Arama

Buerger Hastalığı

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 23.608 Cevap: 2
Avatarı yok
BlueNighT
Yasaklı
22 Şubat 2007       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
BUERGER HASTALIĞI

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


doktor buerger
Tromboanjitis obliterans olarak ta bilinen buerger hastalığı orta ve küçük çaplı atar ve toplar damarların sigaraya bağlı olarak gelişen tıkayıcı hastalığıdır. Damarlar bir çeşit iltihabı pıhtı ile tıkanır ve özellikle parmaklara giden kan akımını azalır ve sonuçta parmaklarda şiddetli ağrı, bir türlü iyileşmeyen yaralar ve kangren ortaya çıkar.

Hastalık genellikle 20 ile 40 yaşlarında başlar. Buerger hastalığı`nda ayak ve elde özellikle istirahatte şiddetli ağrı ve yaralar vardır. Çoğu kez parmaklar kızarmış olduğu halde soğuk ve ağrılıdır.
Genelde parmaklarda basit nedenlerle başlayan ve bir türlü iyi olmayan çok ağrılı yara, iltihap veya kangren ortaya çıkar.


Doppler ile ayak ve kol damarlarında basınçların düşük olması, renkli Doppler ultrasonografi, manyetik rezonans anjiografi veya anjiografi ile damarlarda tıkanıklık belirlenir. Anjiografide bir çok alanda çok sayıda tıkanıklık vardır. Çoğu kez gövdeye yakın damarlar normal iken bacakta uçlara yakın damarlar tıkalıdır ve kan tıkalı damarların çevresindeki küçük yandaş damarlar (kollateraller) aracılığı ile yetersiz olarak uçlara iletilir.


Tedavi:
Tedavinin en önemli basamağı sigaranın kesilmesidir. Sigarayı bırakan kişilerde amputasyon (doku yada uzvun kesilmesi) riski çok düşüktür. Buna karşın sigara bırakılmadığında yaralar iyileşmez yada tekrar açılır ve sonuçta çok sayıda amputasyon gerekebilir.
Tedavide etkinliği kanıtlanmış en önemli tedavi prostaglandin ismi verilen normalde damarlardan da salgılanan bir çeşit hormonun damardan verilmesidir.. Buerger`li çok az sayıda hastada damarlar bypass cerrahisi için uygundur. Çoğu hastada hastalık bu tedavilere cevap vermez ve uzvun kesilmesi gerekir.



Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 21:43
M.u.R.a.T - avatarı
M.u.R.a.T
Ziyaretçi
22 Şubat 2007       Mesaj #2
M.u.R.a.T - avatarı
Ziyaretçi
haberbuton
Buerger hastalığı (Sigara ile ilgili damar tıkanıklığı)

Sponsorlu Bağlantılar
'Bacağı, ayak parmaklarından başlayarak bir dizi operasyonla diz üstüne kadar kesilen hastam, sigaraya devam ettiği takdirde diğer bacağını da kaybedeceğini bildiği halde, gizli gizli içmeye devam ediyordu. Çocuklar, bu hastaların sigara bağımlılığı sanıyorum çok güçlü oluyor!'

Tıp fakültesinde, bu yazımızın konusu olan hastalıkla ilgili dersi veren hocamızın söylediklerini, bu gün söylenmiş gibi hatırlıyorum.

Buerger hastalığı, temel olarak küçük ve orta boy atardamarları tahrip ederek, damarın beslediği bölgede Kangrene kadar giden hasara yol açan bir hastalıktır. Vakaların çoğu sigara içen, orta yaşlı, erkek hastalardır.

Hastalığın erken dönemlerinde belirti ve bulguları silik olup, sıklıkla ayakta başlayan parmak yaraları, solukluk ve soğukluk, uyuşukluk, karıncalanma ve yanma tarzında şikayetler görülür.

Hastalık ilerledikçe, yürüme ile artan istirahatle azalan bacak ağrıları yerleşir. Hasta uzun süreli yürüyüşlerde, giderek artan ağrı sebebiyle durmak ve dinlenmek zorunda kalır. Sıklıkla caddelerde, bu durma dönemlerinde vitrinlere bakılarak ağrının geçmesi beklendiğinden, klasik tıp kitaplarına bu durum 'vitrin belirtisi' olarak geçmiştir. İleri dönemlerde ağrı sadece hareketle değil, istirahat dönemlerinde bile hissedilmeye başlar.

Yine özellikle soğuk su ve hava ile temasta el ve bacaklarda morarma, ayakta şişme ve gangren ileri dönemlerde görülen bulgulardır.

Hastalığın sigara ile ilgisi kesin olarak gösterilmiş olup, sigarayı bırakmayan hastalar, uzuv kaybına yol açacak sonuçlarla karşı karşıyadır.

Hastalığın teşhisi için Doppler ultrasonografi ile damarlardaki kan akım seviyesi ve daralma gösterilir, damar içine kontras madde verilerek çekilen filmlerle teşhis kesinleştirilir.

Tedavi amacıyla önce genel tedbirler alınır.

Sigarayı bırakmak zorunludur, ayakları sıkmayan rahat ayakkabılar tavsiye edilir. Ayak temizliğine ve hijyenine dikkat edilir. Damar içinde tıkayıcı pıhtı oluşan hastalarda, pıhtıyı eritici, kanı sulandırıcı ilaçlar verilir. Gengren varlığında hasta yatırılarak uygun cerrahi metodla tedavi edilir.

icaktu - avatarı
icaktu
Ziyaretçi
16 Şubat 2008       Mesaj #3
icaktu - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba,
Ben 1986 yılından buyana Buerger hastasıyım. Bu zamana kadar çok yolaldım ve bir dizi ameliyatlar geçirdim. Son olarak 2004 yılında ön ayak ampitasyonu ile hayata devam ediyorum.
Amacım tüm Bugerger ve Damar Hastalarını bir çatı altında toplamak. Çektiğimiz sıkıntıları ve deneyimleri paylaşmak.



BENİM AYAKLARIMIN GÖRÜNÜMÜ YARALAR İYİLEŞMİŞ DURUMDA


burger

Benzer Konular

28 Haziran 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
28 Mart 2012 / drzombie Tıp Bilimleri
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
3 Nisan 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri