Arama

Formula 1 Sözlüğü - D

Güncelleme: 8 Mayıs 2011 Gösterim: 1.755 Cevap: 0
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
8 Mayıs 2011       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Formula 1 Sözlüğü - D
Data Recorer - Veri Kayıt Cihazı
Sponsorlu Bağlantılar
Her Formula 1 otomobilinde bulunması zorunlu olan bu özel kayıt cıhazı, bir sensör aracılığıyla kaza veya benzeri olayları izleyip kaydeder. Bir tür “kara kutu” olan veri kayıt cıhazı, her an FIA yetkililerinin denetlemesine açık bulundurulmak zorundadır.

Differential - Diferansiyel
Vites kutusu içinde yer alan bu mekanizma, her iki şaftın değişik hızlarda devinimini, dolayısıyla otomobilin hızlanmasını veya yavaşlamasını sağlar.

Diffuser - Dağıtıcı
Otomobilin alt kısmında yer alan ve kafes şeklinde olan bu gereçler, hava akımını hızlandırmaya yarar ve yere yapışmayı arttırır.

Dirty Air - Kirli Hava
Geçmekte olan bir otomobilin, diğer otomobil üzerinde yarattığı hava akımıdır (türbülans). Öndeki otomobili yakın takibeden bir başka otomobilin aerodinamik yapısı etkilenir. Hava akımıyla yere tutunma (downforce) büyük ölçüde azaldığından, otomobilin hakimiyeti, yere tutunması da azalır ve spin atma olasılığı artar. (Bknz: “Downforce)

Downforce - Downforce, Hava Akımıyla Yere Yapışma
Otomobilin şasisi, kanatları ve süspansiyonunun üzerinden ve yanlarından geçen havanın oluşturduğu güç. Bu güç (downforce), Formula 1 otomobilinin pistte hızının artmasıyla yere daha fazla yapışmasını sağlar.

Drive-By-Wire - Elektronik Sürüş
Gaz (akselerasyon) pedalı ile motor arasındaki mekanik bağlantıyı ortadan kaldıran bir elektronik sistem. Gaz verisi (data), motor üzerindeki Motor Kontrol Ünitesine (ECU) elektronik olarak iletilir ve motorun devri buna göre ayarlanır.



Benzer Konular

9 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular
9 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular
9 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular
8 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular
8 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular