Arama

Mirket (Suricata suricata)

Güncelleme: 12 Aralık 2011 Gösterim: 7.502 Cevap: 2
Sivoy - avatarı
Sivoy
Ziyaretçi
22 Mart 2009       Mesaj #1
Sivoy - avatarı
Ziyaretçi
Mirket, 30 cm boylarında, koloni halinde yaşayan, Afrika'ya özgü etobur memeli bir hayvan.
14 yıl kadar yaşarlar. Kolonileri 15 kadar hayvandan oluşur, aralarında iş bölümü yaparlar ve yuvalarının güvenliğini sağlamak için etrafı gözetleme, düşmanlarını kollama görevlerini sırayla paylaşırlar.
Sponsorlu Bağlantılar

Beslenme alışkanlıkları
Mirketler küçük hayvanlarla, sürüngenlerle ve böceklerle beslenirler. Bilimadamları, mirketlerin akrep gibi tehlikeli hayvanları yemeyi kendi kendilerine öğrenmediklerini, yetişkinler tarafından eğitildiklerini keşfetmişlerdir.

Kalahari Mirket Projesi
Kalahari Mirket Projesi (İngilizce: The Kalahari Meerkat Project), Birleşik Krallık devlet televizyonu BBC'nin katkıları ve Cambridge Üniversitesi'nin çalışmalarıyla Afrika'da sürdürülen bir mirket izleme projesidir. Yaklaşık 10 sene sürmüş olan proje, mirketlerin yaşamı, davranışları ve alışkanlıkları ile ilgili engin bilgilere ulaşılmasını sağlamıştır.


399px Suricatasuricatta6861

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Chelsea_Eny - avatarı
Chelsea_Eny
Ziyaretçi
12 Aralık 2011       Mesaj #2
Chelsea_Eny - avatarı
Ziyaretçi
Kısa bacaklarıyla sevimli bir uyum sağlayan otuz cm’lik ince uzun vücudu, bir mirketi size hemen tanıtır. Ayağa kalkıp da etrafı gözetlemeye başladığında, minyatür bir kanguruyu andıran mirketler, kulaklarını içine toz kaçmaması için kapatabilen yegâne hayvanlardır. Güney Afrika’nın çöllerinde yaşayan bu sevimli hayvanların en şaşırtıcı özelliği ise sosyal hayatlarıdır. Çoğumuzun hayatında eksik olan yardımlaşma, işbölümü gibi özellikler, mirketlerin hayatına derinlemesine işlemiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

800px Meerkat feb 09

800px Meerkat 28Suricata suricatta29

mirketler

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
ocean97 - avatarı
ocean97
Ziyaretçi
12 Aralık 2011       Mesaj #3
ocean97 - avatarı
Ziyaretçi
MsxLabs.org

Mirket (Suricata suricata), 30 cm boylarında, koloni halinde yaşayan, Afrika'ya özgü etobur memeli bir hayvan.

14 yıl kadar yaşarlar. Kolonileri 15 kadar hayvandan oluşur, aralarında iş bölümü yaparlar ve yuvalarının güvenliğini sağlamak için etrafı gözetleme, düşmanlarını kollama görevlerini sırayla paylaşırlar.

Beslenme alışkanlıkları

Mirketler kurbağa, kertenkele, küçük yılan gibi sürüngenlerle ve akrep, kırkayak gibi zehirli böceklerle beslenirler. Toprak altında koku duyusu gelişmiş olan bu hayvanlar, toprağı kazarak çok rahat bir akrebi 1-2 dakikada çıkarıp etkisiz hale getirdikten sonra yiyebilirler. Ava çıkan bir mirket kolonisinde en az iki tanesi dönüşümlü olarak dış tehlikelere karşı gözetleme yapar. İki ayağının üzerine kalkan gözcü mirketler, gözetleme sırasında her 2 saniyede kesik bir ses çıkararak diğer mirketlere herşeyin yolunda olduğunu bildiriler, havadan yada karadan gelen bir tehlike karşısında da homurdanma sesine benzer bir ses çıkararak alarm verirler. Böylece diğer av peşinde olan mirketleri uyarmış ve korumuş olurlar. Tehlike anında tüm mirketler yer altına kazılmış yuvalarına karşı koşuşturarak gizlenirler. Bir mirket toprakta tek başına 10 dakikada 2 metrelik bir tünel kazabilirler. Bilimadamları, mirketlerin akrep gibi tehlikeli hayvanları yemeyi kendi kendilerine öğrenmediklerini, yetişkinler tarafından eğitildiklerini keşfetmişlerdir. Ayrıca mirketler akrep zehirlerine karşı doğal bir bağışıklık kazandıkları son yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Davranış
Mirketler küçük yuva yapan hayvanlardır ve yeraltında çoklu girişe sahip olan büyük tüneller kurarlar. Bu yuvalardan sadece gündüz çıkarlar.Çok sosyaldirler ve 20-30 üyeye sahip koloniler halinde yaşarlar.Aynı gruptaki üyelerle sıklıkla sosyal bağlarını geliştirmek için birbirlerini tararlar.

Sosyal Yapı

Yaşamlarını çölde sürdürebilmek için kesinlikle grup halinde yaşamaları gerekmektedir.Her bir bireyin grup içinde belirgin bir rolü vardır. Mirketlerin grup içindeki rolleri çeşitlidir:
  • Alfa erkeği; Grup içindeki baskın erkektir.
  • Alfa kadını; Gruptaki baskın dişidir. Bütün beta üyeler ona itaat eder.
  • Beta erkeği; 10 aylık ve daha yaşlı olan itaat eden erkeklerdir.
  • Beta Dişisi; Baskın dişidir.
  • Bebek Bakıcısı; Grubun yiyecek toplaması için ayrıldığında yavruları gözetleyen üye. Değişik grup üyeleri değişik günlerde bu görevi üstlenebilir. Genellikle en aç olan Mirket bebek bakıcılığı yapar. Alfa dişisi hiçbir zaman bu işi yapmaz.
  • Bekçi; Grup üzerindeki tehlikeleri gözlemeleyen grup üyesidir. Bir ağaca 30m tırmanarak bu görevi yerine getirir.
Alt Türler
Suricata suricatta siricata
Suricata suricatta majoriae
Suricata suricatta iona

Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Familya: Herpestesidae (Kuyruksürengiller)
Cins: Suricata, Desmarest, 1804
Tür: S. suricata
Binominal adı: Suricata suricata (Schreber, 1776)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 17:05 Sebep: Sayfa Düzeni