Arama

Gut Hastalığı

Güncelleme: 23 Temmuz 2012 Gösterim: 107.760 Cevap: 7
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Gut Hastalığı

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Gut, ani bir biçimde, eklemler üzerinde ileri derecede ağrıya, duyarlılığa, kızarıklığa ve şişkinliğe neden olan metabolik bir eklem hastalığıdır. En çok, ayak baş parmaklarında görülür. Genellikle, orta yaş üzerindeki erkekleri etkiler. Metabolik bir hastalık denilmesinin nedeni, kandaki ürik asit düzeyi ile ilgili olmasındadır. Genel olarak, kandaki ürik asit düzeyi 7 ile 8 mg/dl’yi aşarsa, ürik asit, kristaller halinde eklem içlerinde birikip Gut’a neden olur. Bu, yine de ürik asit düzeyinin normal olduğu kişilerde hastalığın hiç ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez. Özellikle, aşırı kilolu tansiyonu yüksek, diyabetli kişilerde, bu düzey normal bile olsa hastalık oluşabilir. Toplumunyaklaşık yüzde beşlik bir kesiminde ise, ürik asit düzeyi yüksek olduğu halde, hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir. Gut, bin erkekten 13-14’ünü, kadınlarda ise, 6’sını etkiler.


Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 12:09
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #2
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Tanısı nasıl konur?
Tanının en kesin olarak konulması, ekleme iğne ile girip (arthosentez), eklem sıvısını çekip bu sıvıdaki ürik sit kristallerinin mikroskop altında göstermek yolu ile olanaklıdır. Bu mümkün değilse, hekim klinik bilgisine ve kan testlerine dayanır.
Sponsorlu Bağlantılar

Tedavi
İlaç ve özel diyet tedavinin ana bölümünü oluşturur. Ağrılı nöbetler sırasında erkenden anti-enenflamatuvar ilaçlar verilir. Bunların yanı sıra,mutlaka doktorun önereceği biçimde verilmesi gereken kolçisin adlı ilaç da oldukça yararlıdır. Hastalık dindikten sonra, genellikle, bir ay beklenip, kanda ürik asit oluşumunu azaltan ya da kanda biriken fazla ürik asitin atılmasını, eğer böbrekleriniz sağlamsa, sağlayan ilaçlar başlanır.
Uzun vadede, doktorunuz ve beslenme uzmanına danışarak hangi yiyecekleri yiyip yiyemeyeceğinizi kararlaştırmanız gerekir.



Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Gut hastalığı
Vücutta ürik asit fazlalığı sonucu ortaya çıkan ve pek çok organda soruna yol açabilen 'Gut'a karşı diyetinize dikkat etmelisiniz
Ürik asit, normalde sağlıklı bir insanın kanında çeşitli kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan bir yıkım ürünüdür.
Ürik asit fazlalığı sonucunda 'Gut Hastalığı' (Podagra, damla hastalığı ve nikris olarak da bilinen) meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra fazla miktardaki ürik asit, dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte, böbreklerde ve daha pek çok organda birikip sorunlara sebep olabilmektedir.

Nasıl ortaya çıkar?
Zamanla eklem sıvılarında ürik asit kristaller birikmeye başlar ve Gut ataklarına neden olur.

Genellikle her seferinde diz, dirsek ve el bileği gibi bir eklemi etkileyen bu ataklar daha çok ayak başparmağı ekleminde dayanılması oldukça zor ağrı, şişlik ve kızarma ile ortaya çıkmaktadır. Hastanın bu dönemde aspirin ve benzeri ilaçları alması son derece yanlıştır, çünkü aspirin ürik asitin vücuttan atılımını yavaşlatır.
Gut hastalığı çoğunlukla 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir. Kadınlarda ise çok nadiren menapoz sonrası gelişebilmektedir.


Pürin İçeren Besinler
Düşük miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 0-15 mg pürin içerir): Süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler.

Orta miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 50-150 mg pürin içerir): Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
Fazla miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 150-300 mg pürin içerir): Sakatatlar, av etleri, havyar, ançüez, küçük balıklar.
Son düzenleyen GusinapsE; 20 Eylül 2006 01:47
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #4
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Ürik asit nedir?
Ürik asit, pürin denilen, vücudumuz hücrelerinin yapısında kullandığı nükleik asit moleküllerinin yıkımı sonucu oluşup böbreklerden atılan bir maddedir. Ürik asitin kaynağı hem yiyecekelrdeki hem de vücudumuzun ürettiği pürindir.

Hangi yiyeceklerde ürik asitin sorumlusu olduğu pürin bulunur?
Sakatat etler, sardunya, hindi, anüvez, somon balığı, ıspanak, asparagus, fındık, fıstık vb. Bunların yanı sıra, alkol de (bira, şarap gibi) ürik asitin böbreklerden atılmasını etkilediğinden Gut nöbetlerinin ortaya çıkmasında rol oynar. Ayrıca, travma, cerrahi ve bazı ilaçlar da bu hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırabilir.
Tüm bu etkenlerin dışında, genetik bazı nedenlerle, ürik asitin kanda aşırı oluşumuna neden olan durumlar da olabilir. Böyle bir neden varsa, Gut, çocukluk yaşta da ortaya çıkabilir.
Hastalığın en tipik senaryosu, ağır bir akşam yemeğinden sonra, özellikle alkol de alındı ise, gece yarısı ya da sabaha karşı ağrılı, şiş ve parlak kırmızı bir ayak baş parmağı ile uyanmaktır. Tedavi edilmezse, bu ağrılı durum bir hafta kadar sürer ve tekrarlayabilir. Gut nöbetleri, sık olursa eklemlerdeki yapıyı bozabilir ve deri altında kronik bir, tofus denilen, beyaz renkte yarı sıavı yarı katı ürik asit birikimi oluşur.
Ürik asit, aşırı oranda oluşursa, böbreklerden süzülürken çökelip böbreklerde taş da yapabilir.


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
20 Eylül 2006       Mesaj #5
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Tedavi için öneriler
Gut hastalığının tedavisinde diyet , ilaç ve çok nadiren de cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Tedavi için önerilenler şöyle sıralanabilir:

Günde 2-3 litre su içilmelidir.

Aşırı kilolular kilo vermelidir.

Bol pürin içeren sakatat, konserve balık, deniz ürünleri, et suları alınmamalıdır. Beyaz etler ve sığır eti az miktarda alınabilir.

Ispanak, kuşkonmaz, mantar ve karnabahardan uzak durulmalıdır.

Alkol kesinlikle zararlıdır. Çay, kahve ve kakao az miktarda alınabilir.

Baklagiller için de bir uzmana danışılmalıdır.

İlaçlar ile kan ürik asit seviyelerinde tehlikeli yükselme önlenebilir.


Gut hastalığı ile nasıl başa çıkılır?

Vücutta ürik asit fazlalığı sonucu ortaya çıkan ve pek çok organda soruna yol açabilen 'Gut'a karşı diyetinize dikkat etmelisiniz

sag37

Ürik asit, normalde sağlıklı bir insanın kanında çeşitli kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan bir yıkım ürünüdür.
Ürik asit fazlalığı sonucunda 'Gut Hastalığı' (Podagra, damla hastalığı ve nikris olarak da bilinen) meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra fazla miktardaki ürik asit, dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte, böbreklerde ve daha pek çok organda birikip sorunlara sebep olabilmektedir.

Nasıl ortaya çıkar?
Zamanla eklem sıvılarında ürik asit kristaller birikmeye başlar ve Gut ataklarına neden olur.
Genellikle her seferinde diz, dirsek ve el bileği gibi bir eklemi etkileyen bu ataklar daha çok ayak başparmağı ekleminde dayanılması oldukça zor ağrı, şişlik ve kızarma ile ortaya çıkmaktadır. Hastanın bu dönemde aspirin ve benzeri ilaçları alması son derece yanlıştır, çünkü aspirin ürik asitin vücuttan atılımını yavaşlatır.
Gut hastalığı çoğunlukla 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir. Kadınlarda ise çok nadiren menapoz sonrası gelişebilmektedir.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 22 Haziran 2010 19:36
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
20 Eylül 2006       Mesaj #6
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) veya böbreklerdeki ürik asit tasfiyesinin azalmasından doğan bir hastalıktır. Ürik asid kristalize olur ve eklemlerde çökelir. Bu çökelme ciddi ağrı nöbetlerine ve inflamasyona yol açar. Çoğu kez bu olay ayak başparmağı tabanında bulunan nispeten büyük eklemde cereyan eder. Ancak kollar, ayaklar, ellerde bulunan diğer eklemler de hastalıktan etkilenebilmektedir.
Kimler risk altındadır ?
Erkekler guta yakalanma açısından kadınlara göre 20 kat daha risk altındadırlar. Diğer risk faktörleri ise şunlardır: Yaş (daha çok 40-50 yaşlar arası) Guta ait bir aile öyküsünün varlığı Şişmanlık Bazı ilaçların özellikle de diüretiklerin (idrar söktürücü) kullanılması Kan hastalıkları Travma, şua alma veya cerrahi müdahale geçirme Ürik asidin yapısına giren bir madde olan "pürin"i içeren gıdalardan büyük miktarlarda tüketme. Yüksek kan basıncı, anemi, diabet, böbrek veya damar hastalığı gibi rahatsızlıklar.
Gut Tanısının Konması
Gut ve gutun altında yatan sebepler kan tahlilleri (ürik asit düzeyi), eklem sıvında yapılan çalışmalar ve röntgenler vasıtasıyle tanınabilir. Eğer eklemlerinizde iltihabi yahut ağrılı ataklar atlattıysanız doktorunuzu durumdan bilgilendiriniz. Tedavi edilmeden bırakılırsa, gut sakat eklemlere böbrek taşlarına, kemik-ligament ve tendonlarda iltihaplanmaya yol açabilir.
Gutun tedavisi
Eğer size Gut tanısı konulursa, doktorunuz buna uyarlanmış bir perhiz, steroid ailesinde olmayan iltihap önleyici ilaçlar, ağrı kesiciler ve kanınızdaki ürik asid düzeylerini azaltacak ilaçlardan bir veya birkaçını birden yazabilir. Bir gut atağı esnasında, mevcut semptomlar şu şekillerde de azaltılabilir:
Hastalıktan etkilenen eklemlere ılık veya soğuk kompresler uygulanacak
Yatakta yatarken ağrılı eklemleri yatak çarşafı ve yorgandan uzak tutmak için yastıktan çerçeveler kullanarak
Eklemlerinizin istirahati sağlanarak
Böbrek taşlarının önüne geçmek için günde 10-12 bardak su içerek
Pürinden zengin gıdalardan kaçınarak. Bu gıdalar muayyen et türleri, deniz ürünleri, kurutulmuş makarnalar ve bezelyeler, ıspanak, bira mayası, hayvansal yağlar, et suyu, yulaf unu
Alkollü içkilerden kaçınarak
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #7
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Gut Hastalığı

Halk arasında gut veya damla hastalığı tıp dilinde ise podagra denir. Özellikle fazla içki içen ve fazla kırmızı et yiyenlerde görülür. Daha fazla erkeklerde rastlanır. El, ayak başparmağı, diz ve dirseklerde şişkinlik meydana gelir. Ağrı da vardır. Buraları dokunulmayacak kadar hassaslaşmıştır. Ateş 39,4 dereceye kadar yükselir. Tedavinin başarılı olması için mutlaka yatak istirahati gerekir. Gıda rejimi uygulanır. Acılı, tuzlu, sirkeli ve şekerli yiyecekler terkedilir. Alkol ve sigara bırakılır. Dana, koyun ve kuzu eti yenmez. Diğer etler, yağ, nişastalı yiyecekler mümkün olduğu kadar azaltılır. Şeker yerine bal kullanıllır. Az patates, yağsız beyaz peynir, yağsız süt, yoğurt, enginar, havuç, kereviz, kiraz, lahana, fasulye, zeytin, maydanoz, armut, çilek, erik, kara turp, üzüm, domates, ve pırasa yenilebilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar çok limon suyu içilir.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2012       Mesaj #8
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Gut
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi &Vikipedi

Üratların atılamayarak en çok oynaklarda birikmesinden ileri gelen, ağrı ve şişlerle beliren bir besin hastalığı; damla hastalığı. Genellikle içki, fazla yemek, ruhsal gerilim gibi hazırlayıcı bir olay sonucu ağrıyla başlar. Ürikozürikler denen, ağrı giderici ve nöbet önleyici ilâçlarla iyileştirilir.

Gut hastalığı ya da Damla hastalığı, metabolik bir eklem hastalığıdır.
Damarda protein metabolizmasının son ürünlerinden biri olan ürik asit artışı ile karakterizedir. Artan ürik asit özellikle eklemlerde birikerek ağrı ve iltihaba yol açar. Kralların hastalığı ve hastalıkların kralı olarak da bilinir. Fatih Sultan Mehmed Han'ın, Dördüncü Murat'ın, İkinci Bayezid'ın, Osman Gazi'nin ve Nurullah Ataç'ın ölümüne sebep olduğu söylenir. Tüm romatizma türleri içerisinde en ağrılı olanıdır. Alkollü içecekler de gut hastalığı oluşumunda önemli bir etkendir. Hastalıkta eklem ağrıları görülür. Gut hastalarının protein ağırlıklı beslenmeleri krizi tetikleyebilir.
Dalmaçyalılar, gut hastalığına yakalanmayan tek köpek cinsidir
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
25 Nisan 2012 / serap çaynak Soru-Cevap
20 Ekim 2010 / misafir Soru-Cevap