Arama

Jack London

Güncelleme: 15 Eylül 2012 Gösterim: 20.367 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
27 Haziran 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Jack London
jacklondonfa5
Jack London (12 Ocak 1876, San Francisco - 22 Kasım 1916, Kaliforniya), ABD'li roman yazarı.
Sponsorlu Bağlantılar
Vahşetin Çağrısı ve elliden fazla kitabın yazarı olan Amerikalı yazar. Dünya ticari dergi romanının öncüsü ve yazarlıktan yüksek gelir elde etme başarısını amaçlayan ilk Amerikalılardandır.

Ailesi
Jack London, babası William Henry Chaney tarafından 11 yaşındayken terk edildi. Spiritüalist bir müzik öğretmeni olan annesi Flora Wellman tarafından Kaliforniya Oakland'da yetiştirildi. Flora hasta olduğundan Jack çocukluğuna değin eski bir köle olan Virginia Prentiss tarafından büyütüldü ki o büyüyene kadar onun annesi gibi olmuştur. 1876'nın sonlarına doğru Flora, kısmen engelli bir Amerikan İç Savaşı gazisi John London ile evlendi. Aile Oakland'a yerleşmeden önce Jack'in ilkokulu okuduğu San Fransisco Bay Area'ya geçti. Ailesi işçi sınıfından olsa da London'ın daha sonraki yazılarında iddia ettiği kadar yardıma muhtaç halde değillerdi.
Biyografi yazarı Clarice Stasz ve diğer bazıları, Jack London'ın babasının astrolog William Chaney olduğuna inanmaktadırlar. 1906 depremini izleyen büyük yangınlar sebebiyle San Fransisco'nun çoğu resmi kayıtı yok olduğundan Wellman ile Chaney'nin yasal olarak evli olup olmadıkları bilinmemektedir (Aynı nedenle doğum belgesinde hangi adın yazılı olduğu da bilinmiyor). Stasz Chaney'nin anılarında Jack London'ın annesi Flora Wellman'dan karısı olarak söz ettiğini belirtmekte ve Flora'nın bir reklamda kendisini Florence Wellman Chaney olarak takdim ettiğini kaynak göstermektedir. 1898'de Wellman Georgia'ya taşınmıştır.

