1852-53; "Kasvetli Ev") adlı romanın­da mahkemeleri ve hukukçuları; Hard Times" da (1854; "Zor Yıllar") da Sanayi Devrimi' nin yol açtığı toplumsal değişim sırasında sıkıntı ve yoksulluğa neden olan iktisadi sistemi sert bir dille eleştirdi. Dickens toplu­mun yoksul ve ezilen kesimlerini konu aldığı romanlarıyla geniş yankılar uyandırarak, top­lumsal sorunlara ilginin artmasını sağladı.
Dickens Liftle Dorrit (1855-57; "Küçük Dorrit") adlı romanının ardından Household Words ("Sıradan Sözler") ve AU the Year Round ("Yıl Boyunca") adlı dergilerde çalış­tı. 1859'dan 1870'te ölümüne kadar roman, şiir, deneme gibi çeşitli türlere yer veren bu haftalık dergilerde çalışan Dickens, bu sırada üç roman daha yazdı; İki Şehrin Hikâyesi (A Tale of Two Cities; 1859) Büyük Ümitler (Great Expectations; 1860-61) ve Our Mutual Friend (1864-65; "Ortak Dostumuz") adlı bu yapıtlarıyla sanatının doruğuna ulaştı.
1858'de evliliği boşanmayla sona eren Dic­kens, daha sonra ABD'ye ve İngiltere'nin çeşitli bölgelerine geziler yaptı. Büyük dinle­yici kitlelerine romanlarından parçalar oku­makta çok ustaydı. Halkın arasına karışmak­tan hoşlanırdı. Etkileyici bir konuşmacı, iyi bir amatör tiyatro oyuncusu, yetenekli bir gazete muhabiriydi. Yazmakta olduğu The Mystery of Edwin Drood (1870; "Edwin Drood'un Gizemi") adlı dedektif öyküsünü bitiremeden öldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

24 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
27 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Edebiyat
28 Mart 2016 / Mira Edebiyat
21 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
10 Şubat 2016 / ener Siyaset ww