Arama

Türkiye'deki Mağaralar - Tek Mesaj #3

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
16 Nisan 2006       Mesaj #3
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
ANTALYA'da ki MAĞARALAR

Karain Mağarası

bbAntalya - Burdur karayolunun 13. km.'sinde Karain işaret levhasından sola dönülerek Karain Mağarası yoluna girilir. Antalya'ya uzaklığı 27 km.'dir.1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 50 000 yıl kadar öncede yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Buluntular Karain'deki küçük bir müzede ve Antalya Müzesindeki Tarih Öncesi bölümünde sergilenmektedir.
karain2slupKar karain1s

Beldibi Mağarasıbb
Antalya'nın 26 km. güney-batısında deniz kenarındadır. Tarih öncesi çağlara ait kalıntılar bulunmuştur.


Karataş-Semahöyük Mağarasıbb

Antalya'ya 115, Elmalı'ya 5 km. uzaklıktadır. Karain ve Beldibi Mağaralarından sonra bölgenin en eski yerleşim merkezidir. 1961 yılından beri bilimsel kazılar yapılmaktadır.


Altınbeşik Düdeni
bbDünyanın en ilginç mağaralarından birisidir. Ürünlü Köyü sınırları içerisindedir. Altınbeşik Düdeni'ne ulaşılması için şu yolun izlenmesi gerekir: Antalya-Alanya yolunda Manavgat'tan sonra kuzeye Akseki yönüne dönülür. Bu yolun yaklaşık olarak 70. km.'sinden İbradı'ya yönelinir. 23 km. sonra varılan İbradı'dan Ürünlü Köyü 8 km.'dir. Ürünlü'den sonra yaklaşık 5 km.lik bir patika yolla Düden'e ulaşılır. Buraya ilk kez gelenlerin köyden bir rehber almaları ve mutlaka araziye uygun ayakkabı giymeleri gerekir.
Toros Dağlarının altındaki bu ilginç yeraltı Dünya'sını görmek için özel hazırlık ve gereçler gereklidir. Yer altında çok sayıda mağara ve göl vardır. Bu göllerin su seviyeleri farklı olup aralarında çağlayanlar oluştururlar. Mağaralarda dev boyutlarda sarkıt ve dikitler mevcuttur. Bu mağara ve göllerin milyonlarca yıllık bir sürecin sonucu oluştuğu bilinmektedir. Oluşum teorisi şöyledir: Kalkerli bir yapıya sahip olan bu dağlık yerde sular çatlaklardan içeriye sızmış ve oluşan bazı kimyasal reaksiyonlarla yer yer erimeler ve böylece yer altında küçük boşluklar oluşmuştur. Bu boşluklar suyun aşındırıcı ve sürükleyici etkisi ile zamanla büyüyüp mağara halini almıştır. Mağaralarda toplanan su da yer altı göllerini oluşturmuştur. Bu süreç günümüzde de devam etmektedir. Konu ile ilgilenenler ve cesur tırmanıcılar için eşi bulunmaz bir doğa harikasıdır.
altin1slupAltınbeşik Düdenibbaltin2slupAltınbeşik Düdeni



Damlataş Mağarasıbb

Alanya'dadır. Sarkıt ve dikitler ihtiva eder. Mağara içindeki havanın nemlilik oranı % 90 civarındadır. Tedavi amacıyla da kullanılmaktadır.
damla1slupDamlataş Mağarasıbbdamla2s