İlk Yılları
Jack London San Francisco'daki 3. ve Brannan sokakları yakınında doğdu. Doğduğu ev 1906 San Francisco depremi sırasında çıkan yangında tamamen yandı, ve buraya Kaliforniya Tarih Kurumu tarafından 1953 yılında bir tabela yerleştirildi. London esasen kendi kendini eğitmiştir. Kendisini yerel kütüphanede çoğunlukla kitap okuyarak eğitmiştir. 1885 senesinde Ouida'nın Victoria dönemine ait olan ve eğitimsiz bir İtalyan köylü çocuğunun opera bestecisi olarak ün kazanmasını anlatan uzun romanı Signa'yı bulup okumuştur. Bu romanı kendi yazınsal arzusunun tohumu olarak örnek aldı.
Önemli bir olay 1886’da Oakland Yerel Kütüphanesi’nin cana yakın kütüphanecisi Ina Coolbrith’ı (sonraları Kaliforniya’nın ilk şairlik ödülünü kazanmış ve San Fransisko edebiyat topluluğunun önemli bir şahsı olmuştur) keşfetmesi olmuştur.
London 1889 yılında Hickmott konserve fabrikasında 12 ile 18 saatleri arasında çalışmaya başladı. Bu ağır iş koşullarından kurtulmak için siyahî sütannesi Virginia Prentiss’den borç para alarak French Frank adındaki bir istiridye korsanından Cümbüş (Razzle-Dazzle) isimli küçük yelkenliyi satın aldı ve kendiside bir istiridye korsanı oldu. John Barleycorn'da French Frank’ın eşi Mamie’yi çalmakla suçlanmaktadır. Birkaç ay sonra yelkenlisi tamir edilemeyecek düzeyde zarar gördü. Bu olaydan sonra yasal tarafa geçti ve Kaliforniya Balık Devriyesinin bir üyesi oldu.
1893 yılında Japonya sahil sınırlarındaki Sophia Sutherland fok balığı avlama uskunasına katıldı. Döndüğü zaman ülkesi 93 Paniği’nin ve Oakland’daki işçi karışıklıklarının etkisi altındaydı. Hint keneviri fabrikasındaki ve bir sokak-banliyö enerji fabrikasındaki ağır iş şartlarından sonra Kelly’nin ordusuna katıldı ve serserilik yaşantısına başladı.
1894 yılında 30 gününü Erie vilayetindeki Buffalo hapishanesinde geçirdi. Yol isimli çalışmasında şunları yazdı:
"Erkeklerin taciz edilmesi Erie vilayet hapishanesinin “açıklanamayan” korkularından sadece birisidir. “Açıklanamayan” diyorum fakat dürüst olmak gerekirse “düşünülemez” demeliyim. Onları görene kadar benim için düşünülemezdi ve ben dünya tarzımda ve insanlığın asimile olmasındaki korkunç derinliğinde korkak bir tavuk değildim. Erie vilayet hapishanesinde dibe ulaşmak derin yaralar açabilirdi fakat bunları temizledim ve kolayca sıyrıldım. Sonrasında şakayla karışık olarak olayların perde arkasını orada bulunduğum sürece gördüm."
Serserilik ve denizcilik zamanındaki deneyimlerinden sonra Oakland'a döndü ve birçok makale bağışladığı Aegis isimli yüksek okul dergisinin çıkarıldığı Oakland yüksek okuluna katıldı. Yayınlanan ilk eseri "Japon kıyılarının kasırgası", denizcilik deneyimlerinin bir meyvesidir.
Jack London umutsuzca Kaliforniya Üniversitesi'ne katılmayı istedi ve 1896 yılında yoğun bir yaz dönemi ders çalışmasından sonra başardı; fakat maddi zorluklar yüzünden 1897 yılında ayrılmak zorunda kaldı ve bu yüzden hiçbir zaman mezun olamadı. Kingman "Jack'in öğrenci yayınlarına makale yazmış olduğuna dair hiçbir kaydı bulunmamaktadır".
Şair George Sterling ile Oakland'ın Lake Merritt bölgesinde kiralık villasında yaşarken tanışan London ve Sterling zamanla birbirlerinin en iyi arkadaşı oldular. 1902'de Sterling London'a California Piedmont'daki kendi evinin yakınlarında bir ev bulması konusunda yardımcı oldu. London, mektuplarında karga burnu ve klasik karakteri nedeniyle Sterling'e "Greek" diye hitap etmiştir ve bunları "Wolf" adıyla imzalamıştır. Sonradan London Sterling'i; otobiyografik eseri Martin Eden'de Russ Brissenden karakteriyle, "Ay Vadisi"nde ise Mark Hall karakteriyle betimleyecekti.
Daha sonraki yaşamında London geniş kapsamlı şahsi kütüphanesine kendini adadı.London 15.000 ciltlik bu kütüphaneye "Benim Ticaret Araçlarım" derdi."
Biyografi Konusu: Jack London nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
gokberkius - avatarı
gokberkius
Ziyaretçi
8 Ağustos 2008       Mesaj #2
gokberkius - avatarı
Ziyaretçi
jack london için halk adamı derler. üslup olarak bazı eserlerinde romantik bir tarz kullandığı ileri sürülse de genel olarak realist yer ve insan betimlemeleriyle ve güçlü anlatımıyla öne çıkar. yaşadığı çevrelerde alt tabaka sayılan insanların hayatlarını ve mücadelelerini kendi yaşadığı gibi döneminin acı gerçekleri ve yoğun duyguları ile kaleme almıştır. 'beyaz diş', 'deniz kurdu' ve 'demir ökçe' kitapları şiddetle önerilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Ağustos 2010       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  JackLondon.jpg
Gösterim: 444
Boyut:  3.7 KB

Hikayeleri

Yazar ve tarihçi Dale L. Walker'a göre "London'ın gerçek dehası kısa, 7500 ve altında sözcükten oluşan, imgelerle dolu beyninin ve üstün anlatım yeteneğinin özgürce boşaldığı, yazılardır. Bu sihirli 7500'den daha uzun öyküleri genellikle, elden geçirilip düzeltilmeye muhtaçtır."
Jack London'ın şaşırtıcı derecede çok sayıda hikayesi bugün bilim kurgu olarak sınıflanabilir. "The Unparalleled Invasion" Çin'e karşı bir biyolojik savaşı, "Goliah" nükleer denilebilecek bir enerji silahını, "The Shadow and the Flash" görünmezlik peşinde farklı yollar tutan iki rakip kardeşi, "A Relic of the Pliocene" çağdaş insanın bir mamutla karşılaşmasını, Londra'da Jung'un kuramlarına ilginin yoğun olduğu döneme ait daha geç bir hikayesi "The Red One" dünya dışı bir nesnenin etkisindeki bir ada kabilesini konu edinir. Negatif ütopya ya da distopi örneği olarak yazdığı Demir Ökçe romanı da bugünün "Soft" bilim kurgu tanımına uygun düşer.

Romanları


En ünlü romanları Vahşetin Çağrısı, Beyaz Diş, Deniz Kurdu, The Iron Heel ve Martin Eden'dir
Martin Eden, tıpkı Jack London gibi mücadeleci bir yazarı anlatan bir romandır.

Kurgu-dışı ürünler ve özyaşam öyküsel anılar

Sipariş üzerine yazdığı The People of the Abyss (1903), Britanya İmparatorluğu'nun başkentinde yoksulların yaşadığı sefil koşullar üzerine bir araştırmadır.
The Road (1907) Jack London'ın berduşluk (hobo) günlerinin hatıra ve öykülerini toplar.
Jack London'ın özyaşamöyküsel "alkolik anılar"ı, John Barleycorn, 1913'te yayınlandı.
The Cruise of the Snark (1913) Jack ve Charmian London'ın 1907-1909 tarihli Pasifik seyahatlerinin bir hatırasıdır.

Ardından yapılan eklemeler


Jack London Credo

Irving Shepard 1956 tarihli bir Jack London hikayeleri derlemesinin önsözünde bir "Jack London Credo"dan alıntı yaptı:
Toz olmaktansa kül olmayı yeğlerdim!Kıvılcımın çakmasını isterdim parlak bir ışıkta, boğulmasındansa çürük bir kerestenin oyuğundaMuhteşem bir göktaşı olmak isterdim, varlığımın her zerresinin görkemli bir ışıltıda olmasını, uykulu ve hareketsiz bir gezegendense.İnsanın işlevi yaşamaktır sadece var olmak değil.Harcamayacağım günleri, onları uzatmaya çabalayarak.Kullanacağım her anını zamanımın. Shepard kaynak belirtmemiştir. Alıntıladığı sözcükler San Francisco Bulletin'ın 2 Aralık 1916 tarihli sayısında, London'ın çiftliğini ölümünden birkaç hafta önce ziyaret eden gazeteci Ernest J. Hopkins'in bir yazısında geçer.Clarice Stasz bu parçanın "London'ın üslubundan pek çok iz taşıdığı"nı yazmıştır.

The Scab


"The Scab" (grev kırıcı) başlıklı kısa yazı Amerikan işçi hareketi tarafından çokça alıntılanmış ve Jack London'a atfedilmiştir: "Tanrı çıngıraklı yılan, kurbağa ve vampiri tamamladıktan sonra elinde kalan iğrenç artık malzemeyle grev kırıcıyı yaptı. Bu iki ayaklı hayvanın dönek bir ruhu, sıvı bir beyni, jelatin ve tutkal karışımı bir omurgası vardır
Bu parça, 1974 tarihli bir Yüksek Mahkeme davasında tümünü alıntılayıp "genellikle yazar Jack London'a atfedilen, sendika edebiyatının iyi bilinen bir parçası" olarak niteleyen hakim Thurgood Marshall'ın ağzından tutanaklara da geçmiştir.
Bu alıntı Jack London'ın yayınlanmış eserleri içinde bulunmaz. Bir zamanlar "The Scab"başlıklı bir konuşma yapmış ve The War of the Classes (Sınıfların Savaşı) kitabında yayınlamıştır fakat bu konuşma içerik ve tarz olarak sözkonusu alıntıdan tamamiyle farklıdır.

Might is Right


Anton LaVey'in "Şeytan Kilisesi", 1896 tarihli Might is Right kitabının yazarı Ragnar Redbeard'ın aslında Jack London olduğunu ileri sürer. London'ın hiçbir biyografisinde buna değinilmez ve Rodger Jacobs bir yazısında bu iddiayı reddeder.

B. Traven


Sierra Madre Hazineleri filminin senaryosuna temel olan kitabın yazarı olarak ünlenen gizemli yazar B. Traven, 1930'larda, "Alman Jack London" olarak nitelendi. Siyasi eğilimi, konuları, yazı üslubu ve mekanları gerçekten de Jack London'inkilerle büyük benzerlik gösterir. Traven tüm ömrünce gerçek kimliğini saklı tutmuştu. Traven üzerine yazan her yorumcu, onun aslında Jack London olduğu, kendi ölümünü insanları yanıltan bir oyun şeklinde sahneleyen London'ın yeni bir kimlikle yazmaya devam ettiği yolundaki spekülasyona değinir. London'ın hiçbir biyografisi bu konuyu ele almaya değer bulmaz. 1990'da Traven'in dul eşi kendisiyle yapılan bir söyleşide Traven'in Almanya'da 1. Dünya Savaşı'nda yaşamış sol devrimci Ret Marut olduğunu açıkladıktan sonra spekülasyonlar da dinmiş oldu.

Romanları
  • A Son of the Snow (1902)
  • Children of the Frost (1902)
  • Vahşetin Çağrısı (1903)
  • The Kempton-Wace Letters (1903) Published anonymously, co-authored by Jack London and Anna Strunsky.
  • Deniz Kurdu (1904)
  • The Game (1905)
  • Beyaz Diş (1906)
  • Ademden Önce (1907)
  • Demir Ökçe (1908)
  • Martin Eden (1909)
  • Yanan Gün Işığı (1910)
  • Adventure (1911)
  • The Scarlet Plague (1912)
  • The Abysmal Brute (1913)
  • Ay Vadisi (1913)
  • The Mutiny of the Elsinore (1914)
  • The Star Rover (1915, published in England under the title The Jacket)
  • The Little Lady of the Big House (1916)
  • Jerry of the Islands (1917)
  • Michael, Brother of Jerry (1917)
  • Hearts of Three (1920, novelization by Jack London of a movie script by Charles Goddard)
  • The Assassination Bureau, Ltd (1963, half-completed by Jack London; completed by Robert Fish)
  • ( the bir aygördüm pencereden bacadan )
Hikaye derlemeleri
  • Tales of the Fish Patrol (1906)
  • Smoke Bellew (1912)
  • The Turtles of Tasman (1916)
Özyaşamöyküsel anıları
  • Demiryolu Serserileri (1907)
  • John Barleycorn (Bir Alkoliğin Anıları) (1913)
Kurgu-dışı eserleri ve makaleleri
  • The People of the Abyss (1903)
  • Revolution, and other Essays (1910)
  • The Cruise of the Snark (1913)
  • How I became a socialist
Kısa Öyküleri
  • "By The Turtles of Tasman"
  • "Diable-A Dog"
  • "An Odyssey of the North"
  • "To the Man on Trail"
  • "To Build a Fire"
  • "The Law of Life"
  • "Moon-Face"
  • "The Leopard Man's Story" (1903)
  • "Negore the Coward" (1904)
  • "Love of Life"
  • "All Gold Canyon"
  • "The Apostate"
  • "In a Far Country"
  • "The Chinago"
  • "A Piece of Steak"
  • "Good-by, Jack"
  • "Samuel"
  • "Told in the Drooling Ward"
  • "The Mexican"
  • "The Red One"
  • "The White Silence"
  • "The Madness of John Harned"
  • "A Thousand Deaths"
  • "The Rejuvenation of Major Rathbone"
  • "Even unto Death"
  • "A Relic of the Pliocene"
  • "The Shadow and the Flash"
  • "The Enemy of All the World"
  • "A Curious Fragment"
  • "Goliah"
  • "The Unparalleled Invasion"
  • "When the World was Young"
  • "The Strength of the Strong"
  • "War"
  • "The Scarlet Plague"
  • "The Seed of McCoy"
  • "The Sundog Trail"
  • "Batard"
  • "The King of Mazy May"
  • "South of the Slot of fun"
Oyunları
  • The Acorn Planter: a California Forest Play (1916)
Diğer

Jack London, Star Trek: TNG " Time's Arrow (Zamanın Oku) " bölümünde teğmen Commander Data'ya yardımcı olan bir otel çalışanı karakterinde gözükür. Mark Twain, O'na Alaska'ya gidip iyi bir yazar olması öğüdünü verir.

İnternette erişilebilen eserleri

  • Jack London's Writings
  • Jack London's Unpublished Poetry Forty poems by Jack London, published for the first time in 2005 by Dan Wichlan. Of interest mostly to Jack London buffs, his poetry being unsuccessful.
  • Plays by Jack London Full text, online, of The Acorn-Planter, The Birth Mark, The First Poet, Daughters of the Rich, Scorn of Women, and A Wicked Woman. Of interest mostly to Jack London buffs, his plays being unsuccessful.
  • Jack London çalışmaları – Gutenberg Projesi
  • Call of the Wild and To Build a Fire at American Literature
  • Google Books search on "Jack London" for "full view books" finds many complete works in the form of facsimile page images, downloadable as PDF files.
Ad:  Jack_London_1914_Sunset_Magazine.jpg
Gösterim: 555
Boyut:  38.1 KB


Cover of Turtles of Tasman by Jack London
Ad:  Turtlesoftasmancover.jpg
Gösterim: 625
Boyut:  102.0 KB

Vikipedi

kme592 - avatarı
kme592
Ziyaretçi
15 Eylül 2012       Mesaj #4
kme592 - avatarı
Ziyaretçi
beyaz diş , deniz kurdu , demir ökçe , dehşet ülkesi ,japon kıyılarının kasırgası önemle okuduğum kitaplardır. Çok güzellerdir lütfen okuyunuz.

Benzer Konular

21 Aralık 2009 / asla_asla_deme Edebiyat
20 Temmuz 2008 / RuffRyders Oyunlar
7 Ekim 2013 / _Yağmur_ Edebiyat
15 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Sinema ww